Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloska kártétele almán)

Milyen problémákat okoznak a poloskák mezőgazdasági, illetve házikerti területeken? 

A vándorpoloska elsősorban lágyszárú kultúrákban okoz problémát, számos zöldségfélét (pl. paradicsom, paprika, uborka), illetve szántóföldi növényt (pl. szója) károsít. A generatív részeket kedveli, a termést előszeretettel szívogatja. Ezzel jelentős kárt okozhat, hiszen például a poloskák szívogatása nyomán foltosodó paprika nem vagy csak nyomottabb áron értékesíthető. 

Az ázsiai márványospoloska a fásszárú növényeken is kárt okoz, például az USA-ból, Észak-Olaszországból, de Magyarországról is van róla hír, hogy almatermésűekben (alma, körte) vagy őszibarackban kárt okozott, de szőlőkártevőként is számontartják. Az ázsiai márványospoloska egyébként hazánkban egyelőre még inkább a lakosságot zavarja, azonban csak idő kérdése, hogy a termesztésben is gondot jelentő, új károsítóként tekintsenek rá. További gond, hogy városi díszfákon (pl. kőris, juhar) és gyomfákon (pl. bálványfa, gyalogakác) is remekül érzi magát, tehát például az erdőszegélyekről előbb-utóbb visszatelepülhet akkor is, ha korábban eredményesnek tűnően védekeztünk ellene. 

hirdetes

Mi várható az idei évben, mire kell felkészülni? 

Augusztus-szeptemberre várhatóan egyre feltűnőbb lesz a jelenlétük. Már most is jelen vannak mindenhol, de ahhoz képest, ami most van, rosszabbra lehet számítani az elkövetkező két napban. 

Hogyan lehet megszabadulni tőlük? Létezik hatékony fegyver ellenük?

A széles hatásspektrumú növényvédő szerek hatékonyak ellenük, de ezek felett részben méhveszélyességi, részben egyéb okok miatt eljárt az idő. A piretroidok, mint még a kezünkben maradó lehetőség, kellően hatékonyak, de a hasznos élő szervezetekre ezek is kockázatot jelenthetnek, tehát ilyen szempontból sajnos nem túl jók a kilátások. A fizikai távoltartás jelenthet egyfajta megoldást. Például a precízen felhelyezett szúnyogháló szóba jöhet lakások esetében. Termesztőlétesítményeknél pedig olyan hálóval lehet próbálni felszerelni a nyílászárókat és egyéb szellőző felületeket, amely a növénykultúra egészséges fejlődéséhez szükséges légmozgást még nem korlátozza, de a poloskák – beleértve a kisebb termetű lárvákat is – nem férnek át rajta.

hirdetes

Vannak már külföldi kísérletek piretroid hatóanyaggal impregnált hálók használatára vonatkozóan is. Ennek lényege, hogy, amikor rárepül a poloska, a sok mászkálás eredménye szerencsés esetben nem az, hogy megtalálja a hézagot, ahol bejuthat a beltérbe, hanem a hálón mozogva, kontakt módon felveszi a hatóanyagot, és elpusztul. Ez esetben tehát a fizikai módszer egy kémiai megoldással kerül kombinálásra. A következő oldalon további védekezési módokat fogunk bemutatni, illetve beszélünk arról is, mi jelenthet hosszútávú megoldást a problémára! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-01-07

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

Nézd meg, hogy hogyan kerülheted el a legnagyobb kezdő szarvashibákat, amibe a legtöbb zöldfülű kertész belefut.

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

További cikkek ebben a témában


anasztomózis (összeszájadzás)

(anat.) artériák és vénák közötti legrövidebb összeköttetés; ha a szerv "pihen", csak... Tovább

Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem