Hogyan gondozzam zöldikém? Tudj meg mindent a zöldike gondozásáról

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő, csíkos növényt

TK, SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Zöldike

Arra ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy ősztől egészen tavaszi a hűvösebb, szárazabb környezetet igényli. Helyezd el messzebb a fűtőtestektől, de ekkor se kerüljön árnyékba.


Vízigény szempontjából, pont az utána következő időszakban kell odafigyelni rá. Tavasztól egészen őszig öntözzük zöldikénket bőséggel, viszont a két locsolás között várjuk meg, még növényünk földje teljesen kiszárad, így elkerülve, hogy stagnáljon rajta a víz. Ez ugyanis különböző betegségekhez vezethet. Télen szinte alig kell locsolni.


Emellett, ha túlzottan száraz, meleg környezetben tartjuk, érdemes a zöldike leveleit naponta permetezni – erre reggelente kerítsünk sort, így nem égetjük meg leveleit. Más helyzetben nincs szüksége külön párás környezetre.


Mire érdemes még odafigyelni a zöldike gondozásánál?


A zöldikét tápoldatozni is szükséges, hetente kétszer a növekedési szakaszában – ez márciustól egészen szeptemberig tart. A tápanyagellátást az oldat mellett akár a földszerűvé érett trágya is segítheti. 


Gyors fejlődése miatt végett érdemes évenként átültetni. Egyedül az idősödő példányok átültetését ajánlott tavasszal elvégezni, egyébként a nyár folyamán bármikor sort keríthetünk a procedúrára. 


Szaporítása is egyszerű – csak válasszuk le a kisebb, virág szárán fejlődött már gyökeres sarjnövényeket, melyeket érdemes mindjárt kettesével vagy hármasával közvetlenül földbe ültetni. Ezután érdemes őket huzattól védett, árnyas helyre tenni, valamint pár napig befőttesüveget is helyezhetünk rájuk, így biztosítva a megfelelő begyökerezésüket, valamint ez segít elkerülni a túlzott párolgást is. Az osztással kapott tőrésszel is így kell bánni.


Ne aggódjunk, ha zöldikénk első évében alig hoz sarjakat, legyünk vele türelmesek!


Betegségei, kártevői a zöldikének


Amennyiben túl melegben tartjuk, vagy nem kap elegendő fényt, zöldikénk levelei megnyúlnak, valamint pusztulásnak is indulhatnak. A túl sok, túl kevés víz, esetleg gyökérrothadás végett növényünk levélcsúcsai elkezdhetnek megbarnulni. 


Amennyiben ez leveleivel történik meg, permetezzük őket, ugyanis csak kiszáradtak. Vörös takácsatkák támadhatják meg, ellenük természetes növényvédőkkel tudunk védekezni.

Neked megtalálható már lakásodban ez a növény?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibrid

legalább egy tulajdonságban eltérő szülők keresztezéséből származó utód. (fajhibrid, fajtahibrid) Tovább

laktagóg takarmány

a tejtermelést serkentő takarmány. Jellegzetesen l. a legelőfű, a korpa, a lenmag, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés