Nem biztonságosak ebben az időszakban a borospincék

hirdetes

Vigyázzunk a borospincékben

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A katasztrófavédelem egy olyan veszélyre hívja fel a borospince tulajdonosok figyelmét, amire ha nem figyelünk, az akár végzetes is lehet: ez pedig a mustgáz. A mustgáz színtelen és szagtalan, ezért zárt helyen csak akkor lehet érzékelni, amikor már baj van és jelentkeznek a tünetek: émelygés, hányinger, mentális zavar, végül az eszmélet vesztés.

Borospénce

Már tart a szüretelés, viszont ez az időszak se teljesen veszélytelen, különösen azokra nézve, akik borospincét üzemeltetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet a mustgázra, ami ha nem vigyázunk vele, akár végzetes baleseteket is okozhat. A mustgáz lényegében a must erjedése után felszabaduló szén-dioxid, ami kiszorítja a pincéből a levegőt és oxigénhiányos állapotot okozhat. A mustgáz viszont szabad szemmel nem látható és még kiszagolni se lehet. A mustgáz okozta állapot tünetei hányinger, álmosság, szédülés, mentális zavar és eszméletvesztés. Probléma akkor lehet, ha a szén-dioxid a borkészítés alatt szabadul fel.

Borospénce

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint átlagosan egy évben ötven alkalommal történik mustgázzal kapcsolatos baleset. A katasztrófavédelem kéri a borospincét üzemeltetőket, hogy tegyenek meg minden elővigyázatos intézkedést a saját biztonságuk érdekében. Az egyik legrégibb módszer a mustgáz felismerésére az, hogy a gazdák gyertyával mennek le a pincébe, amit derékmagasságban tartanak. Ha a láng elalszik oxigén hiányában, akkor azonnal sarkon kell fordulni és minél hamarabb el kell hagyni a helyiséget.

Borospénce

Viszont a védekezésnek nemcsak ez az egy módszere létezik. A katasztrófavédelem arra kéri a borospince tulajdonosokat, hogy használjanak szén-dioxid érzékelőt, mellette pedig gondoskodjanak a pince megfelelő szellőztetéséről, hogy a levegő jól átjárja a helyiséget. Érdemes a hordókat nagy térben elhelyezni. A katasztrófavédelem azokat is figyelmeztette, akik a mustgáz miatt történt baleseteknél akarnak segíteni. Ha netán mégis ilyen baleset történne, csak azok segítsenek, akiknek van légzőkészülékük, mert ha anélkül rohannak bele a veszélybe a segítő szándékú emberek, azzal több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Borospénce

Mivel a pincéket ellepő mustgáz szabad szemmel nem látható és szaga sincs, ezért érdemes odafigyelni erre a veszélyre és megtenni mindent annak érdekében, hogy ne történjen semmilyen baleset.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-08

Már tavasszal foglalkozni kell a gyeppel: 5 lépés a pázsit tavaszi előkészítéséhez

A tavasz létfontosságú időszak a pázsit számára.Ha szeretnéd, hogy egész évben ragyogó legyen a gyeped, akkor ezt az 5 dolgot kell tenned tavasszal vele!

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket lépésenként

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

injektoros tartálytöltő

nagy nyomással működő vízsugárszivattyú; a folyadékok szállítására, keverésére,... Tovább

Hardy-Weinberg-szabály

az ún. ideális v. zárt populációkra vonatkozó törvényszerűség, amely kimondja, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés