Ezeket a veteményeskerti hibákat még a gyakorlott kertészek is elkövetik néha: így kerüld el ezeket a kertészeti hibákat!

hirdetes

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Akár két napja, akár húsz éve kertészkedsz, a hibák néha elkerülhetetlenek. Vannak azonban olyan problémák, amelyek könnyen elkerülhetők. Szánj rá egy percet, hogy megtudd, hogyan kerülheted el ezeket a gyakoriproblémákat, és az idei betakarításod az eddigi a legjobb lehet.

Veteményeskerti hibák

1.hiba: Túl korai ültetés

Mire végre beköszönt a tavasz, a legtöbb ember alig várja, hogy visszatérjen a kertbe. De ha olyan helyen élsz, ahol a hőmérséklet még mindig fagypont alá süllyedhet, kerüld a zsenge növények, például paradicsom, uborka, sárgadinnye, padlizsán kihelyezését. Ezeket a zöldségeket védelem alatt kell tartani, amíg az éjszakai hőmérséklet legalább 12 fok körül marad. 

2.hiba: A növények összezsúfolása

Egyes salátanövények, mint például a spenót, a saláta, a rukkola és a kelkáposzta, nem bánják, hogy egymáshoz közel nőnek. A legtöbb zöldség azonban akkor működik a legjobban, ha nincsenek összezsúfolva túl szorosan. A paradicsomnak például jó légáramlásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ezért ügyelj arra, hogy legalább 60-90 cm távolságra legyenek egymástól. Ha túl közel ülteted őket, akkor nagyobb valószínűséggel sújtják őket olyan problémák, mint például a fertőzés vagy a penész . Egyéb zöldségfélék, amelyeknek kicsit több légzésre van szükségük: a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, a csemegekukorica, a burgonya és a paprika.

3.hiba: Túl sok vagy túl kevés öntözés

A következetes öntözés elengedhetetlen a jó terméshez. A legtöbb növény jól teljesít, ha hetente körülbelül 2-3 cm nedvességet kap. Vásárolj esőmérőt a csapadék ellenőrzéséhez, és használj csepegtető öntözőrendszert vagy áztatótömlőt a hiány pótlására száraz időszakokban. A vízhiányos növényeken a hervadás és a levelek sárgás jelei láthatók, a gyümölcs pedig satnya vagy deformálódott lesz. A túl sok vizet kapó zöldségeknél a felesleges víz tócsákká alakul a kertben, a terméseid megsérülnek, és a levelek megsárgulnak. 

4.hiba: Árnyékos helyen ültetsz

A zöldségeknek és fűszernövényeknek napi legalább hat óra közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy jól teljesítsenek. Egyes levélnövények, például a saláta és a spenót félárnyékban is termeszthetők, de még ezek sem teljesítenek túl jól a közvetlen napfénytől. Ha nincs napos telked, próbálj  ki olyan konténerekben kertészkedni, amelyeket az erkélyen vagy a teraszon mozgathatsz, hogy kihasználhasd a napsütést. Az árnyékos körülmények között termesztett zöldségek általában nem hoznak termést, vagy ha hoznak, akkor kisebbek és kevésbé ízesek, mint a teljes napon termesztett zöldségek.

hirdetes

5.hiba: Elfelejted javítani a talajt

hirdetes

A jó talaj a siker kulcsa minden kertben, és különösen fontos élelmiszernövények termesztése során. Ha nem javítod a talajt néhány centiméter komposzttal, korhadt trágyával vagy aprított levelekkel, akkor a termésed valószínűleg szenvedni fog. A talajjavítás legjobb ideje kora tavasszal van, közvetlenül azután, hogy a talaj kiszárad. Végezz talajvizsgálatot , vagy vegyél egy marék földet a kezedbe. Ha a talaj tömör masszát képez, még mindig túl nedves a munkához. Ha megtartja a formáját, de könnyen szétszedhető, akkor készen áll. Teríts néhány centiméternyi szerves anyagot a talaj felszínére, és a talaj felső részébe dörzsöld vagy lapátold. 

6.hiba: Hagyjuk, hogy a gyom eluralkodjon

Valószínűleg nem meglepő, hogy a gyomok megfojtják a növényt, és versenyeznek velük a nedvességért és a táplálékért. De vajon észrevetted-e, hogy egyes gyommagvak akár évtizedekig is alvó állapotban maradhatnak a talajban, és hogy a közönséges gyom egyetlen példánya növényenként akár 500 000 magot is termelhet? Ezért nagyon fontos a gyomok azonnali eltávolítása, amint észreveszed őket. Ha csak egy gyomnövényt hagysz beérni és magot vetni, akkor évekig küzdeni fogsz a problémával. A gyomok távol tartásához kezdd azzal, hogy közvetlenül az ültetés után terítsd le a talajtakarót a talaj felszínére. Ezután, ha a gyomnövények elkezdenek áttörni a talajtakarón, távolítsd el őket kézzel, vagy használj éles kapát, amely levágja a növényeket a gyökereknél. Kerüld a vegyi gyomirtó szerek használatát  különösen veteményeskertben.

7.hiba: Nem nyújtasz elegendő támogatást

Egyes zöldségek és gyümölcsök, például a paradicsom, az uborka, a zöldbab és a dinnye akkor teljesítenek a legjobban, ha egy olyan támaszon keresztül növekedhetnek, amely megakadályozza, hogy termésük hozzáérjen a talajhoz. A paradicsom jól nő a kifejezetten nekik tervezett, erős ketrecekben , a dinnyét és az uborkát pedig meg lehet tanítani arra, hogy hálóalagúton vagy rácson növekedjenek. A támasztékok segítik ezeket a növényeket egészségesebben megőrizni azáltal, hogy jobb légáramlást biztosítanak, és a termések egészségesebbek és tisztábbak maradnak a talaj felszíne felett.

8. hiba: A kártevők átengedése

Tartsd távol a rovarokat azáltal, hogy hetente legalább egyszer megvizsgálod a termést. Szánj rá néhány percet, és vizsgáld meg a levelek felső és alsó felületét, és a lehető leghamarabb távolítsd el az esetleges kártevőket. Amint megvetik a lábukat, nem tart sokáig, amíg a rovarpopulációk berobbannak, és tönkreteszik a teljes termést. És ne feledd, hogy a legtöbb rovar csak egy bizonyos típust támad meg, így, ha nem látsz semmilyen sérülést a paradicsomon, előfordulhat, hogy a tököt néhány méterrel távolabb támadják meg. A jó hír az, hogy a legtöbb kártevő kiirtható, ha éber vagy. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

ivarzásszinkronizáció

az egyes állatcsoportok ivarzásának megközelítően azonos időpontra való időzítése.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert