Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

hirdetes

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

magyar kedvenc bor

Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban


Az itthoni borászatok palettája egyre színesebb és izgalmasabb, és egy különleges borfajta hódító útjára lépett Magyarországon is. A sauvignon blanc, vagy más néven a "sárga villámnak" is nevezett szőlőfajta, mely eredetileg Franciaországból származik, ma már a magyar borvidékek egyik kedvence. Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak a sauvignon blanc világszerte történő elterjedéséhez. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a sauvignon blanc rejtelmeibe, és megvizsgáljuk, hogy mi teszi ezt a bort olyan különlegessé és népszerűvé az itthoni és a globális borfogyasztók körében.

Az itthoni borfogyasztók körében egyre népszerűbbé válik a sauvignon blanc, és szinte már nem találunk olyan magyar borvidéket, ahol ne készítenének ebből a fajtából bort. Azonban a sauvignon blanc népszerűsége nem csak Magyarországon nő, hanem világszerte is. Ez a fehérbor nem véletlenül hódít, hiszen sokféle ételhez passzol, és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken egyaránt. Az íz- és illatvilága pedig különösen vonzó a fiatal borfogyasztók számára.

hirdetes

Az izgalmas Sauvignon Blanc

Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza szerint a sauvignon blanc iránti érdeklődés soha nem volt ilyen magas Magyarországon. A fajta izgalmas, mivel különféle stílusú borok készülhetnek belőle. Lehet friss, illatos, gyümölcsös, de ugyanakkor nagyon karakteres és testes fehérbor is.
Eredetileg a szőlőfajta Franciaországból, a Loire-völgyéből származik, de azóta az egész világon elterjedt. Új-Zélandról indult világuralmi útjára, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették. Azóta már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t Új-Zélandon. Emellett szinte minden nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, beleértve Chilét, a Dél-afrikai Köztársaságot, az Egyesült Államokat (például a kaliforniai Napa-völgyet), és természetesen Magyarországot is. Hazánkban is legalább ezer hektáron termesztik a sauvignon blanc-t.

A Sauvignon Blanc világsztárrá vált idén

hirdetes


Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, és rajongói május 6-án ünneplik a "nemzetközi sauvignon blanc-napot." Az Egyesült Államokban is folyamatosan nő az eladási számok, miközben az összes borfogyasztás csökken.


A sauvignon blanc sikerének kulcsa részben abban rejlik, hogy sokféle ételhez remekül passzol. Az üdesége és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken is. Az ízvilága pedig a fiatalabb borfogyasztókhoz közelebb áll, akiket a borászatok világszerte igyekeznek megszólítani.

A Francia és Új-Zélandi stílus különbségei


A sauvignon blanc készítésének módja is eltérhet a régi és az új világban. Franciaországban gyakran érlelik fahordókban, így mély, telt ízű borokat kapunk, amelyek az egres és a csalán illatát idézik. Új-Zélandon viszont a könnyű, gyümölcsös stílusú sauvignon blanc dominál.

Benesch Antal, aki az egyetemi tanulmányai után Új-Zélandon tanult a szőlészeti és borkészítési folyamatokat, hangsúlyozza, hogy az "óvilági" és az "újvilági" sauvignon blanc különböző technológiával készül. A Loire-völgyben például fahordókban érlelik, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak. A két stílus közötti különbségek gazdag választékot kínálnak a borrajongóknak.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állóvíz

a földfelszíni mélyedésekben összegyűlt víztömeg. Az átvilágítottság miatt a... Tovább

hímsteril törzs

többek között a kukoricahibrid előállításában használatos anyanövényként. Mivel... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés