Zajcsökkentés az irodában

hirdetes

Zajcsökkentés az irodában: mit tehetsz a nyugodt munkakörnyezetért?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kellemetlen zajok, hangos gépek és nyikorgó székek nem csupán kellemetlenséget, de akár a teljesítmény csökkenését is okozhatják az irodában. Mit tehetsz ellene?

Zajcsökkentés az irodában

Az irodai munkavégzés, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból: bár az elmúlt évek során sokan homeoffice-ba kényszerültek, a COVID-19 járvány lecsengésével egyre többen ülünk vissza az íróasztal mögé, az iroda négy fala közé – ennek minden előnyével és hátrányával egyaránt. Talán most szembesültek a legtöbben azzal, hogy mennyi zaj vesz minket ott körül: a nyekergő nyomtatók, a folyton csörgő telefonok, a kollégák zúgolódása és beszélgetése, és persze akár az utca zaja is könnyen megzavarhatja a munkát. 


Ráadsául ez nem csupán kellemetlenség, de egyszerre okozhat egészségkárosodást, demotiváltságot és a teljesítmény csökkenését is, ezért a cégvezetőknek nagyon fontos volna ügyelni ezen ártalmak csökkentésére! Mutatunk is néhány tippet és ötletet, amellyel kellemesebbé tehetitek a munkakörnyezetet, ezzel fokozva a munkakedvet és a hatékonyságot egyaránt! 

Szabadulj meg a régi, csattogó-zúgó-búgó gépektől! 

hirdetes

Biztosan Te is tapasztaltad már, mikor valami a háttérben halkan zúg… egy ideig észre sem veszed, egy idő után pedig látszólag indokolatlanul is ingerült leszel. Aztán ha valaki végre kikapcsolja a gépet, fellélegzel: hogy ez eddig nem tűnt fel?! 


Nos, az irodában akár több 10 ilyen gép is körül vehet bennünket, ami jelentős zajszennyezést okoz. Az első és legfontosabb elv, hogy ezeket érdemes újra cserélni! Legyen szó akár régi PC-kről, akár a többéves klímaberendezésről, ami hangos, annak mennie kell. 

Gondolj az akusztikára! 

hirdetes

Nem csak a közvetlen zajforrások okozhatnak problémát, de a hangok visszaverődése is zavaró lehet. Egy olyan irodában ahol sokan dolgoznak egyszerre, ez komoly problémát okozhat, pedig viszonylag egyszerűen orvosolható: akusztikus panelekkel, hangelnyelő falakkal könnyen kényelmesebbé teheted a munkakörnyezetet. 

Használj jó hangszigetelésű térelválasztókat! 

Az egyes irodai helyiségek elválasztása során sokan próbálnak spórolni az anyagon, és vékony gipszkarton falakat használnak – ami hosszú távon nem a legjobb megoldást. Ma már olyan modern elemekkel is doglozhatunk mint a mobilfalak, mobil térelválasztó rendszerek vagy üvegfalak, amelyek magas hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, így téve kényelmesebbé az irodai munkavégzést. 

Gondoskodj a szellőzésről, friss levegőről – de ne csak az ablakon át

Főként nagyvárosi környezetben fontos megoldani az irodai szellőztetést – azonban nem csak az ablakon keresztül. Az ablak kinyitása bár hasznos és jó megoldás lehet rövidtávon, azonban az utcáról beszűrődő zajok zavarhatják a munka menetét. Éppen ezért akár a falrendszerbe épített szellőzőkkel is készülhetsz ennek csökkentésére! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

Vasvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Vasvár Fõszolgabíró tér 2. 9800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra