Milyen gyakori hibákat követnek el a kertészek, akár kezdők, akár gyakorlottabbak, és hogyan kerülhetjük el ezeket a hibákat a sikeres veteményeskert érdekében?

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

NA
Frissítve: 2024.03.24
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akár két napja, akár húsz éve kertészkedsz, a hibák néha elkerülhetetlenek. Vannak azonban olyan problémák, amelyek könnyen elkerülhetők. Szánj rá egy percet, hogy megtudd, hogyan kerülheted el ezeket a gyakoriproblémákat, és az idei betakarításod az eddigi a legjobb lehet. Fedezd fel a 7 leggyakoribb kertészeti hibát és a hatékony megelőzési stratégiákat!

Veteményeskerti hibák

1.hiba: Túl korai ültetés

Mire végre beköszönt a tavasz, a legtöbb ember alig várja, hogy visszatérjen a kertbe. De ha olyan helyen élsz, ahol a hőmérséklet még mindig fagypont alá süllyedhet, kerüld a zsenge növények, például paradicsom, uborka, sárgadinnye, padlizsán kihelyezését. Ezeket a zöldségeket védelem alatt kell tartani, amíg az éjszakai hőmérséklet legalább 12 fok körül marad. 

2.hiba: A növények összezsúfolása

Egyes salátanövények, mint például a spenót, a saláta, a rukkola és a kelkáposzta, nem bánják, hogy egymáshoz közel nőnek. A legtöbb zöldség azonban akkor működik a legjobban, ha nincsenek összezsúfolva túl szorosan. A paradicsomnak például jó légáramlásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ezért ügyelj arra, hogy legalább 60-90 cm távolságra legyenek egymástól. Ha túl közel ülteted őket, akkor nagyobb valószínűséggel sújtják őket olyan problémák, mint például a fertőzés vagy a penész . Egyéb zöldségfélék, amelyeknek kicsit több légzésre van szükségük: a brokkoli, a karfiol, a padlizsán, a csemegekukorica, a burgonya és a paprika.

3.hiba: Túl sok vagy túl kevés öntözés

A következetes öntözés elengedhetetlen a jó terméshez. A legtöbb növény jól teljesít, ha hetente körülbelül 2-3 cm nedvességet kap. Vásárolj esőmérőt a csapadék ellenőrzéséhez, és használj csepegtető öntözőrendszert vagy áztatótömlőt a hiány pótlására száraz időszakokban. A vízhiányos növényeken a hervadás és a levelek sárgás jelei láthatók, a gyümölcs pedig satnya vagy deformálódott lesz. A túl sok vizet kapó zöldségeknél a felesleges víz tócsákká alakul a kertben, a terméseid megsérülnek, és a levelek megsárgulnak. 

4.hiba: Árnyékos helyen ültetsz

A zöldségeknek és fűszernövényeknek napi legalább hat óra közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy jól teljesítsenek. Egyes levélnövények, például a saláta és a spenót félárnyékban is termeszthetők, de még ezek sem teljesítenek túl jól a közvetlen napfénytől. Ha nincs napos telked, próbálj  ki olyan konténerekben kertészkedni, amelyeket az erkélyen vagy a teraszon mozgathatsz, hogy kihasználhasd a napsütést. Az árnyékos körülmények között termesztett zöldségek általában nem hoznak termést, vagy ha hoznak, akkor kisebbek és kevésbé ízesek, mint a teljes napon termesztett zöldségek.

5.hiba: Elfelejted javítani a talajt

A jó talaj a siker kulcsa minden kertben, és különösen fontos élelmiszernövények termesztése során. Ha nem javítod a talajt néhány centiméter komposzttal, korhadt trágyával vagy aprított levelekkel, akkor a termésed valószínűleg szenvedni fog. A talajjavítás legjobb ideje kora tavasszal van, közvetlenül azután, hogy a talaj kiszárad. Végezz talajvizsgálatot , vagy vegyél egy marék földet a kezedbe. Ha a talaj tömör masszát képez, még mindig túl nedves a munkához. Ha megtartja a formáját, de könnyen szétszedhető, akkor készen áll. Teríts néhány centiméternyi szerves anyagot a talaj felszínére, és a talaj felső részébe dörzsöld vagy lapátold. 

6.hiba: Hagyjuk, hogy a gyom eluralkodjon

Valószínűleg nem meglepő, hogy a gyomok megfojtják a növényt, és versenyeznek velük a nedvességért és a táplálékért. De vajon észrevetted-e, hogy egyes gyommagvak akár évtizedekig is alvó állapotban maradhatnak a talajban, és hogy a közönséges gyom egyetlen példánya növényenként akár 500 000 magot is termelhet? Ezért nagyon fontos a gyomok azonnali eltávolítása, amint észreveszed őket. Ha csak egy gyomnövényt hagysz beérni és magot vetni, akkor évekig küzdeni fogsz a problémával. A gyomok távol tartásához kezdd azzal, hogy közvetlenül az ültetés után terítsd le a talajtakarót a talaj felszínére. Ezután, ha a gyomnövények elkezdenek áttörni a talajtakarón, távolítsd el őket kézzel, vagy használj éles kapát, amely levágja a növényeket a gyökereknél. Kerüld a vegyi gyomirtó szerek használatát  különösen veteményeskertben.

7.hiba: Nem nyújtasz elegendő támogatást

Egyes zöldségek és gyümölcsök, például a paradicsom, az uborka, a zöldbab és a dinnye akkor teljesítenek a legjobban, ha egy olyan támaszon keresztül növekedhetnek, amely megakadályozza, hogy termésük hozzáérjen a talajhoz. A paradicsom jól nő a kifejezetten nekik tervezett, erős ketrecekben , a dinnyét és az uborkát pedig meg lehet tanítani arra, hogy hálóalagúton vagy rácson növekedjenek. A támasztékok segítik ezeket a növényeket egészségesebben megőrizni azáltal, hogy jobb légáramlást biztosítanak, és a termések egészségesebbek és tisztábbak maradnak a talaj felszíne felett.

8. hiba: A kártevők átengedése

Tartsd távol a rovarokat azáltal, hogy hetente legalább egyszer megvizsgálod a termést. Szánj rá néhány percet, és vizsgáld meg a levelek felső és alsó felületét, és a lehető leghamarabb távolítsd el az esetleges kártevőket. Amint megvetik a lábukat, nem tart sokáig, amíg a rovarpopulációk berobbannak, és tönkreteszik a teljes termést. És ne feledd, hogy a legtöbb rovar csak egy bizonyos típust támad meg, így, ha nem látsz semmilyen sérülést a paradicsomon, előfordulhat, hogy a tököt néhány méterrel távolabb támadják meg. A jó hír az, hogy a legtöbb kártevő kiirtható, ha éber vagy. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás