Minden, amit érdemes tudni a wasabi növényvédelméről

A wasabi termesztésének buktatói - A wasabi növényvédelme

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Korábbi cikkemben szinte mindent elmondtam nektek a wasabi termesztéséről, de direkt nem ejtettem szót a wasabi növényvédelméről. Ennek oka az, hogy sajnos érdemes külön foglalkoznunk ezzel a témával!

A wasabi termesztésének buktatói

A wasabi betegségei és kártevői

Ha a körülményekre való kényessége nem lenne elég kihívás, a wasabi sajnos számos kártevőre és betegségre is fogékony. Ilyenek például a levéltetvek illetve a házatlan csigák, amikről itt olvashatsz bővebben, de lássuk, mi mindenre kell még odafigyelned.

A lószúnyogok lárvái

A lószúnyogok lárvái a talajban rejtőzködnek, és alulról támadják meg a növényeket. Éjszakánként kimerészkednek a felszínre, és az elhalt levélzettel táplálkoznak. Organikus rovarirtó, vagy neem olaj rendszeres használatával érdemes védekezni ellenük.

Feketeláb betegség

A wasabi fokozottan fogékony a gyökérrothadásra, mert folyamatosan nedves talajban kell lennie, és az ilyen körülmények sajnos a gombás betegségeknek is kedveznek. A feketeláb fekete foltok formájában jelenik meg a wasabi levelein és szárain, amelyek idővel lyukakká alakulnak át. A gyökerek idővel elrohadnak és elpusztulnak. Sajnos gyógyír nincs rá, ezért ha egy növényed elkapja, akkor le kell mondanod róla. Azonnal távolítsd el a fertőzött palántáidat a kertedből, és ne ültess arra a helyre más káposztaféléket a következő 3 évben. Ha teheted, szerezz ellenállóbb fajtájú magokat vagy palántákat (pl. Daruma wasabikat).

Belső feketerothadás

Ez a vészesen hangzó betegség a baktériumok és a gombák közös alkotása. A fertőzött palánták erei először feketévé válnak, majd fekete foltok jelennek meg a növényeken, amelyek idővel tejszerűvé válnak és kellemetlen szagot árasztanak magukból. A palánták levelei sárgává is válhatnak, és a rizómák is elsárgulhatnak vagy elrohadhatnak. Gyógyír erre a betegségre sincs, azonban ha megfelelő mennyiségű vizet és árnyékot biztosítasz neki, növényeid maguktól is kigyógyulhatnak belőle. A belső feketerothadás meleg időben jelent nagyobb veszélyt, ezért fontos, hogy megvédd növényeidet a fokozott hőmérsékletektől. Ha találkozol vele kertedben, akkor a jövőben vásárolj inkább ellenállóbb fajtájú wasabikat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sibo (Dieck 0105)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid... Tovább

bunda belszerkezete

a bundának az elemi-, a kötő- és fátyolszálak, ill. a belőlük felépülő pászmák és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek