Takler Pincészet: ahol családi csapatmunkával készül a bor

Takler Pincészet: családi csapatmunka

xy, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” működik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. Tudj meg többet a Takler család pincészetéről, akik mára már az egyik legelismertebb boros pincészetet üzemeltetik Magyarországon!

Takler pincészet

Ismerd meg a Takler boros pincészetet!

Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” működik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik a szőlőtermesztés és a borkészítés mesterségével Szekszárdon. A szőlő és a bor szeretete apáról fiúra szállt, a vállalkozást ma már a céget alapító Takler Ferenc mellett két fia, András és Ferenc viszi. Az apa a Pannon Bormíves Céh tagja, akit 2004-ben a 116 tagú Magyar Borakadémia az Év Borászának választott.

Takler pincészet zavartalan működése

A családi borgazdaság az apa filozófiája szerint csapatmunka, a pincészet zavartalan működéséhez, végső soron a sikeréhez elengedhetetlen a két fiú hozzájárulása. A pincében és a szőlőben az ifjabbik Ferenc az úr, András, az idősebb fivér felel az értékesítésért, a marketingért, a fejlesztésekért. Ő jár apjával együtt a fesztiválokra, a különböző borkóstolókra, és heti átlagban egy-egy borvacsorára is. „Minden boresten tanulunk valami újat. Kíváncsiak vagyunk a piac, a borkedvelők, a fogyasztók visszajelzésére. A belföldi piac a legfontosabb számunkra, semmi pénzért sem áldozzuk fel az exportért” – mondja az apa. Annak ellenére gondolkodik így, hogy a cég termékei eljutnak az Egyesült Államok, Hollandia, Belgium, Japán, Németország, Lengyelország, Csehország piacaira is. Híres 2003-as cabernet franc-jukért például 180 dollárt kérnek egy elegáns New York-i étteremben.

51 hektár szőlőterületű Takler pincészet

A pincészet jelenleg 51 hektár szőlőterületen gazdálkodik, és még legalább ekkora területről vásárol alapanyagot helyi termelőktől. A saját szőlőből 45 termő, 3 hektár friss telepítés, a maradék 3 hektár pedig feljavításra és telepítésre vár. A Takler-földek túlnyomó része a szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőin helyezkednek el, Alsónánán, Várdombon, Decsi-hegyen, Strázsa-hegyen, Görög-szóban, Almástetőn, Hidaspetrén, Leányvárban, Felső-cinkában, illetve Porkoláb-völgyben. A fajtaszerkezet jelenleg így néz ki: 10 ha kékfrankos, 9 ha merlot, 7 ha cabernet franc, 12 ha zweigelt, 2 ha cabernet sauvignon, 3 ha kadarka, 2 ha pinot noir,1 ha syrah, 1 ha chardonnay, 0,7 ha olasz- és rajnai rizling, 0,3 ha sauvignon blanc. Az új ültetvények már 5-6 ezres hektáronkénti tőkeszámmal létesültek. Az alsónánai mintegy 18 hektáros területen például a rendkívül kedvező időjárásnak köszönhetően az ültetvény június közepén már igen látványos fejlődést mutatott, s legalább két héttel a naptár előtt jár, hiszen a fürtzáródás is befejeződött. „Ha minden ilyen szépen folytatódik, akkor augusztus 20-a táján szüretelünk, ami példátlan lenne. De nem kiabálom el, mert egy esős augusztus még mindent tönkretehet” – erősíti meg Takler Ferenc, hogy a borgazdaságokban a legfőbb úr az időjárás.

 

Borok minősége

A borok minősége a kellően beérett szőlőn alapszik, no meg a szigorú terméskorlátozáson, bortípustól függően tőkénként az 1,0-2,0 kilogrammos hozamon. (De a 2006-os Cabernet franc-t például 55 dkg/tőke termésátlaggal szüretelték!) A szőlő feldolgozásához korszerű technológia áll rendelkezésre. A borokat 1-2 évig érlelik nagy ászok, valamint magyar barrique hordókban. A családi hitvallásnak megfelelően sötét, testes, érett tanninú, komplex, harmonikus ízvilágú borokat készítenek, a borvidékre jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal, egyedi eleganciával.

 

Csúcsbor: Takler Regnum 2003

 
A Takler Pince vezető vörösbora, amely csak kiemelkedő évjáratokban készül, egyike a magyar presztízsboroknak. A legjobb dűlök, legszigorúbb terméskorlátozás mellett megtermelt, túlérett szőlőiből készül. A tőkénkénti termésátlag nem haladja meg az 1,0 kilogrammot. A 2003-as évjáratot 38 % merlot, 37 % cabernet franc, 15 % cabernet sauvignon és 10 % kékfrankos alkotja. A bor 20 hónapig érlelődött közepesen égetett, új magyar barrique hordókban. Mélysötét színű, tömény, súlyos illatú bor, túlérett erdei és aszalt gyümölcsök jegyeivel. Komplex, robusztus bor, kifinomult zamatvilággal, hosszú évekre elegendő potenciállal. A tömörség mellett bársonyosság, szépen megkomponált, harmonikus ízvilág jellemzi. Főként vadételek méltó kísérője. Európa két legelismertebb borversenyének aranyérmese, a VII. és VIII. Pannon Bormustra csúcsbora.

Forrás: www.hvg.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

belterjesség (intenzitás)

a mg.-ban az egységnyi földterületre felhasznált ráfordítások és az ezek fejében kapott... Tovább

anyagforgalomra ható szerek

azok az anyagok, amelyek a szervezetben az asszimilációs (sejtek és szövetek felépítése,... Tovább

Tovább a lexikonra