A vízipálma és az esernyősök, mint szobanövények

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A vízipálma az a növény, amelyet akkor is érdemes termeszteni ha nem vagyunk túl profik az öntözésben: ugyanis szinte lehetetlen túlöntözni.

Vízipálma

A magas száron növekvő felleveleknek esernyői vannak, amelyek úgy néznek ki, mint a levelek (a valódi levelek olyan szorosan összefogják a szárat, hogy alig látni őket), keleties megjelenést kölcsönözve a növénynek. 


A vízipálmákról általában


Az ernyős növény egy sás- és az ősi papirusz család tagja. A vízipálmák egy több mint 600 fajta növényből álló családba tartoznak, amelyek többsége Afrika keleti partvidékén és a trópusi övezetekben őshonos. Mint ilyen, a növény nem szívós, és csak az Egyesült Államok trópusi és szubtrópusi zónáiban tűri a szabadban való tartózkodást. Az ernyős szobanövényeknek nedves, meleg körülményekre van szükségük, például a beltéri tó körül.


Az ernyős növények Madagaszkár mocsaraiban honosak. A parti növények mocsaras körülmények között, vagy akár teljesen vízbe merült gyökerekkel is jól fejlődnek. 


Ennek a növénynek a neve a levelek elrendezéséből származik a szárak végén. A karcsú, merev, fogazott levelek egy sugárban helyezkednek el egy központi mag körül, hasonlóan egy esernyő tüskéihez. Ideális körülmények között ez a központi terület parányi virágcsoportot hoz létre. 


A kültéri növényekhez nincs szükség speciális gondozásra. Amíg a növény nedves és meleg, enyhén savas talajban van, addig virágzik. Az elhalt szárakat szükség szerint metsszük le, és évente trágyázzuk meg hígított folyékony növényi táplálékkal! 


A vízipálma szobanövényként való termesztése


Az ernyőnövények a nedves, meleg kültéri környezethez a legalkalmasabbak, de otthonunkhoz is alkalmazkodnak. Odakint akár 1 méter magasra is megnőhetnek, de az ernyős szobanövények általában feleakkora méretűek.


Mivel ez a növény vízi faj, a gyökereinek a lehető legnedvesebbnek kell lenniük. Valójában a levélvégek megbarnulnak, ha a gyökerek kissé kiszáradnak. A megfelelően nedvesen tartás egyik módja az, hogy a cserepes növényt egy másik edénybe helyezzük, ahol a gyökér szintjén víz van.
Használjunk tőzegben gazdag ültetési keveréket, hogy savas közeget biztosítsunk növényünknek! A két rész tőzegből, egy rész vályogból és egy rész homokból álló keverék tökéletes helyet biztosít a vízi gyökerek számára. A kis növényeket terráriumba is helyezhetjük. 


A vízipálma gondozása 


Az ernyőnövények beltéri gondozása a kültéri növényekét követi, de hasonló minden trópusi szobanövényhez. A vízipálmákkal kapcsolatos fő probléma a nedvességszint és a konzisztencia. 


Az ernyős szobanövényeket soha nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. A tenyészidőszakban havonta egyszer félhígított műtrágyát érdemes alkalmaznunk, télen pedig ezt érdemes felfüggeszteni. Ügyeljünk arra, hogy ne fröccsenjen a levelekre, mivel a gombás betegségek ilyen módon terjedhetnek! 


Ennek a növénynek a szaporítása egyszerű. Vegyünk egy 4-6 hüvelykes (10-15 cm) vágást, és fejjel lefelé függesszük fel a vízben! Ha a gyökerek megjelennek, az új növényt a talajba helyezhetjük.


Ültessük át a szobanövényt háromévente! Vegyük ki a növényt a cserépből, és vágjuk ki a külső növekedést! Mentsük meg és ültessük ki ezt az újabb hajtást, és dobjuk ki a régi központi, régebbi növényt!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háttérszennyeződés

a szennyeződést kiváltó anyag közvetlen hatásától érintetlen területek szennyeződése. Az... Tovább

visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés