Zabtermesztés házikertben - hogyan, miért, mikor termesszünk zabot?

hirdetes

Zabtermesztési kisokos mindenkinek

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Termesszünk zabot!

A zab gondozása

Öntözés

Mint említettük, a zab egy szomjas gabonaféle. Ügyelj rá, hogy ágyásaik ne száradjanak ki, és fordíts rájuk fokozott figyelmet a nyár legmelegebb időszakaiban. Egy csepegtető öntözőrendszer nagyon sok fejfájást spórolhat meg számodra, de el is áraszthatod az ágyásokat egy kisebb adag vízzel. Fontos, hogy bárhogy is csinálod, mindenképpen alul, a szárak tövénél öntözz, mert a levelekre felcsapódó víz elősegíti a gombás fertőzések terjedését.

Gyomlálás

Amíg fiatalok és kicsik, a zaboknak problémát jelenthetnek a különböző kéretlen gyomok (különösen az évelő fajták). Ha az ültetést megelőző ősszel eltávolítod a növényi hulladékokat és felszántod a talajt, akkor lényegesen kevesebb fejfájást okoznak majd. Azokon a területeken, ahol a magvait szétszórják, a zab nagyon sűrűn képes nőni, és így nem ad életteret a gyomok számára. Ha azonban sorokba ülteted, akkor ügyelned kell rá, hogy rendszeresen kapálj vagy szánts a sorok között, hogy karban tartsd növényeidet.

hirdetes

Trágyázás

Mielőtt beültetnéd zabbal, érdemes letesztelned kerted talaját, hogy megállapíthasd, hiányoznak-e belőle bizonyos tápanyagok, és ez alapján kiegészíthesd, ha szükséges. Ha tápanyagban kelően gazdag talajba ülteted, akkor a termőidőszak során már nem kell többet trágyáznod zabodat.

Társültetés

A zabot gyakran csak azért ültetik más növények közelébe, mert olyan jól le tudja szorítani a gyomokat. Jó társa lehet a hüvelyeseknek, a herének, a bükkönynek, a takarmánylucernának és a búzának is.

A zab betegségei és kártevői

A zab kevesebb kártevőre és betegségre hajlamos, mint a többi gabonaféle, de van néhány, amit azért érdemes ismerni.

Koronás rozsdabetegség

A zab legfőbb ellensége a koronás rozsdásodás. Ezt a betegséget egy gomba okozza, és főleg (de nem kizárólag) melegebb, párás vidékeken üti fel a fejét. A koronás rozsdabetegség egyik árulkodó tünete a fertőzött növény tövének barnulása, és a leveleken megjelenő, rozsdaszerű porral bevont foltok, amikről a nevét kapta. Lehetőleg igyekezz megelőzni. Ültess ellenálló fajtákat, és ügyelj rá, hogy ne legyenek a kert közelében olyan növények, amelyek hordozhatják a betegséget (ilyen pl. a benge). Ezen kívül használj vetésforgót!

hirdetes

Szeptóriás levélfoltosság

Egy másik gomba okozta betegség, ami a zabot és más gabonaféléket is megtámadhatja. Első tünetei a leveleken megjelenő kerek, vagy gyémántformájú foltok, később pedig fekete sebek keletkeznek a növény szárain. Ha a betegség tovább terjed, akár a magokat is elérheti, amiken szintén fekete sebek alakulhatnak ki. A szeptóriás levélfoltosság ellen vetésforgóval és ellenálló zabfajtákkal védekezhetsz, de gombaölő szereket is bevethetsz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glikozidok

az élővilágban, főként a növényekben igen elterjedt vegyületek. Főleg monoszacharidok v.... Tovább

39/2006. (V. 19.) FVM-PM együttes rendelet

a mezei õrszolgálat megalakításához, fenntartásához nyújtandó állami hozzájárulás... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés