10 árnyékkedvelő zöldség minden kertbe

hirdetes

10 árnyékkedvelő zöldség minden kertbe

ZH

Szerencsére nem kell kétségbeesnie azoknak sem, akiknek nem tűz a kertjükbe mindig a Nap. Nézzük, mely zöldségek termeszthetők árnyákosabb helyen!

10 árnyékkedvelő zöldség minden kertbe

Bordáskel

A kínai kelként emlegetett bordáskel nagyméretű, zöld leveleket hoz hosszú, kanálformájú levélszárain. Gazdag A és C-vitaminban és a rák megelőzését elősegítő glükozinolátokban. Tápértékét ketinve bordáskel a második helyen áll az összes növény között. Bármilyen zöldséges kertben érdemes hideg évszaki zöldségként termeszteni, de részben napos ágyásokban nyári növényként is tartható.

Japán mustárspenót

A japán mustárspenót számára ideálisak a részben árnyékos területek, mert napi csupán 2-3 órányi közvetlen napfénnyel is beéri. Spenótszerű levelei akár nyersen is fogyaszthatók salátákban, de akár főzhetők vagy piríthatók is. Lényegében bármilyen célra helyettesítheti a „hagyományos” spenótot. Általában tavaszi és őszi haszonnövényként szokás termeszteni, de ha elegendő árnyékot kap, akkor még a nyár kezdeti időszakában is jól érzi majd magát.

hirdetes

Zöldhagyma

A hagymáknak hosszú növekedési időszakra és rengeteg napfényre van szükségük hogy kedvező méretű terméseket hozzanak. A zöldhagymák azonban megelégszenek csupán annyi fénnyel, ami éppen átszűrődik egy föléjük magasodó fa levelei között (vagy egy olyan ágyással, ami csak napi 3 óra napfényt kap). Érdemes már tél végén elültetni a magvakat házon belül, majd tavasszal kiültetni a palántákat a kertbe. Ügyelj rá, hogy az ágyás mindig nyirkos maradjon. Amint elérik a 15 centit, kezdődhet a szüret. 

Metélőhagyma 

A metélőhagymák napon és részben árnyékos helyeken is jól érzik magukat, habár az árnyékban tartott csomókon kevesebb virág jelenik majd meg. Ez nem feltétlenül rossz, hiszen a több virág több magot is jelent, amelyek könnyedén ellephetik a kertet, és olyan helyekre is eljuthatnak, ahol nem szeretnél hagymát látni. Ha árnyékban szeretnéd termeszteni őket, akkor szétválasztással szaporíts, ne pedig magvakkal.

hirdetes

Oregánó 

Az oregánót dugványozással vagy szétválasztással szaporítsd, és tartsd őket olyan helyen, ahol csak napi 3-4 órányi közvetlen napfényt kapnak. Érdemes külön növénytartót kinevezni nekik, nehogy túlzottan szétterjedjenek. Habár az árnyékban nem hajlamosak túl erőteljesen terjeszkedni, száraik a talaj mentén nemkívánatos helyekre is eljuthatnak. Azért is érdemes árnyékban tartani ezeket az évelőket, mert itt csak később, vagy egyáltalán nem érik el a virágzási fázist.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


csomós ebír (Dactylis glomerata L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, magasra növő, bojtos gyökerű szálfű (fűfélék).... Tovább

Vállalati Tanács

az állami vállalatok egy részénél kialakított új, kollektív vezetési forma. Tagjai az... Tovább

Tovább a lexikonra