A vetőszalag hasznossága, a vetőszalag elkészítése saját kezűleg

A vetőszalag hasznossága, elkészítésének menete

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Készítsünk vetőszalagot

Vetőszalag készítése – Készítsük vagy vegyük? 

Még mielőtt rátérünk a vetőszalag készítésére, elmondom azt is, hogy ne muszáj saját kézzel készíteni a vetőszalagot, ugyanis készen is lehet kapni, csak éppen sokkal drágább. A készen megvásárolható vetőszalag esetében biológiailag lebomló anyagot használnak, erre ragasztják fel a magokat optimális távolságra. Ebből sok mindenki rájöhetett már, hogy mire lesz szükségünk, ha saját kezűleg szeretnénk kivitelezni a vetőszalagot! 

Vetőszalag készítése – Toalettpapírból készült vetőszalag 

A WC-papír a legkönnyebb megoldás: tekerjünk le egy csíkot belőle, legyen nagyjából akkora, mint a leendő sor, de ne legyen két méternél hosszabb. A tekercset tegyük egy sima felületre, permetezzük be vízzel, ügyelve arra, hogy nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben (a víz lesz a ragasztóanyagunk). Ezután jöhetnek a magok, helyezzük őket egyesével a papírcsík közepére, ügyelve a megfelelő távolságra (ehhez használhatunk csipesz, vagy gyufaszálat).

Ha megvagyunk, hajtogassuk hosszában össze a kész csíkot úgy, hogy az első harmadát ráhajtjuk a középső harmadra – balról összenyomjuk és ismét megnedvesítjük, majd erre hajtogatjuk a harmadik harmadot jobbról. A két végét fogjuk meg és vigyük az előkészített ágyásba. Ezt a módszert akkor használhatjuk, ha azonnal felhasználjuk a szalagot, tehát egyből a földbe kerül. 

Vetőszalag készítése – Ragasztóanyaggal készíthető vetőszalag

A ragasztáshoz természetes csirizt használjunk: fél deciliter vízhez keverjünk két evőkanál meleg vizet (az arányok változtathatók, a lényeg, hogy kellően sűrű, jól felvihető masszát kapjunk). Ebben az esetben is WC-papírt használjunk, a megfelelő távolságokra tegyünk egy-egy kis csirizpöttyöt, majd erre helyezzük a magokat. Várjuk meg, míg a csiriz megszárad, majd a vetésre kész szalagot tekerjük fel. Ha többféle vetőszalagot készítünk, tüntessük fel rajtuk, hogy milyen magot tartalmaznak. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha a vetőszalag készítése és a vetés között hosszabb idő telik el. 

A vetőszalag használata

Először is készítsünk egy néhány centiméter mély barázdát, majd helyezzük bele a vetőszalagot. Öntözzük meg a csíkot, takarjuk be földdel és öntözzük meg még egyszer. Fontos, hogy kikelésig nedves legyen a talaj, ezután mindent úgy kell csinálnunk, mint a zöldségtermesztés során. Remélem, hogy kedvet kaptatok a vetőszalagok készítéséhez, érdemes kipróbálni még idén! 

klimkin képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

államilag törzskönyvezett nemesített fajta (T)

az előzőleg már állami elismerésben részesült fajta; amely mind a kisparcellás... Tovább

Csávázó Poncho

Rovarölő csávázószer kukorica vetőmag csávázására.Hatóanyag: 600 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert