Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted- szódabikarbóna a virágok frissen tartásához, virágtartósítás szódabikarbónával

hirdetes

Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szódabikarbóna a háztartások nélkülözhetetlen kelléke. A konyhában előszeretettel alkalmazzák a kellemetlen szagok eltávolítására vagy a különféle felületek tisztára súrolására, míg a kertben a talaj pH-értékét segít kiegyensúlyozni. Kevesen tudnak róla azonban, hogy a szódabikarbóna a frissen vágott virágokat is képes tovább frissen tartani. De hogyan?

Így tartja frissen a szódabikarbóna a vágott virágokat

A szódabikarbóna és a virágok kapcsolatának eredete

Az emberek azóta próbálnak megoldást találni a vágott virágok frissességének megőrzésére, mióta elkezdték azokkal díszíteni életterüket.
A probléma abból fakad, hogy miután egy virágot levágnak a palántáról, megszűnik a kapcsolata a gyökerekkel, amik tápanyagokat szállítottak a szárába. Ilyenkor a virág előbb-utóbb elhervad majd, és az emberek a történelem során temérdek furcsábbnál furcsább módszerrel próbálták megelőzni, vagy legalább is késleltetni ezt. Egyesek például aszpirint vagy épp rézérméket dobtak a vázákba, hátha az valahogy életet lehel majd a virágokba.
Sokoldalúságának köszönhetően nem meglepő, hogy a szódabikarbónát is megpróbálták felhasználni a virágok frissen tartására.

A növények „működése”

Ahhoz, hogy egy növény egészségesen és erősen növekedhessen, specifikus körülményekre van szüksége. Megfelelő mennyiségű fényt, vizet és talajt kell biztosítani számára, és ezek a tényezők mind befolyásolják azt is, hogy milyen erősre nő meg és milyen bőségesen virágzik majd.

hirdetes
Ugyan ez vonatkozik a vágott virágokra is. Ha azt szeretnéd, hogy frissen vágott virágaid tovább bírják hervadás nélkül, akkor biztosítanod kell számukra ideális körülményeiket. Ha a vágott virágok túl sok vagy túl kevés vizet kapnak, vagy a víz túl savanyú vagy lúgos, akkor kevesebb ideig maradnak majd frissek.

Hogyan segít a szódabikarbóna a vágott virágokon?

A szódabikarbóna segít természetes semlegességet teremteni a túlságosan lúgos vagy túlságosan savanyú környezetekben. Egyes növények a savanyúbb talajt kedvelik, míg mások lúgosabb körülmények között érzik jól magukat.

hirdetes

Ha a talaj pH-értékének megmérése után úgy véled, hogy az érték túl magas vagy túl alacsony, némi szódabikarbóna hozzáadásával valamivel kiegyensúlyozottabb környezetet alakíthatsz ki növényeid gyökerei számára. Ha a talaj túl savas, akkor a szódabikarbóna lúgosít, ha pedig túl lúgos, akkor savanyít. Szélsőséges esetekben azonban sajnos a szódabikarbóna sem segíthet.

Hasonlóképpen működik a szódabikarbóna, ha a vágott virágok vizéhez adod hozzá. Bizonyos esetekben ez segít kiegyenlíteni a víz pH-értékét, ami 1-2 nappal meghosszabbíthatja a virág életét. 

Fontos észben tartani, hogy ez a módszer egyáltalán nem garantálja, hogy a virág tovább marad majd friss, hiszen egyéb tényezők is közrejátszanak, úgymint a virágot megtámadó kártevők vagy a vágáskor okozott fertőzések.

Na persze, ha virágaid egyébként is elhervadnak majd, megéri kísérletezni egy kicsit a szódabikarbónával – nincs igazán veszítenivalód! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-24

Emiatt sárgul meg az orchidea levele- 7 dolog, amit érdemes elkerülni!

Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek elszíneződését, beleértve a napfényt, az alacsony hőmérsékletet és a gyökérrothadást. Nézzük részletesen!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erjedés

elsősorban szénhidrátoknak, főként a ->glükóznak energiafelszabadulással járó lebontása;... Tovább

konzumensek (fogyasztók)

az élelmi láncban a producernek fölött levő, kész szerves anyagot átalakító,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág virágtermesztés