A vízipálma és az esernyősök, mint szobanövények

hirdetes

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A vízipálma az a növény, amelyet akkor is érdemes termeszteni ha nem vagyunk túl profik az öntözésben: ugyanis szinte lehetetlen túlöntözni.

Vízipálma

A magas száron növekvő felleveleknek esernyői vannak, amelyek úgy néznek ki, mint a levelek (a valódi levelek olyan szorosan összefogják a szárat, hogy alig látni őket), keleties megjelenést kölcsönözve a növénynek. 


A vízipálmákról általában


Az ernyős növény egy sás- és az ősi papirusz család tagja. A vízipálmák egy több mint 600 fajta növényből álló családba tartoznak, amelyek többsége Afrika keleti partvidékén és a trópusi övezetekben őshonos. Mint ilyen, a növény nem szívós, és csak az Egyesült Államok trópusi és szubtrópusi zónáiban tűri a szabadban való tartózkodást. Az ernyős szobanövényeknek nedves, meleg körülményekre van szükségük, például a beltéri tó körül.


Az ernyős növények Madagaszkár mocsaraiban honosak. A parti növények mocsaras körülmények között, vagy akár teljesen vízbe merült gyökerekkel is jól fejlődnek. 


Ennek a növénynek a neve a levelek elrendezéséből származik a szárak végén. A karcsú, merev, fogazott levelek egy sugárban helyezkednek el egy központi mag körül, hasonlóan egy esernyő tüskéihez. Ideális körülmények között ez a központi terület parányi virágcsoportot hoz létre. 

hirdetes


A kültéri növényekhez nincs szükség speciális gondozásra. Amíg a növény nedves és meleg, enyhén savas talajban van, addig virágzik. Az elhalt szárakat szükség szerint metsszük le, és évente trágyázzuk meg hígított folyékony növényi táplálékkal! 


A vízipálma szobanövényként való termesztése


Az ernyőnövények a nedves, meleg kültéri környezethez a legalkalmasabbak, de otthonunkhoz is alkalmazkodnak. Odakint akár 1 méter magasra is megnőhetnek, de az ernyős szobanövények általában feleakkora méretűek.


Mivel ez a növény vízi faj, a gyökereinek a lehető legnedvesebbnek kell lenniük. Valójában a levélvégek megbarnulnak, ha a gyökerek kissé kiszáradnak. A megfelelően nedvesen tartás egyik módja az, hogy a cserepes növényt egy másik edénybe helyezzük, ahol a gyökér szintjén víz van.
Használjunk tőzegben gazdag ültetési keveréket, hogy savas közeget biztosítsunk növényünknek! A két rész tőzegből, egy rész vályogból és egy rész homokból álló keverék tökéletes helyet biztosít a vízi gyökerek számára. A kis növényeket terráriumba is helyezhetjük. 

hirdetes


A vízipálma gondozása 


Az ernyőnövények beltéri gondozása a kültéri növényekét követi, de hasonló minden trópusi szobanövényhez. A vízipálmákkal kapcsolatos fő probléma a nedvességszint és a konzisztencia. 


Az ernyős szobanövényeket soha nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. A tenyészidőszakban havonta egyszer félhígított műtrágyát érdemes alkalmaznunk, télen pedig ezt érdemes felfüggeszteni. Ügyeljünk arra, hogy ne fröccsenjen a levelekre, mivel a gombás betegségek ilyen módon terjedhetnek! 


Ennek a növénynek a szaporítása egyszerű. Vegyünk egy 4-6 hüvelykes (10-15 cm) vágást, és fejjel lefelé függesszük fel a vízben! Ha a gyökerek megjelennek, az új növényt a talajba helyezhetjük.


Ültessük át a szobanövényt háromévente! Vegyük ki a növényt a cserépből, és vágjuk ki a külső növekedést! Mentsük meg és ültessük ki ezt az újabb hajtást, és dobjuk ki a régi központi, régebbi növényt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

teljes trágya

Olyan trágyaszer,amely a növény számára szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza.Ilyen... Tovább

Gamet

Õszi rozs Cél: takarmány gabona Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés