A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után- tavaszi virághagymás ápolása

hirdetes

A tavaszi virághagymák gondozása elvirágzásuk után

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A virághagymáknak köszönhetően sok kertben már igazán korán beindul a tavaszi szezon. Az év első sáfrányaitól és nárciszaitól kezdve az utolsó tulipánokig és hagymákig, ez a virágzó kavalkád márciustól egészen május végéig eltarthat. De mi a teendő ezekkel a hagymás szépségekkel, miután elvirágzanak? Íme néhány fontos tudnivaló ebben a témában!

Tavaszi virághagymák gondozása

Tavaszi hagymás virágok, mint egynyári növények

Habár számos tavasszal virágzó növény újra és újra visszatér a következő esztendőben, nem mindegyikükre vonatkozik ez a viselkedés. A tulipánok és jácintok például mindig az ültetésüket követő első tavasszal mutatnak a legjobban, a későbbi években pedig általában kevesebb virág jelenik meg rajtuk, amelyek ráadásul kisebbek is az első évhez képest. Az ilyen növényeket éppen ezért érdemes minden évben újraültetni.

Ha egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor az első virágzást követően ásd fel őket. Fogj egy vasvillát és óvatosan emeld ki őket a talajból, majd helyezd őket a komposzt közé. Minél kevesebb ideig hagyod a talajban az elvirágzott növények hagymáit, annál könnyebben előzheted meg a fuzárium nevű betegséget, ami megtámadhatja hagymáidat.

Ha tehát egynyáriakként bánsz tavaszi hagymás virágaiddal, akkor minden évben a lehető legszebb látványban lehet majd részed, ráadásul minden tavasszal új vizuális összeállítást készíthetsz magadnak!

hirdetes

Tavaszi hagymás virágok, mint évelők

hirdetes

Az olyan korán virágzó virágok, mint a hóvirág, a sáfrány, a nárcisz, a csillagvirág és a hófény nem csak újra és újra virágzanak évről-évre, hanem idővel meg is sokasodnak majd. Ezek a virágok szinte biztos, hogy újból visszatérnek majd jövő tavasszal, és nagyon sok törődést sem igényelnek. Nem kell levágni az elvirágzott virágaikat és nem kell trágyázni sem őket. Szétválasztásukra csak akkor van szükség, ha már túlzottan elterjednek egy adott helyen, vagy ha szeretnél belőlük a kertben máshová is telepíteni.

A jácintok évekig virágzanak majd, habár az első esztendőt követően minden évben egyre kisebb virágokkal térnek vissza. A gyöngyikék és a hagymák szintén újra és újra virágba borulnak, ha jó vízelvezetésű talaj van alattuk és mind nyáron, ami télen és nyáron is viszonylag száraz marad alattuk.

A tulipánok sok évig virágzanak megfelelő körülmények között. Akárcsak a gyöngyikék és a hagymák, a laza, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, ami nyáron meleg és viszonylag száraz, télen pedig hideg (és szintén száraz) marad. Ha a tulipánokat sűrű talajba ültetik, ami sokáig megőrzi a nedvességét, akkor a hagymák szétnyílhatnak (ezt talán tapasztaltad is, miután kiástad őket a helyükről). Miután egy tulipán hagymája szétnyílt, nem lesz elegendő energiája, hogy egy teljes méretű, egészséges virágot növesszen. Szerencsére ez a legtöbb tulipánra nem jellemző.
 

Lapozz, mert adunk még sok tanácsot a tavaszi viréghagymák utógondozásához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aratás

a termesztett növények ->betakarításának első szakasza (pl. a kalászos gabonák... Tovább

KH Turul (K-20-01)

Õszi árpa Cél: takarmányárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem virág