Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

magyar kedvenc bor

Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban


Az itthoni borászatok palettája egyre színesebb és izgalmasabb, és egy különleges borfajta hódító útjára lépett Magyarországon is. A sauvignon blanc, vagy más néven a "sárga villámnak" is nevezett szőlőfajta, mely eredetileg Franciaországból származik, ma már a magyar borvidékek egyik kedvence. Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak a sauvignon blanc világszerte történő elterjedéséhez. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a sauvignon blanc rejtelmeibe, és megvizsgáljuk, hogy mi teszi ezt a bort olyan különlegessé és népszerűvé az itthoni és a globális borfogyasztók körében.

Az itthoni borfogyasztók körében egyre népszerűbbé válik a sauvignon blanc, és szinte már nem találunk olyan magyar borvidéket, ahol ne készítenének ebből a fajtából bort. Azonban a sauvignon blanc népszerűsége nem csak Magyarországon nő, hanem világszerte is. Ez a fehérbor nem véletlenül hódít, hiszen sokféle ételhez passzol, és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken egyaránt. Az íz- és illatvilága pedig különösen vonzó a fiatal borfogyasztók számára.

Az izgalmas Sauvignon Blanc

Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza szerint a sauvignon blanc iránti érdeklődés soha nem volt ilyen magas Magyarországon. A fajta izgalmas, mivel különféle stílusú borok készülhetnek belőle. Lehet friss, illatos, gyümölcsös, de ugyanakkor nagyon karakteres és testes fehérbor is.
Eredetileg a szőlőfajta Franciaországból, a Loire-völgyéből származik, de azóta az egész világon elterjedt. Új-Zélandról indult világuralmi útjára, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették. Azóta már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t Új-Zélandon. Emellett szinte minden nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, beleértve Chilét, a Dél-afrikai Köztársaságot, az Egyesült Államokat (például a kaliforniai Napa-völgyet), és természetesen Magyarországot is. Hazánkban is legalább ezer hektáron termesztik a sauvignon blanc-t.

A Sauvignon Blanc világsztárrá vált idén


Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, és rajongói május 6-án ünneplik a "nemzetközi sauvignon blanc-napot." Az Egyesült Államokban is folyamatosan nő az eladási számok, miközben az összes borfogyasztás csökken.


A sauvignon blanc sikerének kulcsa részben abban rejlik, hogy sokféle ételhez remekül passzol. Az üdesége és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken is. Az ízvilága pedig a fiatalabb borfogyasztókhoz közelebb áll, akiket a borászatok világszerte igyekeznek megszólítani.

A Francia és Új-Zélandi stílus különbségei


A sauvignon blanc készítésének módja is eltérhet a régi és az új világban. Franciaországban gyakran érlelik fahordókban, így mély, telt ízű borokat kapunk, amelyek az egres és a csalán illatát idézik. Új-Zélandon viszont a könnyű, gyümölcsös stílusú sauvignon blanc dominál.

Benesch Antal, aki az egyetemi tanulmányai után Új-Zélandon tanult a szőlészeti és borkészítési folyamatokat, hangsúlyozza, hogy az "óvilági" és az "újvilági" sauvignon blanc különböző technológiával készül. A Loire-völgyben például fahordókban érlelik, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak. A két stílus közötti különbségek gazdag választékot kínálnak a borrajongóknak.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borsókakór (ciszticerkózis, cysticercosis)

egyes galandférgek lárvaformájának, a borsókának (ciszticerkusznak) a köztigazdában való... Tovább

cukorrépa növényvédelmi technológiája

a növényvédelmi kezelések végrehajtása a legtöbb károsítónál az előrejelzésekre épül.... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés