Hogyan tegyük el télre a virághagymákat? Virághagymák szakértő teleltetése

Hogyan tegyük el télre a virághagymákat?

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokakban merül fel a kérdés: el lehet tenni a virághagymákat télre? A válasz egy hatalmas igen! Amennyiben megfelelően telelteted virághagymáidat jövő tavasszal is gyönyörködhetsz bennük! Nézzük a szakértők által javasolt virághagyma teleltetési módszereket. 

Virághagymák teleltetése szakszerűen

Teleltetni kell a virághagymákat?

Persze vannak olyan virágok is, amiknek nem okoz gondot a hideg, ilyenek a téltűrő hóvirág, tulipán, vagy éppen a nárcisz, de az egzotikus kardvirágokat, begóniákat teleltetni kell. A trópusi időjáráshoz szokott növények nem bírják ki a hideg telet, a hótakaróval fedett földben nem maradnak életképesek, hacsak nem telelteted őket. Egyáltalán mi az a virághagyma? A hagyma egy lekerekített rész a növény szárának tövében, amely energiát tárol, amíg a növény nyugalmi állapotban van. A hagyma közepén maga a növényi hajtás található, amelyet szénhidrátrétegek vesznek körül. Ezeket a hagymákat kell óvni a hideg elől. Mint fentebb utaltunk rá, alapvetően kettőféle hagymát különböztetünk meg.

Gyengéd virághagymák teleltetése

A nyáron virágzó hagymák, mint például a dáliák, a begóniák, a kannák, az elefántfülek és a kardvirág, télen nem tudnak túlélni a föld alatt. Amikor a talaj megfagy, ezek a gyengéd hagymák elrothadhatnak, ha a földben hagyják. Miután a zsenge nyári virághagymák ősszel elhervadtak, az első fagyok előtt ássuk ki őket, és télen tároljuk zárt térben.

Kemény virághagymák teleltetése

Nem minden hagymát kell zárt helyen tárolni télen. A tavaszi hagymák, mint például a tulipánok, nárciszok, krókuszok és jácintok, teljesen jól érzik magukat a hideg téli talajon is. Amikor a lombozatuk nyáron vagy ősszel elhervad, levághatjuk az elhalt növényi anyagok egy részét, de hagyhatjuk is a hagymákat a földben. Bár egyes kertészek mindenesetre kiássák a strapabíró hagymákat is, annak érdekében, hogy a túlzsúfolt hagymákat kicseréljék a maximális hozam érdekében.

Mikor és meddig kell teleltetni a virághagymákat?

A gyengéd virághagymákat a tél első fagya előtt raktárba kell helyezni, és tavasszal érdemes elültetni őket – vagyis körülbelül négy hónapot töltenek teleltetve. A legtöbb hagyma nem bírja tovább 12 hónapnál, ezért ha tavasszal elfelejted valami miatt elültetni a zsenge hagymákat, jobb, ha később elülteted még őket, és nem hagyod jövő tavaszig.

A virághagymák szakszerű teleltetése

Most pedig jöjjön a virághagymák teleltetésének hogyanja, azaz lássuk, hogyan kell szakszerűen teleltetni az erre igényt mutató virághagymákat! 
Arra kell figyelni, hogy az első fagyok előtt kiszedjük a hagymákat a földből, a legjobb erre a célra egy meleg és csapadékmentes nap. Egyszerűen csak ki kell ásni a hagymákat, leszedni róluk a  leragadt földet, és hagyni megszáradni. Mielőtt elteszed a virághagymákat télre, győződj meg róla, hogy egészségesek-e, ami betegnek tűnik, vagy penészes, azt feltétlenül dobd ki, mert megfertőzheti a többi virághagymát is. Amikor elvégezted ezeket a teendőket, a hagymák kellően kiszáradtak, akkor szedd le róluk a lombos részeket. Gyakorlatilag meg is lennénk az előkészületekkel, már csak el kell helyezni őket. A virághagymák teleltetésére egy jól szellőző láda a legalkalmasabb, amit fagymentes helyre kell helyezni. Ha biztosra akarsz menni a védelem kapcsán, akkor egy vékonyka réteg tőzeget, fűrészport, vagy akár homokot is szórhatsz a virághagymákra, hogy biztosan ne fázzanak meg.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Keszthelyi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Keszthely Deák F. u. 47. 8360 Magyarország Telefon:... Tovább

kultivátorozás

sekély, 5-10 cm-re ható gépi kapálás; forgatás nélküli lazító, porhanyító talajmunka.... Tovább

Tovább a lexikonra
virág