A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után- tavaszi virághagymás ápolása

hirdetes

A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tavaszi virághagymák gondozása

Az elvirágzott virágok eltávolítása

A kisebb hagymás virágok, mint például a sáfrány, a gyöngyike, a csillagvirág vagy a virág nem csak hagymájukkal, hanem magokkal is képesek szaporodni. Ha viszont azt szeretnéd, hogy a magok megérjenek a szaporodásra, akkor hagyd meg a növényeken az elvirágzott virágokat.

Ha tulipánokat nevelsz és szeretnéd, hogy újra virágba boruljanak, akkor csípd le a virágaikat, miután elvirágzanak. A nárciszok esetében a virágokat esztétikai okokból el lehet ugyan távolítani, de nyugodtan rajtuk is hagyhatod őket. A hagymák magtokjai akár olyan szépek is lehetnek, mint egy-egy virág, szóval már csak emiatt is érdemes őket békén hagyni, de ha eltávolítod őket, akkor sem lesz semmi baja a talajban található hagymáknak. Egyes hagymák saját maguk gondoskodnak magjaik elvetéséről, ezért, ha szeretnéd ezt megelőzni, akkor távolítsd el a magtokokat.

hirdetes

A hagymás növények leveleinek eltávolítása vagy elrejtése

A hagymás növények a leveleiken keresztül gyűjtenek energiát ahhoz, hogy új virágokat növeszthessenek. Ha tehát azt szeretnéd, hogy újra virágba boruljanak, fontos, hogy addig ne távolítsd el levélzetüket, amíg el nem hervadnak és el nem sárgulnak. Ha a levelek egy óvatos húzással elválaszthatók a hagymától, akkor már nincs rájuk szükség.

A korán virágzó hagymás növények (pl. a fény és a csillagvirág) levelei nagyon hamar elhervadnak. A nagyobb hagymájú növények levelei általában tovább, akár hetekig vagy napokig is bírják, habár ez az időjárástól és a növénytől is függ.

hirdetes

Szóval mit lehet tenni, ha a levelek már nem túl szépek, de a növénynek még szükségük lehet rájuk?

Az évelő kertekben hagyhatod, hogy más növények levelei takarják el a tavaszi hagymások hanyatlását. Az árnyliliomok, a macskamenta, a sásliliom, és az évelő gólyaorr csupán néhány jó példa az olyan növényekre, amelyek alkalmasak erre.

Egy másik opció olyan helyre ültetni a tavaszi hagymás növényeket, ahol nem látsz rá annyira a leveleikre. A tulipánok és a jácintok például kerülhetnek a zöldségkertbe, ahol ritkábban vannak szem előtt. A hagymák és a nárciszok a „vadabb” helyeken mutathatnak jól, ahol a hervadozó levélzetük kevésbé feltűnő.

Végezetül megpróbálhatod felásni majd azonnal elültetni valahol máshol ezeket a hagymákat, ügyelve rá, hogy leveleik végig rajtuk maradjanak. Így egy kevésbé látható helyen folytathatják az energia begyűjtését, mielőtt megválhatnának leveleiktől. Ősszel aztán visszaültetheted őket eredeti helyükre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

2023-03-29

Ez a 6 legszebb húsvéti virág- nem is gondolnád, milyen különleges jelentéssel bírnak

Nem is gondolnád, hogy mennyi tavaszi virág kapcsolódik hagyományosan a húsvéti szezonhoz- itt vannak a legszebb húsvéti virágok és a mögöttük rejlő jelentés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

lefejő tehenészet

régen azoknak a tehenészeteknek az elnevezése volt, ahol tenyésztés és szaporítás nem folyt,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem virág