Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” működik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. Tudj meg többet a Takler család pincészetéről, akik mára már az egyik legelismertebb boros pincészetet üzemeltetik Magyarországon!
Ismerd meg a Takler boros pincészetet!
Az 56-os úton, Szekszárd és Bátaszék között, a Decsi-hegy oldalában igen takaros „parasztházban” működik a Takler Pincészet, az ország egyik legismertebb és legelismertebb vörösborászata. A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik a szőlőtermesztés és a borkészítés mesterségével Szekszárdon. A szőlő és a bor szeretete apáról fiúra szállt, a vállalkozást ma már a céget alapító Takler Ferenc mellett két fia, András és Ferenc viszi. Az apa a Pannon Bormíves Céh tagja, akit 2004-ben a 116 tagú Magyar Borakadémia az Év Borászának választott.
Takler pincészet zavartalan működése
A családi borgazdaság az apa filozófiája szerint csapatmunka, a pincészet zavartalan működéséhez, végső soron a sikeréhez elengedhetetlen a két fiú hozzájárulása. A pincében és a szőlőben az ifjabbik Ferenc az úr, András, az idősebb fivér felel az értékesítésért, a marketingért, a fejlesztésekért. Ő jár apjával együtt a fesztiválokra, a különböző borkóstolókra, és heti átlagban egy-egy borvacsorára is. „Minden boresten tanulunk valami újat. Kíváncsiak vagyunk a piac, a borkedvelők, a fogyasztók visszajelzésére. A belföldi piac a legfontosabb számunkra, semmi pénzért sem áldozzuk fel az exportért” – mondja az apa. Annak ellenére gondolkodik így, hogy a cég termékei eljutnak az Egyesült Államok, Hollandia, Belgium, Japán, Németország, Lengyelország, Csehország piacaira is. Híres 2003-as cabernet franc-jukért például 180 dollárt kérnek egy elegáns New York-i étteremben.
51 hektár szőlőterületű Takler pincészet
A pincészet jelenleg 51 hektár szőlőterületen gazdálkodik, és még legalább ekkora területről vásárol alapanyagot helyi termelőktől. A saját szőlőből 45 termő, 3 hektár friss telepítés, a maradék 3 hektár pedig feljavításra és telepítésre vár. A Takler-földek túlnyomó része a szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőin helyezkednek el, Alsónánán, Várdombon, Decsi-hegyen, Strázsa-hegyen, Görög-szóban, Almástetőn, Hidaspetrén, Leányvárban, Felső-cinkában, illetve Porkoláb-völgyben. A fajtaszerkezet jelenleg így néz ki: 10 ha kékfrankos, 9 ha merlot, 7 ha cabernet franc, 12 ha zweigelt, 2 ha cabernet sauvignon, 3 ha kadarka, 2 ha pinot noir,1 ha syrah, 1 ha chardonnay, 0,7 ha olasz- és rajnai rizling, 0,3 ha sauvignon blanc. Az új ültetvények már 5-6 ezres hektáronkénti tőkeszámmal létesültek. Az alsónánai mintegy 18 hektáros területen például a rendkívül kedvező időjárásnak köszönhetően az ültetvény június közepén már igen látványos fejlődést mutatott, s legalább két héttel a naptár előtt jár, hiszen a fürtzáródás is befejeződött. „Ha minden ilyen szépen folytatódik, akkor augusztus 20-a táján szüretelünk, ami példátlan lenne. De nem kiabálom el, mert egy esős augusztus még mindent tönkretehet” – erősíti meg Takler Ferenc, hogy a borgazdaságokban a legfőbb úr az időjárás.
Borok minősége
A borok minősége a kellően beérett szőlőn alapszik, no meg a szigorú terméskorlátozáson, bortípustól függően tőkénként az 1,0-2,0 kilogrammos hozamon. (De a 2006-os Cabernet franc-t például 55 dkg/tőke termésátlaggal szüretelték!) A szőlő feldolgozásához korszerű technológia áll rendelkezésre. A borokat 1-2 évig érlelik nagy ászok, valamint magyar barrique hordókban. A családi hitvallásnak megfelelően sötét, testes, érett tanninú, komplex, harmonikus ízvilágú borokat készítenek, a borvidékre jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal, egyedi eleganciával.
Csúcsbor: Takler Regnum 2003
A Takler Pince vezető vörösbora, amely csak kiemelkedő évjáratokban készül, egyike a magyar presztízsboroknak. A legjobb dűlök, legszigorúbb terméskorlátozás mellett megtermelt, túlérett szőlőiből készül. A tőkénkénti termésátlag nem haladja meg az 1,0 kilogrammot. A 2003-as évjáratot 38 % merlot, 37 % cabernet franc, 15 % cabernet sauvignon és 10 % kékfrankos alkotja. A bor 20 hónapig érlelődött közepesen égetett, új magyar barrique hordókban. Mélysötét színű, tömény, súlyos illatú bor, túlérett erdei és aszalt gyümölcsök jegyeivel. Komplex, robusztus bor, kifinomult zamatvilággal, hosszú évekre elegendő potenciállal. A tömörség mellett bársonyosság, szépen megkomponált, harmonikus ízvilág jellemzi. Főként vadételek méltó kísérője. Európa két legelismertebb borversenyének aranyérmese, a VII. és VIII. Pannon Bormustra csúcsbora.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.