Zöldségsavanyítási kisokos mindenkinek - savanyíts idén Te is eredményesen zöldségeket

hirdetes

Zöldségekből savanyúság – Csináld magad, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tudnivalók a zöldségsavanyatásról

4. Tartsd az élelmiszert a savanyítólében

A tejsavbaktériumok és a só csak azokat az élelmiszerdarabokat képes tartósítani, amik a lében vannak. Ha valami felemelkedik a felszínre, az levegőt kap és bepenészesedhet. Habár ez kisebb mennyiségben még nem vészes, de inkább érdemes megelőzni, mint megkockáztatni. Ezért van szükség valamilyen (élelmiszeripari használatra alkalmas) nehezékre, amivel lenyomhatod az élelmiszereket a savanyítólé alá. A lényeg, hogy valamivel a lé alatt tartsd őket.

5. Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre

Miután lezártad a tárolót, először egy szobahőmérsékletű helyre kell helyezned azt. Erre azért van szükség, mert a meleg hőmérsékletben könnyebben elszaporodhatnak a savanyításért felelős hasznos baktériumok.

Idővel aztán le kell lassítanod ezt a folyamatot, különben túlságosan sok baktérium lesz a savanyúságban, és élelmiszereid könnyedén túl savanyúvá válhatnak. Ha nem figyelsz oda erre, a baktériumok teljesen lebontják majd az élelmiszereket. Hagyd tehát nagyjából 3 napig szobahőmérsékleten a tárolókat, és a harmadik napon kóstold meg a savanyúságokat.

hirdetes

Ha elégedett vagy az ízzel, akkor helyezd hűvös helyre őket, ami folyamatosan 12-13°C körüli hőmérsékletet biztosít nekik. Fontos, hogy ne legyen fagyos hideg, csak éppen elég hűvös, hogy a savanyítás folyamata lelassuljon. Ez a hűvös hely lehet egy hűtő, egy pince, vagy bármi egyéb, ami folyamatos hőmérsékletet kínál.

A savanyítólé elkészítése

A savanyítóleveknek több fajtája is van, de ha zöldségeket szeretnél tartósítani, akkor két opció közül választhatsz a szerint, hogy kisebb, vagy nagyobb méretű zöldségdarabokat szeretnél savanyítani.

hirdetes

Száraz sózás

Ha apróra vágott, vagy reszelt zöldségeket savanyítanál, akkor a száraz sózást használd, ahol a só kiszívja a nedvességet a zöldségekből, és így készül el a lé. Így készül például a savanyú káposzta is. Nagyjából egy kilónyi zöldséghez adj hozzá egy nem púpozott evőkanálnyi finomszemű sót. 

Savanyítólé

Ha nagyobb zöldségdarabokat (vagy egész zöldségeket) használnál, akkor egy sós lével kell felönteni őket. Ehhez nincs szükséged másra, mint egy liter nem klórozott vízre, és három evőkanál finomszemű sóra (vagy 4,5 evőkanálnyira, ha nagyobb, durvaszemű sót használsz).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fermentálás (erjesztés)

különböző mikroorganizmus-tenyészetek létrehozása. Célja, hogy a tenyészet szervezetei... Tovább

Nagykanizsai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Nagykanizsa Platán sor 2. 8800 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség