Virágok szárítása szakszerűen

Mindent, amit a virágszárításról tudni kell!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden bizonnyal te is szívesen csinosítod otthonod különböző részeit a kertedből frissen vágott virágcsodákkal. Azonban semmi sem tart örökké és egyáltalán nem biztos, hogy ágyásaid folyamatos virágutánpótlást biztosítani otthonod számára, arról nem is beszélve, hogy előbb vagy utóbb beköszönt a tél is. Virágaid kiszárításával azonban akár egész évben élvezheted kedvenc organikus díszeidet, még ha nem is olyan élénk színekben, mint amikor frissen vágtad őket. A kiszárított virágok nagyszerűen mutatnak különféle csokrokban és egyéb összeállításokban, de felhasználhatók akár otthoni kézműves csináld magad projektekhez is. Mindennek valóban csak a képzelet szab határt, az egyetlen kérdés azonban, hogy hogyan szárítsd ki virágaidat, hogy hosszú ideig gyönyörködhess bennük. A következőkben erre a kérdésre adunk kimerítő választ, illetve felsorolunk néhány olyan virágot is, amik kifejezetten ideálisak a kiszárításra!

Minden a virágok szárításáról

Milyen virágokat érdemes kiszárítani?

Habár a legtöbb virág jól mutat kiszárítva, vannak, amiket hosszú ideig megőrzik szépségüket így jobban megéri foglalkozni velük. Íme néhány ezek közül!

Bíborka (Gomphrena globosa)

A bíborka a legtöbb szárított virágcsokor elmaradhatatlan tagja, ugyanis mutatós, virágai sokáig színesek és formásak maradnak. Meglehetősen könnyű felnevelni, és a nyári forróságban is jól érzi magát, amikor a legtöbb növény már szenvedni kezd. A bíborkát házon belül érdemes elültetni, négy héttel az utolsó várható fagy előtt. A fagyos időjárás után ültesd ki a szabadba, hogy ott nőhessen tovább.

Virágai felfüggesztéses szárítás után mutatnak a legjobban. Akkor ajánlott begyűjteni őket, amikor még nyitva vannak – a száraikat meghagyhatod, vagy el is vághatod attól függően, hogy végül hogy szeretnéd felhasználni a szárított virágokat. Csokrok mellett potpourrik díszítésre is kiváló. A bíborka több színben is fellelhető: ilyen például a piros ’Strawberry fields’, de van citromsárga, rózsaszín, lila és fehér változata is.

Kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla)

A hortenziáknak valójában bármelyik változata kiválóan mutat kiszárítva, ami jellegzetesen nagy és gyönyörű virágaiknak köszönhető. Ezek önmagukban és más kiszárított virágok társaságában is csodálatosan mutatnak egy vázában vagy valamilyen dísz részeként. A hortenziák évelő növények, amiknek reggeli napsütésre és délutáni árnyékra van szükségük, hogy a legszebben pompázhassanak.

Ezen kívül nyirkos, tápanyagokban gazdag talajban érzik magukat a legjobban. A hortenziák bizonyos fajtáinak színe a talaj pH-értékének szabályozásával megváltoztatható. 5,5-ös pH érték alatt kék, 5,5 felett pedig rózsaszín virágokat hoznak (habár az átállás időbe telik), míg a fehér hortenziákra nincs hatással a talaj pH-értéke. A hortenziákkal kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy nem egyszerű eltalálni az ideális időpontot a virágok levágására. Próbálkozz ősszel, amikor a virágok elkezdenek természetesen elszáradni a növényeken.

Ezután levegőn vagy szilikagéllel száríthatod ki őket. Levegőn szárításkor arra kell odafigyelni, hogy más virágokkal ellentétben a hortenziákat nem szabad fejjel lefelé felkötözni. Ehelyett helyezd őket egy vázába (persze víz nélkül), és hagyd, hogy úgy száradjanak ki. Készülj fel rá, hogy szárításkor megváltozik majd a színük, habár sokak éppen ez a változatosságot tartják olyan érdekesnek bennük. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

London (K 9026415)

Szója Cél: takarmány Leírás:Kicsi-közepes méretû magja lapított gomb, színe sárga. A... Tovább

123/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

A szõlõfeldolgozás és a borkészítés során keletkezõ melléktermékek kivonására... Tovább

Tovább a lexikonra
virág