Zöldségtermesztés fillérekből

hirdetes

12 zöldség, amiket gazdaságosan termeszthetsz kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Fillérekből termeszthetjük ezeket a zöldségeket

7. Cukkini

Ez az ízletes növény olcsón beszerezhető (legalább is a magjai), egyszerűen termeszthető, és rendkívül termékeny tud lenni, ha jó körülmények között tartják. A legtöbben kifejezetten termékenysége miatt ültetik otthonukban, de fontos észben tartani, hogy – a kevésbé esős időszakokban – hetente durván 5cm vízre van szüksége.

8. Burgonya

A burgonya talán a világ legtöbbet használt zöldsége, megszámlálhatatlanul sok elkészítési móddal. A házi termesztésű burgonyák íze eltér a bolti változatokétól, ráadásul sokkal egészségesebbek táplálóbbak is azoknál!

9. Répa

A répák híresen egészséges zöldségek, és ízük is rendkívül kellemes. Ezt a gyökérzöldséget nem igazán zaklatják a kerti kártevők, és nagyon egyszerűen termeszthető házilag is. Homokos talajra van szükségük, és lényegében ennyi – nem igényelnek túl sok gondoskodást. 

hirdetes
hirdetes

10. Fokhagyma

A fokhagyma sokak egyik kedvence, ha egy kis extra ízt kell adni lényegében bármilyen fogáshoz. Tény, hogy illata kevésbé kellemes, de rendkívül egészséges, és rég óta használják különféle betegségek kezelésére, és kellemetlen tünetek enyhítésére is. A fokhagymát nem is feltétlenül azért érdemes ültetni, mert sokat lehetne spórolni vele (olyan sok valószínűleg nem fogy egy háztartásban belőle), hanem mert rendkívül sokoldalú, jót tesz a szervezetnek, és frissen a legjobb!

11. Brokkoli

A brokkoli nem a legdrágább zöldség, de a bolti, kezelt darabok a friss, házi termés nyomába sem érnek. Természetesen meg kell említenünk rendkívüli tápértékét is – bízz bennünk, érdemes helyet szorítani neki kertedben. A brokkoli nevelhető tavaszi vagy őszi zöldségként is, de mindenképen organikus talajra van szüksége. Érdekessége, hogy bizonyos esetekben még akkor is képes teremni, ha már elkezdődött havazás.

12. Káposzta

A káposztasaláta sokak kedvenc frissítője a forró, nyári napokon, amikor az ember nem szívesen terheli a gyomrát nehéz ételekkel, és szeretne egy jó adag vitamint bevinni a szervezetébe. A káposzta szintén nem kényes, ha az éghajlatról van szó, és valójában szinte bárhol eléldegél. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy időben átültesd, ha nem közvetlenül a kertbe helyezted ki.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


glikokortikoidok

a mellékvese kéregállományának egyik hormoncsoportja. Hatásukra a májban az aminosavakból... Tovább

kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség