notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zöldségchips készítése

Hirdetés

Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből és gyümölcsökből!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A feldolgozás egyik legegyszerűbb módját mutatom most meg nektek, a cikkből kiderül, hogyan készíthettek könnyedén chipset zöldségekből és gyümölcsökből, mindenképp próbáljátok ki, ha szeretnétek finomat és egészségeset enni! 

Zöldségchips - Egészséges és finom

A chips olajban ropogósra kisütött, vékony nassolnivaló, amit általában burgonyából készítenek, ezt általában sózzák, esetleg különféle fűszerekkel ízesítenek és így kerül a boltok polcaira. Érdekességképpen elmondom, hogy a mendemondák szerint ezt a világszerte elterjedt rágcsálnivalót első alkalommal 1858-ban állították elő New Yorkban. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen hozzákezdett vacsorájához az egyik helyi étteremben, a körítésként feltálalt burgonyát viszont túlságosan vastagnak találta.

 

A pincér kicserélte vékonyabb, ropogósabb burgonyára, de ez sem nyerte el a tetszését az úriembernek. Végül a főszakács, George Crum úgy döntött, hogy megleckézteti, így olyan vékonyra és ropogósra sütötte a burgonyát, amilyet korábban még soha nem készített. Az előkelő vendég reakciója viszont meglepett mindenkit, ugyanis felháborodás helyett jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát, majd rendelt belőle még egy adaggal.

 

Nem telt el sok idő, az extra vékony burgonya a ház specialitásává vált, eleinte minden fogáshoz külön tálkában kínálták, később dobozokban árulták, majd elkezdték gyárban készíteni nagyobb mennyiségbe. 1926-ban Laura Scudder zsírpapírból gyártott zacskót hozzá, amit forró vasalóval zárt le. Eleinte nem ízesítették, csak egy kis zacskó sót mellékeltek mellé, az első ízesített változat 1954-ben jelent meg, melyet egy ír chips-gyáros, Joe Murphy dobott a piacra.

Hirdetés

 

Az általa kitalálta első ízek között a sós-ecetes, és a sajtos-hagymás szerepeltek, melyek még ma is nagyon népszerűek. Az európai kontinensen a második világháborút követően jelent meg, az amerikai katonák hozták magukkal, magyarországi megjelenésére viszont még többet kellett várni, csak a kilencvenes évek elején érkezett meg az amerikai finomság. Azóta viszont mindenki tetszését elnyerte, viszont létezik sokkal egészségesebb és finomabb megoldás helyette, ami még jobban fog tetszeni nektek, a következő oldalon megmutatom, hogyan készíthettek zöldségekből és gyümölcsökből chipset!

 

Zöldségchips - <a class="autolinkeles" title="egészség" href="http://www.ferfibarlang.hu/egeszseg.html">Egészség</a>es és finom

Igazán különleges, és isteni finom chipset készíthetsz csaknem minden zöldségféléből, kicsit több idő elkészíteni őket, de megéri a fáradozást, most megtudhatod, mit kell tenned, hogy belekóstolhass! 

Hirdetés

 

Fontos tudni, hogy minden gyökérzöldség alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle, többek között használhatjuk a sárgarépát, a céklát, a zellert, a csicsókát, a pasztinákot, a fekete retket, de még az édesburgonyát is! Az zöldségeket tisztítsuk meg jó alaposan, majd szeleteljük fel vékonyan. A kés sajnos nem elegendő, mert azzal nem tudunk egységes szeleteket vágni, ráadásul olyan vékonyakat sem, amilyenre szükségünk lenne. A legjobb megoldást az uborkagyalu jelenti, azzal próbálkozzatok.

 

Ha kész a szeletelés, akkor óvatosan töröljük át a zöldségeket papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a nedvességet. Pár csepp olajjal és egy kis sóval (esetleg fűszerekkel) forgassuk össze, vagy rázzuk össze egy nejlonzacskóban, ebben az esetben még kevesebb olaj kell hozzá.  Béleljünk ki egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral, és rendezzük el a szeletelt zöldségeket úgy, hogy ne fedjék egymást, így biztosan ropogósra fog sülni mindegyik.

 

180 fokos sütőben általában 10-15 percig kell sütni, félidőben érdemes rajtuk fordítani egyet, és nézegessük azért, meg ne égjenek. A céklához kiválóan illik a római kömény, a fehér-, és a sárgarépa, illetve a pasztinák és a fekete retek önmagában is karakteres, finom, a burgonyához adhatunk szinte bármit, de a mediterrán fűszerek és fűszerkeverékek a legjobban. Próbáljátok ki mindenképp, a sütésnél pedig figyeljetek, mert minden zöldségnél más, és más az idő, ezért írtam 10-15 percet! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-10-29

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

A céklát sokféleképpen felhasználhatjuk, mostani cikkemben megmutatom nektek az általam leginkább kedvelt céklás recepteket! Remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

2019-10-31

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legegészségesebb zöldség az egész világon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről!

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

2019-10-18

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

A gyümölcsfák ifjító metszéséről fogok most nektek beszélni, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a gyümölcsfák ifjító metszéséről!

2019-09-27

Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Az ősz egyik legszebb növénye a díszkáposzta, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a díszkáposzta termesztéséről, a díszkáposzta gondozásáról!

2019-09-26

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Készítsünk együtt isteni finom zöldséglekvárokat, mostani cikkemben összesen három zöldséglekvár receptjét mutatom be nektek, mindegyik zöldséglekvár isteni finom!

2019-11-05

Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
210 563
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 794 738
Közösség

ionizáció

töltéssel rendelkező ionok keletkezése atomokból vagy molekulákból. Külső energia,... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezõtlen adottságú területeken... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs Zöldség