Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az idő múlásával mindannyian időről időre visszatekintünk olyan korszakokra, amelyek az emlékezetünkbe mélyen vésődtek. Az egyik ilyen időszak, amely még évtizedek után is elevenen él az emberek emlékezetében, az 1987. január 12-ei hóvihar Magyarországon. A mai negyvenesek és a náluk idősebb generációk számára ez a nap nem csupán egy meteorológiai esemény volt; ez egy olyan élmény, amely mélyen meghatározta az ország életét.

1987-es havazás

Az 1987-es hónak a gyerekek örültek a legjobban

Azoknak a gyerekeknek, akiknek még ma is élénken él ez a felejthetetlen időszak az emlékeiben hatalmas élményt adott, amikor az egész Magyarországot vastag hótakaró borította. Az iskolások számára ez a hóesés nem csupán egy meteorológiai jelenség volt; számukra ez egy hatalmas játék lehetőségét kínálta. A városok és falvak utcái, játszóterei tele voltak hóvárossal, és mindenki vágyott arra, hogy szánkózhasson és óriási hóembereket építhessen a hóval borított dombokon.

Az 1987-es hó megállította az egész országot

Azonban az idősebb generációk számára ez a hóvihar nem csupán nosztalgikus emlékeket ébreszt, hanem egy olyan időszakot is felidéz, amikor az élet szinte megállt az országban. Az extrém időjárásnak komoly következményei voltak: villamossínek mentén magasra tornyosuló hóoszlopok, kimaradó tömegközlekedési járatok, iskolabezárások és gyalogszerrel történő átkelés a Budapesten található Feneketlen-tavon – mindez hozzájárult ahhoz, hogy az emberek még évtizedekkel később is emlegetik ezt az eseményt.

Az 1987-es hó miatt az áruszállítás is szinte megszűnt

A hóvihar nemcsak a közlekedést bénította meg, hanem az áruszállítást is komoly nehézségek elé állította az országban. Az embereknek sok helyen szó szerint ki kellett ásniuk magukat otthonaikból, hogy eljussanak a munkahelyükre vagy egyszerűen csak az utcára. A városok és falvak szinte elszigeteltek lettek egymástól, és az élet teljesen más fordulatot vett.

1987-ben az óriási hó dermesztő téllel érkezett

Az igazi kihívás azonban nemcsak a vastag hóréteg és az általa okozott nehézségek voltak, hanem a rendkívüli hideg is, amely az ország egyes részein mínusz húsz fok alá süllyedt. Voltak olyan területek, ahol a hőmérő higanyszála mínusz 28 fokot mutatott. Az embereknek nemcsak a havazás, hanem a hideg ellen is meg kellett küzdeniük, és a mindennapi életvitelüket ez a rendkívüli időjárás komolyan kihívás elé állította.

Egy biztos, az 1987-es óriási havazást sosem feledjük

Az emlékek egy évtizedekkel ezelőtti hóviharból ma is elevenen élnek az emberek emlékezetében. Bár az időjárás változó és kiszámíthatatlan, az 1987. január 12-ei események mindörökké részei maradnak az ország történelmének és az emberek emlékezetének. Ahogy az idő múlik, az emlékezetünkben továbbra is fennmaradnak ezek a történetek, emlékek és nosztalgikus pillanatok, amelyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy az időjárásnak és az évszakoknak is megvannak a maguk kihívásai és szépségei. Az 1987-es hóvihar pedig egy olyan fejezet, amely sosem feledhető, és mindig emlékeztet minket arra, hogy az élet néha váratlan fordulatokat hozhat.

Fotó: Fortepan

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előrejelzés

az okszerű, integrált növényvédelem jellemzője, hogy a növényvédelmi kezeléseket akkor... Tovább

nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek