Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted- szódabikarbóna a virágok frissen tartásához, virágtartósítás szódabikarbónával

hirdetes

Sokkal tovább friss marad a virág, ha ezt a filléres szert beveted

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szódabikarbóna a háztartások nélkülözhetetlen kelléke. A konyhában előszeretettel alkalmazzák a kellemetlen szagok eltávolítására vagy a különféle felületek tisztára súrolására, míg a kertben a talaj pH-értékét segít kiegyensúlyozni. Kevesen tudnak róla azonban, hogy a szódabikarbóna a frissen vágott virágokat is képes tovább frissen tartani. De hogyan?

Így tartja frissen a szódabikarbóna a vágott virágokat

A szódabikarbóna és a virágok kapcsolatának eredete

Az emberek azóta próbálnak megoldást találni a vágott virágok frissességének megőrzésére, mióta elkezdték azokkal díszíteni életterüket.
A probléma abból fakad, hogy miután egy virágot levágnak a palántáról, megszűnik a kapcsolata a gyökerekkel, amik tápanyagokat szállítottak a szárába. Ilyenkor a virág előbb-utóbb elhervad majd, és az emberek a történelem során temérdek furcsábbnál furcsább módszerrel próbálták megelőzni, vagy legalább is késleltetni ezt. Egyesek például aszpirint vagy épp rézérméket dobtak a vázákba, hátha az valahogy életet lehel majd a virágokba.
Sokoldalúságának köszönhetően nem meglepő, hogy a szódabikarbónát is megpróbálták felhasználni a virágok frissen tartására.

A növények „működése”

Ahhoz, hogy egy növény egészségesen és erősen növekedhessen, specifikus körülményekre van szüksége. Megfelelő mennyiségű fényt, vizet és talajt kell biztosítani számára, és ezek a tényezők mind befolyásolják azt is, hogy milyen erősre nő meg és milyen bőségesen virágzik majd.

hirdetes
Ugyan ez vonatkozik a vágott virágokra is. Ha azt szeretnéd, hogy frissen vágott virágaid tovább bírják hervadás nélkül, akkor biztosítanod kell számukra ideális körülményeiket. Ha a vágott virágok túl sok vagy túl kevés vizet kapnak, vagy a víz túl savanyú vagy lúgos, akkor kevesebb ideig maradnak majd frissek.

Hogyan segít a szódabikarbóna a vágott virágokon?

A szódabikarbóna segít természetes semlegességet teremteni a túlságosan lúgos vagy túlságosan savanyú környezetekben. Egyes növények a savanyúbb talajt kedvelik, míg mások lúgosabb körülmények között érzik jól magukat.

hirdetes

Ha a talaj pH-értékének megmérése után úgy véled, hogy az érték túl magas vagy túl alacsony, némi szódabikarbóna hozzáadásával valamivel kiegyensúlyozottabb környezetet alakíthatsz ki növényeid gyökerei számára. Ha a talaj túl savas, akkor a szódabikarbóna lúgosít, ha pedig túl lúgos, akkor savanyít. Szélsőséges esetekben azonban sajnos a szódabikarbóna sem segíthet.

Hasonlóképpen működik a szódabikarbóna, ha a vágott virágok vizéhez adod hozzá. Bizonyos esetekben ez segít kiegyenlíteni a víz pH-értékét, ami 1-2 nappal meghosszabbíthatja a virág életét. 

Fontos észben tartani, hogy ez a módszer egyáltalán nem garantálja, hogy a virág tovább marad majd friss, hiszen egyéb tényezők is közrejátszanak, úgymint a virágot megtámadó kártevők vagy a vágáskor okozott fertőzések.

Na persze, ha virágaid egyébként is elhervadnak majd, megéri kísérletezni egy kicsit a szódabikarbónával – nincs igazán veszítenivalód! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-20

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

2023-09-21

Nehogy kidobd az alma levelét: készíts almalevél teát belőle!

Gondoltad volna, hogy az almának a leveléből készíthető tea? Nem? Akkor most olvasd el a cikket és készíts utána te is almalevél teát, finom és egészséges is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gliceridek

a glicerinnek (alkoholok) nagy szénatomszámú zsírsavakkal alkotott észterei. Az észteresítő... Tovább

élelmiszer-higiénia

az a tudományág és tevékenység, amely az élelmiszerek előállítása, forgalomba hozatala és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág