Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted- szódabikarbóna a virágok frissen tartásához, virágtartósítás szódabikarbónával

hirdetes

Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted

VN

A szódabikarbóna a háztartások nélkülözhetetlen kelléke. A konyhában előszeretettel alkalmazzák a kellemetlen szagok eltávolítására vagy a különféle felületek tisztára súrolására, míg a kertben a talaj pH-értékét segít kiegyensúlyozni. Kevesen tudnak róla azonban, hogy a szódabikarbóna a frissen vágott virágokat is képes tovább frissen tartani. De hogyan?

Így tartja frissen a szódabikarbóna a vágott virágokat

A szódabikarbóna és a virágok kapcsolatának eredete

Az emberek azóta próbálnak megoldást találni a vágott virágok frissességének megőrzésére, mióta elkezdték azokkal díszíteni életterüket.
A probléma abból fakad, hogy miután egy virágot levágnak a palántáról, megszűnik a kapcsolata a gyökerekkel, amik tápanyagokat szállítottak a szárába. Ilyenkor a virág előbb-utóbb elhervad majd, és az emberek a történelem során temérdek furcsábbnál furcsább módszerrel próbálták megelőzni, vagy legalább is késleltetni ezt. Egyesek például aszpirint vagy épp rézérméket dobtak a vázákba, hátha az valahogy életet lehel majd a virágokba.
Sokoldalúságának köszönhetően nem meglepő, hogy a szódabikarbónát is megpróbálták felhasználni a virágok frissen tartására.

A növények „működése”

Ahhoz, hogy egy növény egészségesen és erősen növekedhessen, specifikus körülményekre van szüksége. Megfelelő mennyiségű fényt, vizet és talajt kell biztosítani számára, és ezek a tényezők mind befolyásolják azt is, hogy milyen erősre nő meg és milyen bőségesen virágzik majd.

hirdetes
Ugyan ez vonatkozik a vágott virágokra is. Ha azt szeretnéd, hogy frissen vágott virágaid tovább bírják hervadás nélkül, akkor biztosítanod kell számukra ideális körülményeiket. Ha a vágott virágok túl sok vagy túl kevés vizet kapnak, vagy a víz túl savanyú vagy lúgos, akkor kevesebb ideig maradnak majd frissek.

Hogyan segít a szódabikarbóna a vágott virágokon?

A szódabikarbóna segít természetes semlegességet teremteni a túlságosan lúgos vagy túlságosan savanyú környezetekben. Egyes növények a savanyúbb talajt kedvelik, míg mások lúgosabb körülmények között érzik jól magukat.

hirdetes

Ha a talaj pH-értékének megmérése után úgy véled, hogy az érték túl magas vagy túl alacsony, némi szódabikarbóna hozzáadásával valamivel kiegyensúlyozottabb környezetet alakíthatsz ki növényeid gyökerei számára. Ha a talaj túl savas, akkor a szódabikarbóna lúgosít, ha pedig túl lúgos, akkor savanyít. Szélsőséges esetekben azonban sajnos a szódabikarbóna sem segíthet.

Hasonlóképpen működik a szódabikarbóna, ha a vágott virágok vizéhez adod hozzá. Bizonyos esetekben ez segít kiegyenlíteni a víz pH-értékét, ami 1-2 nappal meghosszabbíthatja a virág életét. 

Fontos észben tartani, hogy ez a módszer egyáltalán nem garantálja, hogy a virág tovább marad majd friss, hiszen egyéb tényezők is közrejátszanak, úgymint a virágot megtámadó kártevők vagy a vágáskor okozott fertőzések.

Na persze, ha virágaid egyébként is elhervadnak majd, megéri kísérletezni egy kicsit a szódabikarbónával – nincs igazán veszítenivalód! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-06

Mesebeli helyszín a Felvidéken – Hamupipőke kastélyában érezhetjük magunkat Bajmócon

A Felvidék egyik legnépszerűbb és leglátványosabb látnivalójának számít a bajmóci várkastély, amely egy ősparkkal övezett domb tetején helyezkedik el.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-07-06

Mit tudunk csinálni a Balatonnál, ha esőt mondanak a nyaralás alatt? – Mutatunk pár ötletet!

Pont esőt mondanak a balatoni nyaralásotok idejére? Nem kell aggódni, ugyanis így is remek programokat szervezhetünk, azokra a napokra amikor esik! Programok:

2022-07-06

Ezen a héten is fergeteges programok várnak a Balatonnál, ezt nézd! – 2022. 07. 04. - 10.

A Balaton partján és környékén hétről-hétre rengeteg programot kínálnak a szervezők, koncertek, boros túrák, piknik, fesztivál és gyereknapozás július 8 és 10

További cikkek ebben a témában


PR38B85 (X 0962 H)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címeren az elsõrendû... Tovább

időszakosan veszélyes károsítók

a ->haszonnövények azon károsítói, amelyek átlagos körülmények között nem szaporodnak el... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág virágtermesztés