Virágok szárítása szakszerűen

hirdetes

Mindent, amit a virágszárításról tudni kell!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a virágok szárításáról

Szalmarózsa (Xerochrysum bracteatum)

A szalmarózsa egy méltán népszerű virág, amely kifejezetten ideális kiszárításra is. Levegőn szárítva sokáig megtartják színüket és formájukat is. Ültesd el őket héttel az utolsó várható fagy előtt házon belül, és helyezd őket napos helyre, ugyanis napfényre (és persze nedvességre) van szükségük, hogy kicsírázzanak. Később napos helyre ültesd ki őket a kertbe, komposzttal dúsan gazdagított talajba. A szalmarózsa létezik narancs, piros, rózsaszín és citromsárga színekben is – a ’Sundaze Blaze’ például egy gyönyörű kétszínű változat citrom és narancs virágokkal, amik csodálatosan mutatnak kiszárítva.

Varjúháj (Sedum)

A varjúháj egy évelő pozsgás növény, aminek rengeteg napfényre és nagyon jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Szárai vaskosak és tele vannak nedvekkel, így ételszárítóval vagy szilikagéllel ajánlott kiszárítani a virágait, mert szabad levegőn penészessé válhatnak. Érdemes kipróbálni a ’Rosy Glow’ vagy az Autumn Joy’ változatokat.

hirdetes

Levendula (Lavandula)

A levenduláról méltán lehetne ódákat zengeni. Ez a rendkívül sokoldalú fűszer- és gyógynövény számos receptben és természetes gyógyszerben felhasználható, amellett, hogy illatos díszeket lehet készíteni belőle. Mivel illatát és színét is megőrzi szárítás után, az egyik legnépszerűbb választás azoknak, akik hosszútávon szeretnél feldíszíteni (és illatosabbá tenni) otthonukat. A virágokat akkor érdemes begyűjteni, amikor teljesen kinyíltak és illatosak. Szabad levegőn vagy ételszárítóban érdemes szárítani.

Sóvirág (Limonium)

A sóvirág frissen és (levegőn vagy szilikagéllel) szárítva is remekül mutat kiegészítőként különféle csokrokban és egyéb elrendezésekben. Hat héttel az utolsó várható fagy előtt ültesd el házon belül, negyed hüvelyk mélyre, jó minőségű virágföldbe. Igyekezz nyirkosan tartani a földet körülöttük, és lehetőleg ne nagyon kerüljenek 21°C alá. A csírázáshoz akár három hétre is szükségük lehet, ezért légy türelmes velük. Miután az utolsó fagy is elköszönt odakint, ültesd ki őket. Virágaikat teljesen kinyílt állapotukban vágd le. Létezik citromsárga, kék, levendula, piros, lazac, rózsa és fehér színű változata is.

hirdetes

Tarajos celózia (Celosia cristata)

A tarajos celózia egy kifejezetten érdekes virág, ami különféle formákat vehet fel és több színben is fellelhető. Ültesd el hat héttel az utolsó várható fagy előtt, és ügyelj rá, hogy a talaj mindig enyhén nyirkos maradjon körülötte. A tarajos celózia jellemzően a piros és a citromsárga különböző árnyalatait viseli. Akkor ajánlott lemetszeni őket kiszárításhoz, amikor virágaik teljesen kinyíltak. Szabad levegőn vagy szilikagéllel érdemes kiszárítani őket.

Jorge Guillen képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

falkásítás

különböző tulajdonságok (pl. kor, fajta, ivar, típus, tömeg, nagyság) alapján kiválasztott... Tovább

kukorica vegyszeres gyomirtása

a kukoricatermesztés jelentőségével összhangban többféle hatékony gyomirtási technológia... Tovább

Tovább a lexikonra
virág