Zöldségchips készítése

hirdetes

Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből és gyümölcsökből!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A feldolgozás egyik legegyszerűbb módját mutatom most meg nektek, a cikkből kiderül, hogyan készíthettek könnyedén chipset zöldségekből és gyümölcsökből, mindenképp próbáljátok ki, ha szeretnétek finomat és egészségeset enni! 

Zöldségchips - Egészséges és finom

A chips olajban ropogósra kisütött, vékony nassolnivaló, amit általában burgonyából készítenek, ezt általában sózzák, esetleg különféle fűszerekkel ízesítenek és így kerül a boltok polcaira. Érdekességképpen elmondom, hogy a mendemondák szerint ezt a világszerte elterjedt rágcsálnivalót első alkalommal 1858-ban állították elő New Yorkban. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen hozzákezdett vacsorájához az egyik helyi étteremben, a körítésként feltálalt burgonyát viszont túlságosan vastagnak találta.

A pincér kicserélte vékonyabb, ropogósabb burgonyára, de ez sem nyerte el a tetszését az úriembernek. Végül a főszakács, George Crum úgy döntött, hogy megleckézteti, így olyan vékonyra és ropogósra sütötte a burgonyát, amilyet korábban még soha nem készített. Az előkelő vendég reakciója viszont meglepett mindenkit, ugyanis felháborodás helyett jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát, majd rendelt belőle még egy adaggal.

Nem telt el sok idő, az extra vékony burgonya a ház specialitásává vált, eleinte minden fogáshoz külön tálkában kínálták, később dobozokban árulták, majd elkezdték gyárban készíteni nagyobb mennyiségbe. 1926-ban Laura Scudder zsírpapírból gyártott zacskót hozzá, amit forró vasalóval zárt le. Eleinte nem ízesítették, csak egy kis zacskó sót mellékeltek mellé, az első ízesített változat 1954-ben jelent meg, melyet egy ír chips-gyáros, Joe Murphy dobott a piacra.

hirdetes

Az általa kitalálta első ízek között a sós-ecetes, és a sajtos-hagymás szerepeltek, melyek még ma is nagyon népszerűek. Az európai kontinensen a második világháborút követően jelent meg, az amerikai katonák hozták magukkal, magyarországi megjelenésére viszont még többet kellett várni, csak a kilencvenes évek elején érkezett meg az amerikai finomság. Azóta viszont mindenki tetszését elnyerte, viszont létezik sokkal egészségesebb és finomabb megoldás helyette, ami még jobban fog tetszeni nektek, a következő oldalon megmutatom, hogyan készíthettek zöldségekből és gyümölcsökből chipset!

Zöldségchips - <a class="autolinkeles" title="egészség" href="http://www.ferfibarlang.hu/egeszseg.html">Egészség</a>es és finom

Igazán különleges, és isteni finom chipset készíthetsz csaknem minden zöldségféléből, kicsit több idő elkészíteni őket, de megéri a fáradozást, most megtudhatod, mit kell tenned, hogy belekóstolhass! 

hirdetes

Fontos tudni, hogy minden gyökérzöldség alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle, többek között használhatjuk a sárgarépát, a céklát, a zellert, a csicsókát, a pasztinákot, a fekete retket, de még az édesburgonyát is! Az zöldségeket tisztítsuk meg jó alaposan, majd szeleteljük fel vékonyan. A kés sajnos nem elegendő, mert azzal nem tudunk egységes szeleteket vágni, ráadásul olyan vékonyakat sem, amilyenre szükségünk lenne. A legjobb megoldást az uborkagyalu jelenti, azzal próbálkozzatok.

Ha kész a szeletelés, akkor óvatosan töröljük át a zöldségeket papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a nedvességet. Pár csepp olajjal és egy kis sóval (esetleg fűszerekkel) forgassuk össze, vagy rázzuk össze egy nejlonzacskóban, ebben az esetben még kevesebb olaj kell hozzá.  Béleljünk ki egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral, és rendezzük el a szeletelt zöldségeket úgy, hogy ne fedjék egymást, így biztosan ropogósra fog sülni mindegyik.

180 fokos sütőben általában 10-15 percig kell sütni, félidőben érdemes rajtuk fordítani egyet, és nézegessük azért, meg ne égjenek. A céklához kiválóan illik a római kömény, a fehér-, és a sárgarépa, illetve a pasztinák és a fekete retek önmagában is karakteres, finom, a burgonyához adhatunk szinte bármit, de a mediterrán fűszerek és fűszerkeverékek a legjobban. Próbáljátok ki mindenképp, a sütésnél pedig figyeljetek, mert minden zöldségnél más, és más az idő, ezért írtam 10-15 percet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

További cikkek ebben a témában


nyelv

a szájüregben levő erős, izmos szerv, amely a taplékfelvételre (szm.), a táplálék... Tovább

ikerellés

az általában egy utódot ellő (unipara) állatok közül néhány két vagy több utódot ellik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Zöldség