Picike és nagyon aranyos! Ismerd meg a zöld levelibékát! Mindent a zöld levelibékáról

hirdetes

Pici, cuki és nálunk is létezik! Ez a zöld levelibéka!

GE.
Zöld levelibéka

+Érdekességek

1.Zöld fa békák széles skálán mozognak

A zöldfa-békák sokféle élőhelyhez alkalmazkodnak, amennyiben néhány kulcsfontosságú erőforrás áll rendelkezésükre. Például Magyarországon is jelen vannak!

A zöld levelibéka Louisiana és Georgia állam hivatalos kétéltűje, két olyan államé, ahol széles körben elterjedt.

2. Bőséges időt töltenek a víz közelében annak ellenére, hogy munkásszárnyasok.

Ahogy a nevük is sugallja, a zöldfabéka nagyrészt arboreális (fán élő). Ám bár életük nagy részét a fákon töltik, tiszta vízre is szükségük van, különösen a szaporodási időszakban. A faj általában tavak, tavak, patakok, mocsarak és más vizes élőhelyek közelében található, ahol a jelek szerint a sok úszónövénnyel (például liliomfűvel és kacsafűvel), fűfélékkel és cattailsokkal teli élőhelyeket kedvelik.

3. Percenként 75-ször is képesek "dudálni".

A zöldfabékákat néha "harangozó békáknak" is nevezik hangos párzási hangjuk miatt, amely egy hirtelen orrhangú dudálás vagy ugatás, amelyet percenként akár 75-ször is megismételnek.2

A szaporodási időszakban, nagyjából márciustól októberig, a hímek gyakran gyülekeznek, hogy a gyomos, vizes élőhelyekről énekeljenek, jellemzően úszó növényzetre vagy más növényekre ülve, a felszíntől körülbelül két hüvelyknyire.3 Ez a párzási hang különbözik a terület védelmére vagy az esőzés bejelentésére használt hangoktól, és a nőstények legalább 300 méterről is meghallják.

hirdetes

4. Ingyenes kártevőirtást biztosítanak

Az amerikai zöld levelibékák rendkívül szeretetre méltóak - és nem csak élénkzöld színük vagy bájos dudálásuk miatt. Emellett természetes ragadozói az első számú közellenségnek: a szúnyogoknak.

A zöld levelibékák rovarevők, így túlélésük attól függ, hogy elegendő legyet, szúnyogot és más apró rovart találnak-e táplálékul. Ez azt is jelenti, hogy a rovarölő szerek kétszeresen veszélyesek rájuk. Nemcsak közvetlenül mérgezőek, és néha riasztó gyorsasággal pusztítják el a békákat, hanem közvetve is veszélyeztethetik a kétéltűeket, mivel megfojtják a táplálékukat.4


5. A zöld levelibékák nem mindig zöldek

Az amerikai zöld fabéka bőre általában mészzöld, de az állat aktivitásától függően változhat a színe. A zöld fabéka lehet olajzöld, barna vagy szürke, amikor hűvös van és pihen, majd visszanyeri élénkzöld színét, amint felmelegszik és újra aktív lesz.

A békák testének mindkét oldalán fehér, sárga vagy néha irizáló csík is húzódik. E csíkok hossza populációnként változik, és néhány zöld fabéka egyáltalán nem is rendelkezik velük. Némelyiknek sárga vagy aranyszínű foltok is fedik a hátuk zöld színét.

hirdetes

6. Az eső függvényében szaporodnak

A zöldfabékák szaporodásának idejét több tényező határozza meg, köztük a nap hossza, a hőmérséklet és a csapadék mennyisége. És bár ezeknek a tényezőknek a relatív fontossága nem jól ismert, a faj általában esőzések után szaporodik.5

Az eső annyira fontos, hogy a békák kifejlesztettek egy "esőhangot", amely különbözik a párzási vagy riasztási hangjuktól. Egyesek még "esőbékaként" is emlegetik a fajt, és úgy vélik, hogy jó előrejelzői az elkövetkező csapadékos időjárásnak.

7. Egyszerre több száz tojást raknak le


Miután a nőstény béka válaszolt a hím hívására, és a hím megtermékenyítette a tojásait, a nőstény a sekély vízben, a vízinövények közé rakja le a fészekalját. A fészekalj mérete igen változó lehet, de gyakran több száz tojást tartalmaz.6 A tojások átlagos száma körülbelül 700-tól több mint 2000-ig terjedhet.

A megtermékenyített peték körülbelül egy hét múlva kelnek ki, és az ebihalak körülbelül egy napon belül fejezik be békává való átalakulásukat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Jászberényi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Jászberény Ady Endre u. 34. 5100 Magyarország Tovább

Pest Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok