A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után- tavaszi virághagymás ápolása

hirdetes

A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A virághagymáknak köszönhetően sok kertben már igazán korán beindul a tavaszi szezon. Az év első sáfrányaitól és nárciszaitól kezdve az utolsó tulipánokig és hagymákig, ez a virágzó kavalkád márciustól egészen május végéig eltarthat. De mi a teendő ezekkel a hagymás szépségekkel, miután elvirágzanak? Íme néhány fontos tudnivaló ebben a témában!

Tavaszi virághagymák gondozása

Tavaszi hagymás virágok, mint egynyári növények

Habár számos tavasszal virágzó növény újra és újra visszatér a következő esztendőben, nem mindegyikükre vonatkozik ez a viselkedés. A tulipánok és jácintok például mindig az ültetésüket követő első tavasszal mutatnak a legjobban, a későbbi években pedig általában kevesebb virág jelenik meg rajtuk, amelyek ráadásul kisebbek is az első évhez képest. Az ilyen növényeket éppen ezért érdemes minden évben újraültetni.

Ha egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor az első virágzást követően ásd fel őket. Fogj egy vasvillát és óvatosan emeld ki őket a talajból, majd helyezd őket a komposzt közé. Minél kevesebb ideig hagyod a talajban az elvirágzott növények hagymáit, annál könnyebben előzheted meg a fuzárium nevű betegséget, ami megtámadhatja hagymáidat.

Ha tehát egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor minden évben a lehető legszebb látványban lehet majd részed, ráadásul minden tavasszal új vizuális összeállítást készíthetsz magadnak!

hirdetes

Tavaszi hagymás virágok, mint évelők

hirdetes

Az olyan korán virágzó virágok, mint a virág, a sáfrány, a nárcisz, a csillagvirág és a fény nem csak újra és újra virágzanak évről-évre, hanem idővel meg is sokasodnak majd. Ezek a virágok szinte biztos, hogy újból visszatérnek majd jövő tavasszal, és nagyon sok törődést sem igényelnek. Nem kell levágni az elvirágzott virágaikat és nem kell trágyázni sem őket. Szétválasztásukra csak akkor van szükség, ha már túlzottan elterjednek egy adott helyen, vagy ha szeretnél belőlük a kertben máshová is telepíteni.

A jácintok évekig virágzanak majd, habár az első esztendőt követően minden évben egyre kisebb virágokkal térnek vissza. A gyöngyikék és a hagymák szintén újra és újra virágba borulnak, ha jó vízelvezetésű talaj van alattuk és mind nyáron, ami télen és nyáron is viszonylag száraz marad alattuk.

A tulipánok sok évig virágzanak megfelelő körülmények között. Akárcsak a gyöngyikék és a hagymák, a laza, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, ami nyáron meleg és viszonylag száraz, télen pedig hideg (és szintén száraz) marad. Ha a tulipánokat sűrű talajba ültetik, ami sokáig megőrzi a nedvességét, akkor a hagymák szétnyílhatnak (ezt talán tapasztaltad is, miután kiástad őket a helyükről). Miután egy tulipán hagymája szétnyílt, nem lesz elegendő energiája, hogy egy teljes méretű, egészséges virágot növesszen. Szerencsére ez a legtöbb tulipánra nem jellemző.
 

Lapozz, mert adunk még sok tanácsot a tavaszi viréghagymák utógondozásához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-24

Emiatt sárgul meg az orchidea levele- 7 dolog, amit érdemes elkerülni!

Számos tényező okozhatja az orchidea leveleinek elszíneződését, beleértve a napfényt, az alacsony hőmérsékletet és a gyökérrothadást. Nézzük részletesen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

feltalaj

agronómiai fogalom; művelőeszközökkel kialakított, 30—40 cm-es talajréteg. A... Tovább

állattenyésztés

tágabb értelemben az a tudományág, amely magába foglalja a gazd. állatfajok nemesítésének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem virág