notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A mikrozöldségek jelentősége

Hirdetés

Mik azok a mikrozöldek (és mit érdemes tudnod róluk)?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az újkor egyik nagy csodái közé sorolják sokan a mikrozöldségeket, ennek oka pedig az, hogy könnyen termeszthetők, ízletesek és nem utolsósorban rendkívül egészségesek! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a mikrozöldségek termesztéséről, érdemes tehát velem tartani! 

Ismerd meg a mikrozöldségeket

A mikrozöldek (vagy mikrozöldségek) lényegében hétköznapi zöldségek és fűszernövények, amiket nem sokkal azután szüretelnek le, hogy kibújtak a magból és a talajból. Ezeken a palántákon még csak a sziklevelek látszódnak, rendes leveleik még nem fejlődtek ki. A mikrozöldek intenzív ízük és rendkívüli vitamintartalmuk miatt váltak híressé – egy tanulmány szerint a mikrozöldekben ötször annyi tápanyag található, mint teljesen kifejlett változataikban.

 

Emellett természetesen nagyon könnyű termeszteni is őket, hiszen nem kell napokat várni a termésekre, vagy a szüretelésre – a legtöbb mag általában 1-2 héten belül kicsírázik. Minden mikrozöld teltebb ízt kínál, mint egy kifejlett növény. A bazsalikom mikrozöldnek bazsalikom íze van, csak éppen intenzívebb, mint a „nagyoké”. Ugyan ez vonatkozik a metélőhagymákra, a korianderre, és még sorolhatnánk…

Hirdetés

 

A mikrozöldségek nem csírák

A mikrozöldeket könnyű összetéveszteni a csírákkal, elvégre megjelenésükben hasonlítanak egymásra, és lényegében mindkettő felfogható egyfajta palántaként. A mikrozöldeket a talajban szokás termeszteni, és csak a szárukat és a leveleiket fogyasztjuk, általában frissen. A csírákat ezzel szemben egészben, gyökerestől szokás fogyasztani. A boltokban kapható csírákkal érdemes vigyázni, ugyanis volt már rá példa, hogy E. colival és szalmonellával fertőzött adagokat találtak belőlük. Még a házilag termesztett csírákat sem ajánlott nyersen fogyasztani – evés előtt főzd át őket alaposan!

Hirdetés

 

Miket érdemes mikrozöldként termeszteni?

A legtöbb zöldség és fűszernövény alkalmas erre, és nem is muszáj semmilyen speciális magot vásárolni hozzájuk, elvégre hétköznapi növényekről van szó. Gyakran termesztik mikrozöldként a disznóparéjt, a bazsalikomot, a céklát, a brokkolit, a káposztát, a metélőhagymát, a koriandert, a kelt, a petrezselymet, a retket, és még a napraforgókat is. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a mikrozöldségek ültetéséről, gondozásáról, a következő oldalon ezt is elmondom! 

 

Forrás: Fotó: Pixabay

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
178 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 762 243
Közösség

csecsbimbó (tőgybimbó)

a tejmirigy csúcsi részének rugalmas falú, hengeres nyúlványa, alsó részén van a bimbócsatorna. Tovább

Nagyatádi Földhivatal

Földhivatal Földnyilvántartás, tulajdoni lap, térképmásolat. ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.7

Zöldség