notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem biztonságosak ebben az időszakban a borospincék

Hirdetés

Vigyázzunk a borospincékben

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A katasztrófavédelem egy olyan veszélyre hívja fel a borospince tulajdonosok figyelmét, amire ha nem figyelünk, az akár végzetes is lehet: ez pedig a mustgáz. A mustgáz színtelen és szagtalan, ezért zárt helyen csak akkor lehet érzékelni, amikor már baj van és jelentkeznek a tünetek: émelygés, hányinger, mentális zavar, végül az eszmélet vesztés.

Borospénce

Már tart a szüretelés, viszont ez az időszak se teljesen veszélytelen, különösen azokra nézve, akik borospincét üzemeltetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívta a figyelmet a mustgázra, ami ha nem vigyázunk vele, akár végzetes baleseteket is okozhat. A mustgáz lényegében a must erjedése után felszabaduló szén-dioxid, ami kiszorítja a pincéből a levegőt és oxigénhiányos állapotot okozhat. A mustgáz viszont szabad szemmel nem látható és még kiszagolni se lehet. A mustgáz okozta állapot tünetei hányinger, álmosság, szédülés, mentális zavar és eszméletvesztés. Probléma akkor lehet, ha a szén-dioxid a borkészítés alatt szabadul fel.

Borospénce

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint átlagosan egy évben ötven alkalommal történik mustgázzal kapcsolatos baleset. A katasztrófavédelem kéri a borospincét üzemeltetőket, hogy tegyenek meg minden elővigyázatos intézkedést a saját biztonságuk érdekében. Az egyik legrégibb módszer a mustgáz felismerésére az, hogy a gazdák gyertyával mennek le a pincébe, amit derékmagasságban tartanak. Ha a láng elalszik oxigén hiányában, akkor azonnal sarkon kell fordulni és minél hamarabb el kell hagyni a helyiséget.

Borospénce

Viszont a védekezésnek nemcsak ez az egy módszere létezik. A katasztrófavédelem arra kéri a borospince tulajdonosokat, hogy használjanak szén-dioxid érzékelőt, mellette pedig gondoskodjanak a pince megfelelő szellőztetéséről, hogy a levegő jól átjárja a helyiséget. Érdemes a hordókat nagy térben elhelyezni. A katasztrófavédelem azokat is figyelmeztette, akik a mustgáz miatt történt baleseteknél akarnak segíteni. Ha netán mégis ilyen baleset történne, csak azok segítsenek, akiknek van légzőkészülékük, mert ha anélkül rohannak bele a veszélybe a segítő szándékú emberek, azzal több kárt okozhatnak, mint hasznot.

Borospénce

Mivel a pincéket ellepő mustgáz szabad szemmel nem látható és szaga sincs, ezért érdemes odafigyelni erre a veszélyre és megtenni mindent annak érdekében, hogy ne történjen semmilyen baleset.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

biológiai oxidáció

az oxidoreduktáz ->enzimek által katalizált oxidációs folyamatok összessége. Több szakaszban... Tovább

halágy

a —>halastó leeresztőzsilipje elé v. mögé épített árok. Lehalászásakor a halak a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 5.0

Gyeptermesztés