Wasabi termesztése sikeresen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sokan egy bolti szusis dobozban találkoznak először a wasabival (Eutrema japonicum), és néhányaknak annyira megtetszik az íze, hogy utána is járnak, hogy hogyan termeszthetik meg maguknak is kertjükben. Az igazság az, hogy a legtöbb helyen a szusi mellé nem valódi wasabit adnak, hanem egy mustárból, tormából és zöld ételszínezékből kevert masszát. Az igazi, friss wasabinak hasonló, mégis más íze van.  A wasabi azonban nem csak erősségéről hírhedt, hanem arról is, hogy csak bizonyos körülmények között hajlandó megteremni (és még így is éveket kell várni rá). Ez a japán haszonnövény a természetben általában folyók mentén fordul elő, ahol rengeteg vizet és árnyékot kap. Ezt kell tehát megadnod neki kertedben is. Ha nem riadsz vissza egy kis kihívástól, akkor íme minden, amit egy kertésznek a wasabi termesztéséről tudnia kell!

Termessz te is wasabit

A wasabi fajtái

A wasabi a káposztafélék családjának tagja, ezért többek között a brokkoli, a káposzta és a mustár rokona is. A wasabi termése (amelyet fel szokás használni) a föld alatt található gyöktörzse, más néven rizómája. Ez a rizóma általában 15-30 cm hosszúra, és 5-10 cm vastagra nő meg. Legtöbb fajtája terjeszkedő habitusú, habár vannak olyanok is, amelyek egyenesen, felfelé növesztik levélzetüket. Íme néhány, amiket érdemes kipróbálni otthoni termesztésre.

Mazuma – A Mazuma wasabikat csak a türelmesebb kertészeknek javasoljuk, ugyanis akár 3 évbe (36 napba) is beletelhet, mire szüretelhetővé érnek. A Mazuma tavasszal csinos, fehér, ehető virágokat hoz, és – sok másik wasabihoz hasonlóan – szeret oldalirányban is terjeszkedni.

Daruma – A Daruma wasabiknak vastag, ehető levelei vannak, amik szív alakúak, és vastag, egyenes szárak végén ülnek. Kiváló íze miatt egy nagyon népszerű fajta, de azért is termesztik sokan szívesen, mert magasabb hőmérsékleteket is megtűr, mint a legtöbb wasabi fajta. Mindezek mellett ellenáll különféle növénybetegségeknek is. Félig terjeszkedő, félig egyenes habitusú.

hirdetes

Fuji Daruma – Ha minél előbb szeretnél wasabit szüretelni kertedben, akkor ezt a fajtát érdemes kipróbálni, ugyanis egy éven belül megérik. A sima Darumával ellentétben határozottan terjeszkedő habitusú.

Green Thumb – Ez egy modern fajta, amit általában kereskedelmi célokra terjesztenek. Remek választás, ha a leveleiből is szeretnél enni néha.

Midori – A Midori wasabi előnye, hogy viszonylag gyorsan megérik, így nem kell olyan hosszú éveket várni rá. Hátránya viszont, hogy ha nagyobb mennyiségben termesztik, akkor fokozottan fogékony lehet bizonyos gombás növénybetegségekre. Ha kevesebbet termesztenél egyszerre, akkor ettől kevésbé kell tartanod.

Sanpoo – A Sanpoo egy kifejezetten rossz minőségű talajokba kitenyésztett wasabi fajta. Ha kerted talaja nem éppen ideális összetételű, akkor érdemes lehet ezzel próbálkozni, habár szárai nem olyan ízletesek, mint más wasabiké.

hirdetes

Shimane Zairai – Ez a wasabi puha, orsóformájú gyökereket növeszt, finom szárai, levelei és virágai vannak. Íze tehát minden tekintetben kiváló, viszont meglehetősen fogékony a betegségekre. Terjeszkedő habitusa van.

Medeka – A Medeka szintén jó választás azoknak, akik nem tudnak tökéletes körülményeket biztosítani kertjükben a legtöbb wasabi számára.

Sabumi – Ez a vékonyszárú wasabi nagy mennyiségű termést képes hozni. Szára világos lila színű, ezért nem csak finomabbá, hanem látványosabbá is teheti kedvenc salátáidat.

Shizukei 13 – Ha valamivel merészebb ízekre vágysz, akkor a Shizukei 13-mal érdemes próbálkozni, ami az édeskés és a csípős egy nagyon kellemes ötvözetét kínálja mind leveleiben, mind pedig termésében. Terjeszkedő habitusa van. Nézzük, mit kell tudni a wasabi termesztéséről, gondozásáról, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-13

Így lehet saját mandulád! - Mandula nevelése magról

Neveljünk mandulafát házilag, mostani cikkünkben megmutatjuk nektek, hogyan nevelhettek saját kezűleg mandulafát! Mindent megtudhattok a mandulafa neveléséről.

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

2020-08-01

6 illatos növény, amit ki nem állhatnak a legyek

Mostani cikkemben hat illatos növényt mutatok be nektek, amelyek hatásosak lehetnek a legyek elleni harcban. Nézzük, mely növényeket lehet bevetni a legyek ellen.

2020-07-31

Csodaszép párnácskák a kertben – Termessz te is havasi gyopárt!

A havasi gyopár nagyon különleges, csodálatosan szép növény, mindenkinek a kertjében ott van a helye. Most mindent elmondok nektek a havasi gyopárról!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

2020-07-23

Tegyünk rendet a fejekben! - Tévhitek az F1 növényekről

Rengeteg tévhit kering az F1 növények körül, az emberek többsége nem is mer kísérletezni az F1 növényekkel. Éppen ezért most mindent elmondok nektek az F1 növényekről!

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

fibrózis (fibrosis)

idült gyulladás v. elfajulás következtében a kötőszövet nagyfokú megszaporodása és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés