A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után- tavaszi virághagymás ápolása

hirdetes

A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után

VN
Tavaszi virághagymák gondozása

Az elvirágzott virágok eltávolítása

A kisebb hagymás virágok, mint például a sáfrány, a gyöngyike, a csillagvirág vagy a virág nem csak hagymájukkal, hanem magokkal is képesek szaporodni. Ha viszont azt szeretnéd, hogy a magok megérjenek a szaporodásra, akkor hagyd meg a növényeken az elvirágzott virágokat.

Ha tulipánokat nevelsz és szeretnéd, hogy újra virágba boruljanak, akkor csípd le a virágaikat, miután elvirágzanak. A nárciszok esetében a virágokat esztétikai okokból el lehet ugyan távolítani, de nyugodtan rajtuk is hagyhatod őket. A hagymák magtokjai akár olyan szépek is lehetnek, mint egy-egy virág, szóval már csak emiatt is érdemes őket békén hagyni, de ha eltávolítod őket, akkor sem lesz semmi baja a talajban található hagymáknak. Egyes hagymák saját maguk gondoskodnak magjaik elvetéséről, ezért, ha szeretnéd ezt megelőzni, akkor távolítsd el a magtokokat.

hirdetes

A hagymás növények leveleinek eltávolítása vagy elrejtése

A hagymás növények a leveleiken keresztül gyűjtenek energiát ahhoz, hogy új virágokat növeszthessenek. Ha tehát azt szeretnéd, hogy újra virágba boruljanak, fontos, hogy addig ne távolítsd el levélzetüket, amíg el nem hervadnak és el nem sárgulnak. Ha a levelek egy óvatos húzással elválaszthatók a hagymától, akkor már nincs rájuk szükség.

A korán virágzó hagymás növények (pl. a fény és a csillagvirág) levelei nagyon hamar elhervadnak. A nagyobb hagymájú növények levelei általában tovább, akár hetekig vagy napokig is bírják, habár ez az időjárástól és a növénytől is függ.

hirdetes

Szóval mit lehet tenni, ha a levelek már nem túl szépek, de a növénynek még szükségük lehet rájuk?

Az évelő kertekben hagyhatod, hogy más növények levelei takarják el a tavaszi hagymások hanyatlását. Az árnyliliomok, a macskamenta, a sásliliom, és az évelő gólyaorr csupán néhány jó példa az olyan növényekre, amelyek alkalmasak erre.

Egy másik opció olyan helyre ültetni a tavaszi hagymás növényeket, ahol nem látsz rá annyira a leveleikre. A tulipánok és a jácintok például kerülhetnek a zöldségkertbe, ahol ritkábban vannak szem előtt. A hagymák és a nárciszok a „vadabb” helyeken mutathatnak jól, ahol a hervadozó levélzetük kevésbé feltűnő.

Végezetül megpróbálhatod felásni majd azonnal elültetni valahol máshol ezeket a hagymákat, ügyelve rá, hogy leveleik végig rajtuk maradjanak. Így egy kevésbé látható helyen folytathatják az energia begyűjtését, mielőtt megválhatnának leveleiktől. Ősszel aztán visszaültetheted őket eredeti helyükre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

További cikkek ebben a témában


eutrofizálódás

a vizek tápanyagokban, főként nitrogén- és foszforvegyületekben való gazdagodása, aminek... Tovább

ló ápolása

a ló egészségét fenntartani, munkabírását fokozni megfelelő ápolással lehet. Rendszeresen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem virág