A WD-40 felhasználási lehetőségei

hirdetes

WD-40 felhasználása a kertben - 12 zseniális módszer

Szélesi Ferenc - Főkertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan nem tudják, de a WD-40 valóban egy igazi csodaszer! Ezt a kenőanyagot leginkább csavarlazításra, vagy a nyikorgó ajtók megjavítására használják az emberek, viszont nem árt tudni, hogy számtalan módon felhasználhatjuk a háztartásban és a kertben egyaránt. A most következő cikkben meg is mutatjuk nektek a legjobb módszereket! 

WD-40 felhasználása

Röviden a WD-40-ről

A WD-40 egy kenőolaj és vízkiszorító spray, melyet elég régen, 1953-ban fejlesztett ki Norm Larsen, a San Diego-i Rocket Chemical Company alapítója. Nevében a 40-es szám arra utal, hogy ez volt a 40. módosulat, amit a kémikus kipróbált, mire sikerrel járt. Eredetileg arra tervezték, hogy taszítsa a vizet, ezzel megelőzze a rozsdásodást az Atlas hordozórakétán, később azonban számos hétköznapi használhatóságára is rájöttek. Kereskedelmi forgalomba legelőször San Diego-ban került, 1958-ban.

Miért csodaszer a WD-40? Nézzük az összetételét!

Bármennyire is furcsa, a WD-40 összetétele mind a mai napig üzleti titok, az amerikai biztonsági adatlap információja alapján ezek a fő összetevői a szernek:

  • 50% „alifás szénhidrogén”. A gyártó honlapján kifejezetten hangsúlyozza, hogy a jelenlegi összetétel ezen összetevője nem pontosan nevezhető Stoddard solvent-nek, ami egy hasonló szénhidrogén-keverék.
  • 25% petróleum alapú olaj, feltételezhetően ásványi olaj vagy könnyű kenőolaj
  • 12-18% alacsony gőznyomású alifás szénhidrogén, a viszkozitás csökkentésére az aeroszolos használathoz. Ez az összetevő elillan felhordás közben.
  • 2-3% szén-dioxid, feltételezhetően hajtógázként, amit jelenleg a propán helyett használnak a erős tűzveszélyesség csökkentése érdekében.
  • <10% inert összetevők.

Most pedig nézzük, hogyan használhatjuk fel ezt a csodaszert a kertben, a következő oldalon folytatom! 

WD-40 felhasználása

Darazsak ellen

hirdetes

Figyeljük meg, hol vannak a darazsak, és amikor megtaláltuk kedvenc helyüket, fújjuk be WD-40-el azt, ugyanis a szer elriasztja őket, nem fognak visszajönni. Jobb is, mint a darázsirtószer, mert nem öli meg a rovarokat.

Grillrács takarítása

Sokat vesződtem a grillrács takarításával mindig, míg egyszer a szomszédom hatására kipróbáltam a WD-40-et. Befújtam vele, vártam utána 10-15 percet és lemostam. Akkor volt utoljára ilyen tiszta a rács, amikor megvettem!

Kutyáknál

Kis kedvenced mindent szétrág, nem mersz semmit ott hagyni a kertben? A megoldás a WD-40! Fújd be azt a dolgot, amit védeni szeretnél, soha többé a közelébe sem fog menni kutyusod, ugyanis az ebek utálják a WD-40 szagát, nem bírják elviselni.

Szerszámnyelek karbantartására

Segítségével meghosszabbíthatjuk a fanyelű szerszámok élettartamát! Dörzsöljük bele a WD-40-et jó alaposan a fába, a szer meg fogja védeni azt a nedvességtől, ráadásul a sima nyél szálkamentes marad a segítségével!

WD-40 felhasználása

Kerti bútorok ápolása

Ha megfakultak kerti bútoraid, vedd elő a WD-40-et, fújd közvetlenül a felületre, és egy kis várakozás után töröld át száraz ruhával, én is meglepődtem a különbségen!

Macska ellen

Rossz a megfogalmazás, nem macska ellen, hanem macskanyomok ellen. A kocsinkat mindig összejárkálta a szomszéd macskája, lefújtam a nyomokat a szerrel, áttöröltem egy ronggyal és máris eltűnt minden. Szerencsére a macskák sem szeretik annyira a szagát, szóval kezd leszokni a kocsimról!   

hirdetes

Madarak távoltartása

Ha nem szereted, hogy mindent telepiszkítanak a madarak, akkor használd a WD-40-et, fújj belőle oda, ahol a legtöbbször látod a madarakat, vagy oda, ahol zavar a jelenlétük. A madarak irtóznak a szer szagától, többé nem fognak odajönni!

Kutyapiszok ellen

Mindig is utáltam a kutyapiszok eltávolítását a cipőmről, a WD-40 viszont erre is tökéletes és kényelmes megoldást nyújt! Fújd be vele a cipőd talpát, majd egy régi fogkefével lazán dörzsöld át a kutyapiszkot, simán ki fog jönni! 

WD-40 felhasználása

Gyomirtás

A közönséges aszat és a homoki ballagófű ellen tökéletes megoldást nyújt a WD-40! Fújd be a gyomokat a szerrel, pár nap múlva el is tűnnek! A gyepre azért vigyázz!

Bogáncsok kiszedése kedvencünkből

Kutyám mindig odamegy, ahova nem lenne szabad, így természetesen mindig tele van bogáncsokkal. A kiszedésére a legjobb módszer az, ha befújjuk a bundáját kicsit WD-40-el, a bogáncsok könnyedén ki fognak jönni így a szőrből!

Kerti gépeknél

A kerti gépeket megvédi a WD-40 a korróziótól, nincs más dolgunk, mind kicsit befújni a kényesebb alkatrészeket.

Olajfoltok eltüntetése

A járdán is keletkezhetnek sajnos olajfoltok, melyeket nagyon nehéz eltávolítani. Fújj a szennyeződésre ebből a szerből, majd öblítsd le bőségesen vízzel, csodát fog művelni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takonykór

egypatások többnyire idült ->fertőző betegsége.. Okozója a Pseudomonas mailei baktérium. A... Tovább

hozzáadott érték

nemzetgazdasági szinten a bruttó hazai termék (GDP, Gross Domestic Product) az anyagi és a nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek