A vízipálma és az esernyősök, mint szobanövények

hirdetes

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A vízipálma az a növény, amelyet akkor is érdemes termeszteni ha nem vagyunk túl profik az öntözésben: ugyanis szinte lehetetlen túlöntözni.

Vízipálma

A magas száron növekvő felleveleknek esernyői vannak, amelyek úgy néznek ki, mint a levelek (a valódi levelek olyan szorosan összefogják a szárat, hogy alig látni őket), keleties megjelenést kölcsönözve a növénynek. 


A vízipálmákról általában


Az ernyős növény egy sás- és az ősi papirusz család tagja. A vízipálmák egy több mint 600 fajta növényből álló családba tartoznak, amelyek többsége Afrika keleti partvidékén és a trópusi övezetekben őshonos. Mint ilyen, a növény nem szívós, és csak az Egyesült Államok trópusi és szubtrópusi zónáiban tűri a szabadban való tartózkodást. Az ernyős szobanövényeknek nedves, meleg körülményekre van szükségük, például a beltéri tó körül.


Az ernyős növények Madagaszkár mocsaraiban honosak. A parti növények mocsaras körülmények között, vagy akár teljesen vízbe merült gyökerekkel is jól fejlődnek. 


Ennek a növénynek a neve a levelek elrendezéséből származik a szárak végén. A karcsú, merev, fogazott levelek egy sugárban helyezkednek el egy központi mag körül, hasonlóan egy esernyő tüskéihez. Ideális körülmények között ez a központi terület parányi virágcsoportot hoz létre. 

hirdetes


A kültéri növényekhez nincs szükség speciális gondozásra. Amíg a növény nedves és meleg, enyhén savas talajban van, addig virágzik. Az elhalt szárakat szükség szerint metsszük le, és évente trágyázzuk meg hígított folyékony növényi táplálékkal! 


A vízipálma szobanövényként való termesztése


Az ernyőnövények a nedves, meleg kültéri környezethez a legalkalmasabbak, de otthonunkhoz is alkalmazkodnak. Odakint akár 1 méter magasra is megnőhetnek, de az ernyős szobanövények általában feleakkora méretűek.


Mivel ez a növény vízi faj, a gyökereinek a lehető legnedvesebbnek kell lenniük. Valójában a levélvégek megbarnulnak, ha a gyökerek kissé kiszáradnak. A megfelelően nedvesen tartás egyik módja az, hogy a cserepes növényt egy másik edénybe helyezzük, ahol a gyökér szintjén víz van.
Használjunk tőzegben gazdag ültetési keveréket, hogy savas közeget biztosítsunk növényünknek! A két rész tőzegből, egy rész vályogból és egy rész homokból álló keverék tökéletes helyet biztosít a vízi gyökerek számára. A kis növényeket terráriumba is helyezhetjük. 

hirdetes


A vízipálma gondozása 


Az ernyőnövények beltéri gondozása a kültéri növényekét követi, de hasonló minden trópusi szobanövényhez. A vízipálmákkal kapcsolatos fő probléma a nedvességszint és a konzisztencia. 


Az ernyős szobanövényeket soha nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. A tenyészidőszakban havonta egyszer félhígított műtrágyát érdemes alkalmaznunk, télen pedig ezt érdemes felfüggeszteni. Ügyeljünk arra, hogy ne fröccsenjen a levelekre, mivel a gombás betegségek ilyen módon terjedhetnek! 


Ennek a növénynek a szaporítása egyszerű. Vegyünk egy 4-6 hüvelykes (10-15 cm) vágást, és fejjel lefelé függesszük fel a vízben! Ha a gyökerek megjelennek, az új növényt a talajba helyezhetjük.


Ültessük át a szobanövényt háromévente! Vegyük ki a növényt a cserépből, és vágjuk ki a külső növekedést! Mentsük meg és ültessük ki ezt az újabb hajtást, és dobjuk ki a régi központi, régebbi növényt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-28

Egész évben ingyenesen látogatható Buda Füvészkertje, a csodás Budai Arborétum

Egész évben ingyenesen látogatható ez a csodás Budai Arborétum, Buda Füvészkertje – de most ősszel lesz a legszebb. | Budai Arborétum megközelítés, nyitvatartás.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-25

Így metsszük meg októberben a ribiszkét és az egrest

Október a kerti metszések hónapja, így a ribiszkét és az egrest is javasolt megmetszeni ebben az időszakban: mutatjuk, milyen metszési lépéseket kövess te is!

2023-09-28

Természetes élőhelyükben csodálhatod meg a bivalyokat - Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Zalakomár: természetes közegükben fedezheted fel a Kis-Balaton különleges élővilágát, állatait. Dzsiptúrára is van lehetőség.

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarmirigy (nemi mirigy, gonád)

a hím és a női ivarsejteket, valamint az ivari hormonokat termelő szerv (here, petefészek).... Tovább

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés