Kell-e locsolni a fagyok előtt? - Téli locsolási útmutató

Meg kell öntözni a növényeimet fagy előtt? A szakértők ezeket a figyelmeztetéseket a fagykár elkerülése érdekében használják

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Létfontosságú tudni, hogy mikor és mennyit kell öntözni a növényeket fagy előtt és után, hogy átsegítsük a gyengéd növényeket a télen.

fagy előtt locsolni

Ha egész évben a kertünkön dolgozunk, akkor aggódhatunk a fagyok értékes növényeinkre gyakorolt hatása miatt. És azon töprenghetünk, hogy érdemes-e meglocsolni a növényeket fagy előtt.

A szakértők szerint, ha fagyok érkeznek, a megfelelő öntözés döntő fontosságú lehet a zsenge növények télen át tartó életben tartásához. Minden szakértő egyetért abban, hogy elengedhetetlen tudni, mikor kell öntözni a növényeket fagyok között. A nedves talaj akár négyszer több hőt képes eltartani, mint a száraz, ezért ha száraz éghajlaton vagyunk, néhány nappal a fagy előrejelzése előtt öntözésre lehet szükség. Ügyelj azonban arra, hogy a túl kevés, túl sok vagy túl késői öntözés nagyobb károkat okozhat, mint maga a fagy.

Itt a szakértők többet mondanak el arról, hogy mikor kell öntözni a növényeket a téli fagyok idején, és hogyan kell figyelni a fagykárokra.

KELL-E FAGY ELŐTT LOCSOLNI?

Ha nem védjük a növényeket a fagytól a háztáji talajtakaróval vagy mulccsal, és a talaj nagyon száraz, akkor érdemes néhány nappal a fagy várható beállta előtt öntözni őket - javasolják a szakértők.

Véleményünk szerint fagy előtt meg kell öntözni a növényeket. A fagy és a fagyás valóban károsíthatja a növényt, ha nincs elég víz, mivel a növény már nem elég erős ahhoz, hogy túlélje a hideget. Azonban ugyanolyan fontos, hogy ne öntözzük túl a növényeket, mint az, hogy ne öntözzük alá őket. A fagy előtti túl sok víz a növényen károkat okozhat, mivel fagyásra készteti a leveleket, és negatívan hat a gyökérre.

Javaslom, hogy a tervezett fagy vagy deres éjszakája előtti napon alaposan öntözzük be a növényeket. Ezt kora reggel kell megtenni, amikor a levegő hőmérséklete eléri a 4ºC körüli értéket.

Ügyelj arra is, hogy ne nedvesítsd be a leveleket, mert ez további fagykárokat okozhat.

Ha nem volt lehetőséged a fagy beállta előtt öntözni a növényeidet, akkor fontos, hogy a fagy elmúltával óvatosan adj hozzá vizet. A fagykárokkal kapcsolatos egyik probléma az, hogy a növények kiszáradnak, ezért készüljünk fel az öntözésre, ha a fagy elmúlt. Az öntözés után mindig azt javasoljuk, hogy helyezzünk egy réteg talajtakarót a növény köré, hogy megtartsd a nedvességet, és megvédd azt.

A FAGY KÁROS HATÁSA A NÖVÉNYEKRE

Ha hónapokat töltöttünk kerti ötleteink megvalósításával, fontos megértenünk a fagy káros hatásait, hogy a kemény munkánk ne menjen kárba.

A fagyot a hideg, tiszta, csendes éjszakák okozzák, amikor a levegő fagypont alá süllyed. Előfordulhat talajfagy (a pázsitot és a gyökereket érinti) és a légfagy (a szárat, leveleket, virágokat és gyümölcsöket érinti). Ha a talaj vagy a komposzt bármennyi ideig megfagy, a gyökerek nem képesek felvenni a vizet, és az egész növény a szárazság jeleit mutatja, és végül elpusztulhat. A növény sejtjeiben lévő víz viszont megfagy és kitágul, majd felrobban, így a növény nem tud vizet és tápanyagokat felvenni.

A rövid távú fagykár gyakran helyrehozható, de a gyors felengedés végzetes lehet, akárcsak a hosszú távú extrém fagy.

FAGYKÁROK JELEI A NÖVÉNYEKEN

A fagykár jeleinek ismerete azt jelenti, hogy eltávolíthatjuk a parcellákról a helyrehozhatatlan növényeket, hogy teret adjunk a friss növekedésnek, és gondoskodjunk az újraéleszthető növényekről.

A fekete perzselés és a barna foltok a leveleken a fagykár árulkodó jelei. A fonnyadó és zsugorodó levelek feketévé válnak, és a növény szára felborul. Észre fogjuk venni azt is, hogy a növényeink felnyomják a gyökereket a talajban.

Ha a növények fagykárt szenvednek, akkor fontos, hogy ne metsszük le azonnal a sérült leveleket. Ne metsszük ki a sérült növekedést addig, amíg a fagyveszély határozottan elmúlt, különben fennáll annak a veszélye, hogy minden új növényt káros tavaszi fagyoknak teszünk ki. Valószínű, hogy a növény gyökerei és szára még egészségesek, ezért tavaszig folytassuk a növény öntözését a szokásos módon.

A jó hír az, hogy viszonylag egyszerű megvédeni a növényeket a felszínen lévő fagykártól. Sőt, akár lepedővel is megvédhetjük a növényeket a fagytól. 

MILYEN HŐMÉRSÉKLET TÚL HIDEG A NÖVÉNYEK ÖNTÖZÉSÉHEZ?

A tartósan 4 ºC alatti hőmérsékletet gyakran túl hidegnek tartják a növények öntözéséhez. A tartós hideg megfagy a talajvízben, ami elérhetetlenné teszi a növények számára. Meg kell próbálnod öntözni a növényeket egy nappal az előre jelzett lefagyás előtt, hogy a gyökereknek legyen idejük felvenni a vizet és a tápanyagokat.

SEGÍT A NÖVÉNYEK VÍZZEL PERMETEZÉSE EGY FAGY UTÁN?

Ha a növényt a zord fagyok elmúltával még mindig fagykristályok borítják, kis mennyiségű vízzel lemoshatjuk a jeget. Ezt gyakran előnyösebbnek tartják, mintha hagynánk, hogy a nap természetes módon megolvassza a jeget, ami visszafordíthatatlan fagykárosodáshoz vezethet a leveleken, virágokon és száron.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gümő (tuberkulum, tuberculum)

a gümőkór egyik legjellemzőbb kórbonctani megnyilvánulási alakja, amikor a szervekben kis... Tovább

Letenyei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Letenye Kossuth u. 10. 8868 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek