Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Szélesi Ferenc
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloska kártétele almán)

Milyen problémákat okoznak a poloskák mezőgazdasági, illetve házikerti területeken? 

A vándorpoloska elsősorban lágyszárú kultúrákban okoz problémát, számos zöldségfélét (pl. paradicsom, paprika, uborka), illetve szántóföldi növényt (pl. szója) károsít. A generatív részeket kedveli, a termést előszeretettel szívogatja. Ezzel jelentős kárt okozhat, hiszen például a poloskák szívogatása nyomán foltosodó paprika nem vagy csak nyomottabb áron értékesíthető. 

Az ázsiai márványospoloska a fásszárú növényeken is kárt okoz, például az USA-ból, Észak-Olaszországból, de Magyarországról is van róla hír, hogy almatermésűekben (alma, körte) vagy őszibarackban kárt okozott, de szőlőkártevőként is számontartják. Az ázsiai márványospoloska egyébként hazánkban egyelőre még inkább a lakosságot zavarja, azonban csak idő kérdése, hogy a termesztésben is gondot jelentő, új károsítóként tekintsenek rá. További gond, hogy városi díszfákon (pl. kőris, juhar) és gyomfákon (pl. bálványfa, gyalogakác) is remekül érzi magát, tehát például az erdőszegélyekről előbb-utóbb visszatelepülhet akkor is, ha korábban eredményesnek tűnően védekeztünk ellene. 

hirdetes

Mi várható az idei évben, mire kell felkészülni? 

Augusztus-szeptemberre várhatóan egyre feltűnőbb lesz a jelenlétük. Már most is jelen vannak mindenhol, de ahhoz képest, ami most van, rosszabbra lehet számítani az elkövetkező két hónapban. 

Hogyan lehet megszabadulni tőlük? Létezik hatékony fegyver ellenük?

A széles hatásspektrumú növényvédő szerek hatékonyak ellenük, de ezek felett részben méhveszélyességi, részben egyéb okok miatt eljárt az idő. A piretroidok, mint még a kezünkben maradó lehetőség, kellően hatékonyak, de a hasznos élő szervezetekre ezek is kockázatot jelenthetnek, tehát ilyen szempontból sajnos nem túl jók a kilátások. A fizikai távoltartás jelenthet egyfajta megoldást. Például a precízen felhelyezett szúnyogháló szóba jöhet lakások esetében. Termesztőlétesítményeknél pedig olyan hálóval lehet próbálni felszerelni a nyílászárókat és egyéb szellőző felületeket, amely a növénykultúra egészséges fejlődéséhez szükséges légmozgást még nem korlátozza, de a poloskák – beleértve a kisebb termetű lárvákat is – nem férnek át rajta.

hirdetes

Vannak már külföldi kísérletek piretroid hatóanyaggal impregnált hálók használatára vonatkozóan is. Ennek lényege, hogy, amikor rárepül a poloska, a sok mászkálás eredménye szerencsés esetben nem az, hogy megtalálja a hézagot, ahol bejuthat a beltérbe, hanem a hálón mozogva, kontakt módon felveszi a hatóanyagot, és elpusztul. Ez esetben tehát a fizikai módszer egy kémiai megoldással kerül kombinálásra. A következő oldalon további védekezési módokat fogunk bemutatni, illetve beszélünk arról is, mi jelenthet hosszútávú megoldást a problémára! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-09-21

5 étel, amit nem ehetnek, a kutyák, pedig sokan adnak nekik

Bár a kutyákat a családunk tagjainak tekintjük, ha ugyanazzal a táplálékkal etetjük őket, amelyet mi eszünk, sérülést okozhat nálunk. Mutatjuk mit ne adj nekik!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

További cikkek ebben a témában


Kaposvári Egyetem (KE-ÁTK)

Egyetem Képzések: agrármérnöki egyetemi; mérnöktanári egyetemi; mezõgazdasági mérnöki;... Tovább

talajművelési rendszer

a ->talajművelés irányelveinek, módozatainak, eszközeinek bizonyos szempontok szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem