A mikrozöldségek jelentősége

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mik azok a mikrozöldek (és mit érdemes tudnod róluk)?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az újkor egyik nagy csodái közé sorolják sokan a mikrozöldségeket, ennek oka pedig az, hogy könnyen termeszthetők, ízletesek és nem utolsósorban rendkívül egészségesek! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a mikrozöldségek termesztéséről, érdemes tehát velem tartani! 

Ismerd meg a mikrozöldségeket

A mikrozöldek (vagy mikrozöldségek) lényegében hétköznapi zöldségek és fűszernövények, amiket nem sokkal azután szüretelnek le, hogy kibújtak a magból és a talajból. Ezeken a palántákon még csak a sziklevelek látszódnak, rendes leveleik még nem fejlődtek ki. A mikrozöldek intenzív ízük és rendkívüli vitamintartalmuk miatt váltak híressé – egy tanulmány szerint a mikrozöldekben ötször annyi tápanyag található, mint teljesen kifejlett változataikban.

Emellett természetesen nagyon könnyű termeszteni is őket, hiszen nem kell napokat várni a termésekre, vagy a szüretelésre – a legtöbb mag általában 1-2 héten belül kicsírázik. Minden mikrozöld teltebb ízt kínál, mint egy kifejlett növény. A bazsalikom mikrozöldnek bazsalikom íze van, csak éppen intenzívebb, mint a „nagyoké”. Ugyan ez vonatkozik a metélőhagymákra, a korianderre, és még sorolhatnánk…

hirdetes

A mikrozöldségek nem csírák

A mikrozöldeket könnyű összetéveszteni a csírákkal, elvégre megjelenésükben hasonlítanak egymásra, és lényegében mindkettő felfogható egyfajta palántaként. A mikrozöldeket a talajban szokás termeszteni, és csak a szárukat és a leveleiket fogyasztjuk, általában frissen. A csírákat ezzel szemben egészben, gyökerestől szokás fogyasztani. A boltokban kapható csírákkal érdemes vigyázni, ugyanis volt már rá példa, hogy E. colival és szalmonellával fertőzött adagokat találtak belőlük. Még a házilag termesztett csírákat sem ajánlott nyersen fogyasztani – evés előtt főzd át őket alaposan!

hirdetes

Miket érdemes mikrozöldként termeszteni?

A legtöbb zöldség és fűszernövény alkalmas erre, és nem is muszáj semmilyen speciális magot vásárolni hozzájuk, elvégre hétköznapi növényekről van szó. Gyakran termesztik mikrozöldként a disznóparéjt, a bazsalikomot, a céklát, a brokkolit, a káposztát, a metélőhagymát, a koriandert, a kelt, a petrezselymet, a retket, és még a napraforgókat is. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a mikrozöldségek ültetéséről, gondozásáról, a következő oldalon ezt is elmondom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


fajtagyűjtemény

a nemesítők egy-egy faj számos (vad- és kultúr-) fajtáját gyűjtik össze és termesztik... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet: 64/2006. (IX.11.) FVM rendelet módosításáról

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség