A vízipálma és az esernyősök, mint szobanövények

hirdetes

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

SFV

A vízipálma az a növény, amelyet akkor is érdemes termeszteni ha nem vagyunk túl profik az öntözésben: ugyanis szinte lehetetlen túlöntözni.

Vízipálma

A magas száron növekvő felleveleknek esernyői vannak, amelyek úgy néznek ki, mint a levelek (a valódi levelek olyan szorosan összefogják a szárat, hogy alig látni őket), keleties megjelenést kölcsönözve a növénynek. 


A vízipálmákról általában


Az ernyős növény egy sás- és az ősi papirusz család tagja. A vízipálmák egy több mint 600 fajta növényből álló családba tartoznak, amelyek többsége Afrika keleti partvidékén és a trópusi övezetekben őshonos. Mint ilyen, a növény nem szívós, és csak az Egyesült Államok trópusi és szubtrópusi zónáiban tűri a szabadban való tartózkodást. Az ernyős szobanövényeknek nedves, meleg körülményekre van szükségük, például a beltéri tó körül.


Az ernyős növények Madagaszkár mocsaraiban honosak. A parti növények mocsaras körülmények között, vagy akár teljesen vízbe merült gyökerekkel is jól fejlődnek. 


Ennek a növénynek a neve a levelek elrendezéséből származik a szárak végén. A karcsú, merev, fogazott levelek egy sugárban helyezkednek el egy központi mag körül, hasonlóan egy esernyő tüskéihez. Ideális körülmények között ez a központi terület parányi virágcsoportot hoz létre. 

hirdetes


A kültéri növényekhez nincs szükség speciális gondozásra. Amíg a növény nedves és meleg, enyhén savas talajban van, addig virágzik. Az elhalt szárakat szükség szerint metsszük le, és évente trágyázzuk meg hígított folyékony növényi táplálékkal! 


A vízipálma szobanövényként való termesztése


Az ernyőnövények a nedves, meleg kültéri környezethez a legalkalmasabbak, de otthonunkhoz is alkalmazkodnak. Odakint akár 1 méter magasra is megnőhetnek, de az ernyős szobanövények általában feleakkora méretűek.


Mivel ez a növény vízi faj, a gyökereinek a lehető legnedvesebbnek kell lenniük. Valójában a levélvégek megbarnulnak, ha a gyökerek kissé kiszáradnak. A megfelelően nedvesen tartás egyik módja az, hogy a cserepes növényt egy másik edénybe helyezzük, ahol a gyökér szintjén víz van.
Használjunk tőzegben gazdag ültetési keveréket, hogy savas közeget biztosítsunk növényünknek! A két rész tőzegből, egy rész vályogból és egy rész homokból álló keverék tökéletes helyet biztosít a vízi gyökerek számára. A kis növényeket terráriumba is helyezhetjük. 

hirdetes


A vízipálma gondozása 


Az ernyőnövények beltéri gondozása a kültéri növényekét követi, de hasonló minden trópusi szobanövényhez. A vízipálmákkal kapcsolatos fő probléma a nedvességszint és a konzisztencia. 


Az ernyős szobanövényeket soha nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. A tenyészidőszakban havonta egyszer félhígított műtrágyát érdemes alkalmaznunk, télen pedig ezt érdemes felfüggeszteni. Ügyeljünk arra, hogy ne fröccsenjen a levelekre, mivel a gombás betegségek ilyen módon terjedhetnek! 


Ennek a növénynek a szaporítása egyszerű. Vegyünk egy 4-6 hüvelykes (10-15 cm) vágást, és fejjel lefelé függesszük fel a vízben! Ha a gyökerek megjelennek, az új növényt a talajba helyezhetjük.


Ültessük át a szobanövényt háromévente! Vegyük ki a növényt a cserépből, és vágjuk ki a külső növekedést! Mentsük meg és ültessük ki ezt az újabb hajtást, és dobjuk ki a régi központi, régebbi növényt!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

További cikkek ebben a témában


Linhart-féle kosaras csávázás

Linhart György által kifejlesztett eljárás, amellyel gombás betegségek kártétele ellen a... Tovább

lúdfű (Arabidopsis thaliana [L.] Heynh.)

a keresztesvirágúak családjába tartozó, száraz gyepeken, gyomtársulásokban élő faj.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés