Minden a vöröshagyma betakarításáról

hirdetes

Mikor és hogyan takarítsuk be a vöröshagymát? – Szakértői tippek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy kell elvégezni a vöröshagyma betakarítását, azzal pedig még kevesebben vannak tisztában, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy egész télen fogyaszthassuk a termésünket. Most mindent elmondunk, amit tudnotok kell, tartsatok velünk mindenképp!

Tudj meg mindent a vöröshagyma betakarításáról

Az emberek már legalább 4000 éve fogyasztják a vöröshagymákat. Ezek a népszerű haszonnövények termeszthetők többek között magról, dugványozással és átültetéssel is. A vöröshagymák nem igényelnek túlzott odafigyelést, és, ha megfelelően takarítják be őket, akkor egész télen kellemest ízt kölcsönöznek majd a legfinomabb fogásoknak.

A vöröshagymák sikeres betakarításának „titka”

A vöröshagymák betakarításának sikere a megfelelő ültetésben és a növekedési időszak alatti gondoskodásban rejlik. Vöröshagymáidat már akkor el kell ültetned, amikor a kert talaja megmunkálhatóvá válik. A tápanyagokban gazdag, folyamatosan nyirkos talaj és a hűvös hőmérsékletek mind sokat segítenek abban, hogy hagymáid nagyra nőjenek. Ha zöld leveleikért termeszted őket, akkor ültesd hagymáidat kisebb dombokra, azonban ha magukat a terméseket szeretnéd betakarítani, akkor ne dombokra ültesd őket.

Mikor kell betakarítani a vöröshagymákat

hirdetes

A sikeres betakarításhoz az sem mindegy, hogy mikor csinálod azt, ugyanis az időzítéstől függ, hogy milyen ízt kínálnak majd vöröshagymáid. Ha csak a leveleikre van szükséged, akkor már akkor levághatod őket, amikor elérik a 15 cm magasságot. Minél tovább vársz ezzel, annál jobban megkeményednek majd. Ha egy-egy hagymád kivirágzik, akkor azonnal húzd ki a talajból, és használd fel minél előbb, mert nem fogod tudni sokáig tárolgatni. Az érett hagymákat akkor áshatod fel a talajból, amikor a talaj feletti részeik barnulni és dőlni kezdenek. Ez általában 100-120 nappal az ültetés után kezdődik, az adott fajtától függően. A hagymákat reggel ajánlott felásni, amikor még nincs túl meleg.

hirdetes

Hogyan takarítsd be vöröshagymáidat

Fontos, hogy a hagymák felásása közben ne sérüljenek a termések, ezért légy nagyon óvatos. Ásd ki, vagy húzd ki hagymáidat a talajból úgy, anélkül, hogy levágnád felső részüket. Ez után finoman rázd le róluk a földet.

A vöröshagymák tárolása

Miután kikerültek a talajból, minél előbb megfelelő tárolóhelyet kell biztosítanod vöröshagymáidnak, hacsak nem szeretnéd rögtön felhasználni őket. A vöröshagymákat tárolás előtt ki kell szárítani. Ehhez terítsd szét őket egy tiszta, száraz felületen, egy jól szellőző helyen, amíg nyakuk teteje meg nem szárad, és külső rétegük papírszerűvé nem válik.

Ez általában 2-3 hetet vesz igénybe. A szárítás után vágd le a szárukat, és csak legfeljebb 2,5 cm-t hagyj meg belőle. A szárított hagymákat kosárban, ládában vagy nylon zacskóban tárolhatod, 0-4°C-os hőmérséklet között. A legjobb eredmények érdekében a tároló páratartalma 65-70%-os legyen. Ha túl párás a levegő, akkor a hagymák megrohadhatnak. Megfelelő szárítás után és ideális körülmények között a vöröshagymák legfeljebb 3 napig tárolhatók így.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


biokertészet

a -> biogazdálkodás kertészeti megvalósítása. Hívei minden szintetikus vegyszer használatát... Tovább

paraquat-dibromid

—>heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek, —> lucerna vegyszeres gyomirtása Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés