Teleltessük át sikeresen a hortenziát!

A hortenzia teleltetése – Tippek, trükkök szakértőktől!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sikeresen át tudja vészelni a telet a kerti hortenzia, ha elvégzünk néhány fontos dolgot. Növényünk nagyon hálás lesz, a helyes téli gondozás után a következő évben csak úgy ontani fogja a virágot. Nézzük, mit kell tennünk a hortenzia teleltetéséhez! 

Ezt kell tenned, hogy átvészelje a telet a hortenzia

Röviden a hortenziáról

Nagymamáink kertjében még a mai nap is rengeteg hortenziát találhatunk, azt azért el kell mondanunk, hogy régen sokkal közkedveltebb volt ez a növény, mint manapság, ennek az okait nem tudjuk sajnos, hiszen a növény még ma is csodálatosan szép, a virágai mindenkinek a kertjét feldobná. A hortenzia a kőtörőfűfélék családjába tartozó fás évelő bokor, amely Ázsiában, és Amerikában is őshonos. A növény akár két méteresre is megnőhet, színválasztéka is igen gazdag a fehér, rózsaszín, lila, piros, liláskék, és foltos virágzat sem ritka.

Több mint 30 féle fajtája él világszerte. A hortenziát 1788. hozták be Európába, és Commerson botanikus hortenziának nevezte Lapeaute Hortense asszony tiszteletére. Sokan azért nem tartanak otthon hortenziát, mert elterjedt az a hír, hogy nagyon nehezen marad életben a kertben. Pont ez az, ami nem igaz. Az természetesen igaz, hogy sokat kell vele foglalkozni, de hát melyik növénnyel nem?!

A legelterjedtebb Magyarországon a fehér és a kék virágú hortenzia, a piros és a cirmos csak nagyon kevés helyen kapható. A kék hortenzia egy mesterségesen előállított szín, a fehér é a rózsaszín növény földjéhez timsót adnak, ezáltal lesz kék a virág. A kék szín másik oka a magas mésztartalom. A hortenzia általában vágott virágként vált ismertté, hiszen akár 2-3 hétig is képes virágozni a vázában.

A hortenzia gondozása, nevelése

Tudni kell elsősorban azt, hogy a hortenzia nem szobanövény, mielőtt vásárolunk, biztosítanunk kell egy olyan helyet a kertben, ahol biztosan tud fejlődni. Lehetőségünk van virágtartóban, dézsában nevelni, de a legjobb, hogyha kiültetjük a kertbe. Ültetéshez használjunk lehetőség szerint jó minőség rododendron virágföldet. Fontos tudnivaló, hogy a hortenzia az árnyékos, hűvös helyet kedveli leginkább, éppen ezért ne ültessük tűző napra, mert pár hét alatt el is pusztul a növény.

Nyáron egyenletesen nedves legyen a talaj, ne száradjon ki, lehetőleg esővízzel öntözzük. A hortenzia virága páratlan látványt nyújt nyáron, ehhez azonban tennünk kell ősszel és télen is, a következő oldalon elmondom, hogy mit!

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szabálytalan lábállások (rendellenes lábállások)

a ->végtagok egyes részeinek szabálytalan szögelléséből származnak. Főként a gyorsabb... Tovább

szálhűtlenség

a ->juh betegsége v. elégtelen táplálása következményeként a ->gyapjúszál vékonyabb lesz... Tovább

Tovább a lexikonra
virág