notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Villányi borvidék

Hirdetés

Villányi borvidék

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Villány már a történelem elõtti idõkben lakott volt, amit bronzkori leletek is tanúsítanak. A szõlõmûvelés eredete feltételezhetõen a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. A Szársomlyó hegy oldalában feltárt római kori oltárkõ felirata 50 ha szõlõtelepítést dokumentál.
Chardonnay, Hárslevelû, Olasz rizling, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini, Ottonel muskotály Kékoportó, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir.

Történelme

Honfoglalás után a területen a Kán, Kalán és a Bor nemzettség telepedett le. Késõbb valószínûleg királyi bortok volt. A tatárdúlás után a magyarság elsõsorban a várak (ezen a borvidéken Siklós és Szársomlyó) környékén mûvelte a szõlõt. Erre utal IV. Béla király 1247-ben - a szársomlyói vár alapítólevelében - említi Harsány határát a szõlõkkel.

A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szõlõtermesztés nem szûnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szõlõk egy részét tovább mûvelték. A mohácsi vész idején a terület Perényi Péter tulajdonában volt. Az elpusztult magyar faluba a törökök szláv, rác népességet telepítettek. Õk hozták magukkal a Kadarka fajtát, és a héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját. Az 1687-es gyõztes nagyharsányi csata után újabb rác (szerb) nemzetiségû lakosokat telepítettek be.

A megfogyatkozott szõlõterületet gyorsan pótolták, sõt tovább növelték. A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétõl folyamatosan, szervezetten pótolták fõleg német nemzetiségûekkel. Betelepülésük jelentõs változásokat okozott a szõlõtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szõlõfajtát is.

Hirdetés

A falvak közelében pincesorok épültek. A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó nem mély pincék. Itt történt a leszüretelt és szekéren álló nagy hordókban odaszállított termés feldolgozása, erjesztése. A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentõs exportárú volt.

A filoxéra ezeket a szõlõket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta.

1912-ben pezsgõüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.

Hagyományos fajták

Hagyományosnak a Kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthetõ. A filoxéra után francia eredetû fajtákat is telepítettek, mint például a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot. Villány térségében a vörös-, Siklós határában pedig a fehérborszõlõ-fajták az uralkodóak.

Hirdetés

Területe: 1 601 ha.

Ajánlott fajták:
Chardonnay, Hárslevelû, Olasz rizling, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini, Ottonel muskotály Kékoportó, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir.

Kiegészítõ fajták:
Királyleányka, Rizlingszilváni, Zengõ, Szürkebarát, Sárga muskotály, Zenit, Zöld veltelini, Kadarka, Zweigelt, Blauburger.

Ültetvényes fajták:
Leányka, Cserszegi fûszeres, Zala gyöngye, Morner (Medoc) noir, Bíbor kadarka, Rubintos, Cs. 2.
Klíma:

A mecsekaljai borvidékhez hasonlóan szubmediterrán jellegû, meleg és elég száraz idõjárás, viszonylag hosszú tenyészidõ jellemzõ. Hõösszegben és fényben a leggazdagabb borvidékünk. A több oldalról védett lejtõk melegét a Földközi tenger vidékérõl beáramló meleg levegõ felerõsíti.

Talaj: Fõ tömegében lösz és vörösagyag, a löszhöz egyes helyeken triászkorú dolomit, mészkõ és júramészkõ keveredik.

Forrás: www.mkk.szie.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

takarmányozás higiéniája

a takarmány-élettani alapokra, valamint a gyak. takarmányozás ismereteire építve foglalkozik... Tovább

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 5.0