A cégek várakozásai szerint idén várhatóan mintegy 33 ezer új munkahely keletkezik Magyarországon, derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből. A foglalkoztatás a legnagyobb mértékben a feldolgoz

Több mint 30 ezer új munkahelyet ígérnek 2007-re

Nagy Vajda Zsuzsa
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A cégek várakozásai szerint idén várhatóan mintegy 33 ezer új munkahely keletkezik Magyarországon, derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből. A foglalkoztatás a legnagyobb mértékben a feldolgozóiparban bővül majd, miközben a legkisebb cégek elbocsátásokra kényszerülhetnek.
Több mint 30 ezer új munkahelyet ígérnek 2007-re, munkaerőpiac bővülés, feldolgozóipar

Idén 33 ezer fővel bővülhet a munkaerőpiac, ami ezer munkahellyel nagyobb növekedést jelent 2006-hoz képest. Az átlagot meghaladó mértékben a feldolgozóipar, az idegenforgalom, a pénzügyi és gazdasági szolgáltatások területén keletkezhetnek új állások.

Élen a feldolgozóipar

Csak a feldolgozóiparban 14 ezer betöltendő álláshely jön létre, derül ki abból felmérésből, amelyet Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter ismertetett csütörtökön Budapesten. Szerinte óriási értéke van annak, hogy egy "politikailag pikáns időszakban" alapvetően optimistán nyilatkoztak a cégek.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös felméréséből az is kiderül, hogy 5 százalékkal javulhat idén a kapacitások kihasználtsága. Ez a munkaerő-felvétellel együtt növelheti a termelékenységet, ami elengedhetetlen a fejlett nyugati országokhoz való felzárkózás szempontjából.

A kis cégek pesszimisták

"A bővülő foglalkoztatást elsősorban az exportorientált nagy vállalkozások termelhetik ki 2007-ben. A hazai cégek a várakozásokat tekintve egyre pesszimistábbak" - hívta fel a figyelmet a sajtótájékoztatón Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

"A gazdaságpolitika  sem kerülheti meg ezt a kérdést: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kkv-k helyzete javuljon" - tette hozzá Parragh. Miközben összességében valóban 33 ezer új munkahely keletkezik, félő, hogy a kis cégek elbocsátásokra kényszerülnek.

Több szakképzett munkásra van szükség

A felmérés alapján tartós munkaerőhiányra épp azokban az ágazatokban kell számítani, amelyek esetében Magyarország megnyitotta munkaerőpiacát az új tagállamok felé. Több szakképzett és szakképzetlen munkaerőt várnának a cégek az építő- és a feldolgozóipar, valamint a pénzügy területén. A legnagyobb hiány a szakképzett fizikai dolgozók esetében jelentkezik.

A kutatásból az is kiderül, hogy az új technológiát bevezető szegmensekben az ilyenkor szokásossal ellentétben nem csökken a létszám. Negatívum azonban, hogy a foglalkoztatás bővülése csekély mértékben javíthatja a hátrányos helyzetűek, például a romák vagy a fogyatékkal élők munkavállalási esélyeit. Ezért folytatni kell azokat a programokat, amelyek a nehezen elhelyezkedők integrálódását támogatják - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fokozni kell az aktivitást

"A munkaerőpiac kiszélesítésére lenne szükség az igazságos közteherviselés feltételeinek a megteremtése érdekében" - magyarázta Kiss Péter a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) csúcstalálkozóján, nem sokkal a felmérés bemutatása után. Mint mondta, a társadalmi aktivitást százmilliárdos projektekkel, például az Új Magyarország Fejlesztési Terven keresztül is ösztönöznék.

Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke az eseményen vendégén keresztül a képviseleti demokrácia erősítésére kérte fel a kormányt. A nagyvállalkozó egyébként üdvözölte a foglalkoztatásra vonatkozó felmérés eredményeit, amelyet pozitívnak tartott. 

Forrás: www.mfor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

78/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem termelõ mezõgazdasági... Tovább

biogazdálkodás (biológiai gazdálkodás)

elméletileg az ősi földművelési formák kitöltése korszerű tartalommal. Hívei... Tovább

Tovább a lexikonra