Zellertermesztés – A zeller termesztése, a zeller gondozása, a zeller jótékony hatásai

Tippek/trükkök a sikeres zellertermesztéshez – Így születnek a nagy gumók

Szélesi Ferenc, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A zeller rendkívül sokoldalú, egészséges és még finom is, ezért alapvető élelmiszernek kellene lennie mindenki számára. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a zeller jótékony hatásairól, valamint termesztéséről, tartsatok velem most is! 

Zellertermesztési kisokos – Zellertermesztés

Pár érdekesség a zellerről

A zeller őshazája a Mediterráneum, innen terjedt el már az ókorban, Kínában először az V. század környékén említik. Szinte az egész világon termesztik, három változatban, melyek közül Magyarországon a gumós terjedt el. A termesztés-nemesítés hatására különültek ez az utóbbi nagyjából 2000 évben a fajták, a görögök például még a vadzellert használták. Régóta ismerjük, mivel részét képezi a magyar konyhának, ha máshol nem is, a húslevesben biztosan találkozott vele mindenki. 

Zellerben az egészség – A zeller jótékony hatásai

A zeller jelentős mennyiségű kalciumot, szilíciumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, emellett magas a vitamin-, és az ásványi anyagtartalma. Fogyaszthatjuk főzve is, de a legjobb, ha nyersen esszük: salátának reszelve, almával keverve, majonézzel keverve – igen, ez a Waldorf saláta. A zeller erős vízhajtó hatású, a népi gyógyítók véleménye szerint képes kihajtani a vesehomokot is.

Emellett a zellert alkalmazhatjuk emésztési panaszok, étvágytalanság esetén, de még az immunrendszert is erősíti. A zellert ételízesítőnek is használták/használják a falusi asszonyok, sokan vegetaként emlegették az őrölt leveleiből, valamint sóból készített zellersót. Ezen indokok remélem elegendők arra, hogy a te kertedben is helye legyen a zellernek, most pedig nézzük, mi szükséges a termesztéséhez! 

Zellertermesztés – A zeller igényei

A zellernek tápanyagban gazdag, nedves talajra van szüksége a fejlődéshez. Ha vetésforgót alkalmazunk, akkor mindenképp az első szakaszban kell helyet biztosítanunk a zeller számára. Talaját már ősszel érdemes előkészíteni, trágyával, valamint komposzttal keverve – de ha ez elmaradt, tavasszal pótoljuk. A zeller nem szereti a hideget, ezért vagy magról kell előnevelnünk, vagy a fagyosszentek után palántákat ültetnünk. És hogy hogyan ültessük, és miképpen gondozzuk az év folyamán? Erről a következő oldalon fogok beszélni, lapozzatok egyet mindenképp! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

látás

fényingerek hatására keletkezett érzet. A —>szemgolyó ideghártyájának... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség