notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zöldségchips készítése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből és gyümölcsökből!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A feldolgozás egyik legegyszerűbb módját mutatom most meg nektek, a cikkből kiderül, hogyan készíthettek könnyedén chipset zöldségekből és gyümölcsökből, mindenképp próbáljátok ki, ha szeretnétek finomat és egészségeset enni! 

Zöldségchips - Egészséges és finom

A chips olajban ropogósra kisütött, vékony nassolnivaló, amit általában burgonyából készítenek, ezt általában sózzák, esetleg különféle fűszerekkel ízesítenek és így kerül a boltok polcaira. Érdekességképpen elmondom, hogy a mendemondák szerint ezt a világszerte elterjedt rágcsálnivalót első alkalommal 1858-ban állították elő New Yorkban. A híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt éppen hozzákezdett vacsorájához az egyik helyi étteremben, a körítésként feltálalt burgonyát viszont túlságosan vastagnak találta.

A pincér kicserélte vékonyabb, ropogósabb burgonyára, de ez sem nyerte el a tetszését az úriembernek. Végül a főszakács, George Crum úgy döntött, hogy megleckézteti, így olyan vékonyra és ropogósra sütötte a burgonyát, amilyet korábban még soha nem készített. Az előkelő vendég reakciója viszont meglepett mindenkit, ugyanis felháborodás helyett jóízűen elfogyasztotta a világ első burgonyaszirmát, majd rendelt belőle még egy adaggal.

Nem telt el sok idő, az extra vékony burgonya a ház specialitásává vált, eleinte minden fogáshoz külön tálkában kínálták, később dobozokban árulták, majd elkezdték gyárban készíteni nagyobb mennyiségbe. 1926-ban Laura Scudder zsírpapírból gyártott zacskót hozzá, amit forró vasalóval zárt le. Eleinte nem ízesítették, csak egy kis zacskó sót mellékeltek mellé, az első ízesített változat 1954-ben jelent meg, melyet egy ír chips-gyáros, Joe Murphy dobott a piacra.

hirdetes

Az általa kitalálta első ízek között a sós-ecetes, és a sajtos-hagymás szerepeltek, melyek még ma is nagyon népszerűek. Az európai kontinensen a második világháborút követően jelent meg, az amerikai katonák hozták magukkal, magyarországi megjelenésére viszont még többet kellett várni, csak a kilencvenes évek elején érkezett meg az amerikai finomság. Azóta viszont mindenki tetszését elnyerte, viszont létezik sokkal egészségesebb és finomabb megoldás helyette, ami még jobban fog tetszeni nektek, a következő oldalon megmutatom, hogyan készíthettek zöldségekből és gyümölcsökből chipset!

Zöldségchips - <a class="autolinkeles" title="egészség" href="http://www.ferfibarlang.hu/egeszseg.html">Egészség</a>es és finom

Igazán különleges, és isteni finom chipset készíthetsz csaknem minden zöldségféléből, kicsit több idő elkészíteni őket, de megéri a fáradozást, most megtudhatod, mit kell tenned, hogy belekóstolhass! 

hirdetes

Fontos tudni, hogy minden gyökérzöldség alkalmas arra, hogy chipset készítsünk belőle, többek között használhatjuk a sárgarépát, a céklát, a zellert, a csicsókát, a pasztinákot, a fekete retket, de még az édesburgonyát is! Az zöldségeket tisztítsuk meg jó alaposan, majd szeleteljük fel vékonyan. A kés sajnos nem elegendő, mert azzal nem tudunk egységes szeleteket vágni, ráadásul olyan vékonyakat sem, amilyenre szükségünk lenne. A legjobb megoldást az uborkagyalu jelenti, azzal próbálkozzatok.

Ha kész a szeletelés, akkor óvatosan töröljük át a zöldségeket papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a nedvességet. Pár csepp olajjal és egy kis sóval (esetleg fűszerekkel) forgassuk össze, vagy rázzuk össze egy nejlonzacskóban, ebben az esetben még kevesebb olaj kell hozzá.  Béleljünk ki egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral, és rendezzük el a szeletelt zöldségeket úgy, hogy ne fedjék egymást, így biztosan ropogósra fog sülni mindegyik.

180 fokos sütőben általában 10-15 percig kell sütni, félidőben érdemes rajtuk fordítani egyet, és nézegessük azért, meg ne égjenek. A céklához kiválóan illik a római kömény, a fehér-, és a sárgarépa, illetve a pasztinák és a fekete retek önmagában is karakteres, finom, a burgonyához adhatunk szinte bármit, de a mediterrán fűszerek és fűszerkeverékek a legjobban. Próbáljátok ki mindenképp, a sütésnél pedig figyeljetek, mert minden zöldségnél más, és más az idő, ezért írtam 10-15 percet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-03

Így termessz akár 1000 uborkát egy négyzetméteren!

Ha eddig gondot okozott volna számodra az uborkatermesztés, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket! Megmutatom, hogyan termeszthetsz rekord mennyiségű uborkát!

2020-04-28

Gyümölcsfák oltása - Mikor, mivel, miért, hogyan?

A gyümölcsfák oltása sokaknak okoz problémát, éppen ezért most mindent elmondunk nektek az oltásról. Nézzük, mikor van az oltás időpontja, mivel végezzük el a gyümöcsfák oltását és hogyan!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

2020-05-16

Zöldségekből savanyúság – Csináld magad, mutatom, hogyan!

Zöldségsavanyítás, hasznos tanácsok a zöldségek savanyításához, cikkünkben mindent elmondunk nektek a zöldségek savanyításáról, tartsatok velünk, és savanyítsatok zöldségeket eredményesen!

2020-05-14

Tippek/trükkök a bőséges és hatékony burgonyatermesztéshez

A burgonyatermesztés trükkjeit osztom meg most veletek, nézzük, hogyan tehetünk szert bőséges burgonyatermesztésre. A burgonyatermesztés ezután végre hatékony lesz!

2020-05-14

Szenzációs módszer – Termesszünk burgonyát növénytartóban!

Burgonyatermesztés növénytartóban, nézzük, hogyan termeszthetünk burgonyát növénytartóban, minden, ami szükséges a burgonya termesztéséhez növénytartóban.

2020-04-30

Cseresznyebefőtt készítése tartósítószer és cukor nélkül!

Cseresznyebefőtt készítése, készítsünk cseresznyebefőttet tartósítószer és cukor nélkül. Nézzük, hogyan készíthetünk cseresznyebefőttet tartósítószer nélkül!

2020-05-01

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Eperlekvárt, eperszörpöt készítünk, cikkünkben megtalálhatjátok a legjobb eperlekvár-, és eperszörpreceptet, készítsétek el ti is ezeket az epres finomságokat!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
67 426
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 646 028

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

Ceglédi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Cegléd Kossuth tér 7. 2700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Zöldség