A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után- tavaszi virághagymás ápolása

hirdetes

A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után

VN

A virághagymáknak köszönhetően sok kertben már igazán korán beindul a tavaszi szezon. Az év első sáfrányaitól és nárciszaitól kezdve az utolsó tulipánokig és hagymákig, ez a virágzó kavalkád márciustól egészen május végéig eltarthat. De mi a teendő ezekkel a hagymás szépségekkel, miután elvirágzanak? Íme néhány fontos tudnivaló ebben a témában!

Tavaszi virághagymák gondozása

Tavaszi hagymás virágok, mint egynyári növények

Habár számos tavasszal virágzó növény újra és újra visszatér a következő esztendőben, nem mindegyikükre vonatkozik ez a viselkedés. A tulipánok és jácintok például mindig az ültetésüket követő első tavasszal mutatnak a legjobban, a későbbi években pedig általában kevesebb virág jelenik meg rajtuk, amelyek ráadásul kisebbek is az első évhez képest. Az ilyen növényeket éppen ezért érdemes minden évben újraültetni.

Ha egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor az első virágzást követően ásd fel őket. Fogj egy vasvillát és óvatosan emeld ki őket a talajból, majd helyezd őket a komposzt közé. Minél kevesebb ideig hagyod a talajban az elvirágzott növények hagymáit, annál könnyebben előzheted meg a fuzárium nevű betegséget, ami megtámadhatja hagymáidat.

Ha tehát egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor minden évben a lehető legszebb látványban lehet majd részed, ráadásul minden tavasszal új vizuális összeállítást készíthetsz magadnak!

hirdetes

Tavaszi hagymás virágok, mint évelők

hirdetes

Az olyan korán virágzó virágok, mint a virág, a sáfrány, a nárcisz, a csillagvirág és a fény nem csak újra és újra virágzanak évről-évre, hanem idővel meg is sokasodnak majd. Ezek a virágok szinte biztos, hogy újból visszatérnek majd jövő tavasszal, és nagyon sok törődést sem igényelnek. Nem kell levágni az elvirágzott virágaikat és nem kell trágyázni sem őket. Szétválasztásukra csak akkor van szükség, ha már túlzottan elterjednek egy adott helyen, vagy ha szeretnél belőlük a kertben máshová is telepíteni.

A jácintok évekig virágzanak majd, habár az első esztendőt követően minden évben egyre kisebb virágokkal térnek vissza. A gyöngyikék és a hagymák szintén újra és újra virágba borulnak, ha jó vízelvezetésű talaj van alattuk és mind nyáron, ami télen és nyáron is viszonylag száraz marad alattuk.

A tulipánok sok évig virágzanak megfelelő körülmények között. Akárcsak a gyöngyikék és a hagymák, a laza, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, ami nyáron meleg és viszonylag száraz, télen pedig hideg (és szintén száraz) marad. Ha a tulipánokat sűrű talajba ültetik, ami sokáig megőrzi a nedvességét, akkor a hagymák szétnyílhatnak (ezt talán tapasztaltad is, miután kiástad őket a helyükről). Miután egy tulipán hagymája szétnyílt, nem lesz elegendő energiája, hogy egy teljes méretű, egészséges virágot növesszen. Szerencsére ez a legtöbb tulipánra nem jellemző.
 

Lapozz, mert adunk még sok tanácsot a tavaszi viréghagymák utógondozásához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-06-30

Cseresznyelevél-tekeredés: egy vírus, amely nem csak a cseresznyefákat érinti

Csak azért, mert a cseresznyelevél-betegségben szerepel a „cseresznye” elnevezés, még nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen érintett növény a betegségben.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

További cikkek ebben a témában


csigák elleni mechanikus védekezés

a puhatestűekhez (Mollusca) tartozó csigákat leginkább a kiszáradás fenyegeti,... Tovább

magzat ellágyulása

a —>méhben elhalt és megrekedt —>magzat lágy részeinek baktériumok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem virág