Ötletek emelt ágyásra

20 látványos emelt ágyás, amiket ki kell próbálnod!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az emelt ágyások nem számítanak újdonságoknak – közismerten a leghatékonyabb és legeredményesebb kertészeti módszerek közé tartoznak. A bőséges termés biztosítása mellett növelik a talaj víz- és levegőkeringését, meghosszabbítják a termelési szezont és segítenek megóvni a növényeket illetve azok gyökereit is.

Emelt ágyás tippek

Ami azonban hab a tortán, hogy a rengeteg hasznos funkció nem zárja ki, hogy az emelt ágyásokat kerted gyönyörű díszeivé alakíthasd ki. Most mutatunk 20 példát erre, amikből biztosan sikerül majd ötletet merítened!

1. Emelt ágyás, ami esővíz-gyűjtő és étkezőasztal is egyben

Habár kétségtelenül nem egy kis méretű projektről van szó, ez a különleges kerti szerkezet garantáltan a birtok egyik központi elemét képezi. Lehetővé teszi egy ebéd természetben való elfogyasztását, és mellé gazdaságos is a beépített víztároló rendszernek köszönhetően.

2. Emelt ágyás tyúkóllal

Ha kertedben haszonállatokat, például tyúkokat is tartasz, akkor használd ki az ól sima tején rendelkezésre álló felületet. Egy ilyen „zöld” óltető segít melegen tartani a benne pihenő állatokat a hideg időkben, nyáron pedig hűsítően hat – lényegében egy hatékony szigetelésként funkcionál.

3. Hullámos fém és fa ágyás

Néhány hullámos fém panel és világos színűre festett fa gerenda felhasználásával készíthető el ez az egyszerre hatékony és szemet gyönyörködtető ágyás. A legtöbb alapanyag viszonylag olcsón beszerezhető, de ha sikerül otthon megfelelő alternatívákat találnod, akkor semmi akadálya, hogy elkészítsd belőlük ezt a remekművet, méghozzá ingyen! 

4. Körcikkes ágyás beépített komposztálóval

A „kulcslyukas” ágyásként is emlegetett megoldás onnan kapta ezt a becenevet, hogy az ágyás alakja és a közepén elhelyezkedő komposztáló kosár egy kulcslyukra hasonlítanak. Ez az emelt ágyás több rétegből áll és komposzttal biztosítja a nedvességet és tápanyagellátást a növények számára.

5. Hidegszerkezetes emelt ágyás

Ha gyűrűket helyezel az ágyásodba, akkor sok munkát spórolhatsz meg magadnak a tél során, ráadásul a termőszezont is kitolhatod vele egy kicsit. Amikor az időjárás kezd zordabbá válni, csak helyezz egy takarót a gyűrűkre, néhány héttel meghosszabbítva ezzel a növények túlélését tavasszal és ősszel is. A következő oldalon még több remek ötlet vár! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fehérkereszt Állatvédõ Liga

Állatvédõ szervezet Megalakulásunk óta - 1990-tõl - lehetõségeinkhez mérten mentjük a... Tovább

díjlovaglás

a ló idomítottságát bíráló versenyszám; sikere lovastól, lótól egyaránt következetes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert