Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban
Az itthoni borászatok palettája egyre színesebb és izgalmasabb, és egy különleges borfajta hódító útjára lépett Magyarországon is. A sauvignon blanc, vagy más néven a "sárga villámnak" is nevezett szőlőfajta, mely eredetileg Franciaországból származik, ma már a magyar borvidékek egyik kedvence. Nem csak hazánkban, hanem világszerte is egyre növekvő népszerűségnek örvend ez a fehérbor, és számos ok hozzájárul ennek az emelkedő tendenciának. A frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak a sauvignon blanc világszerte történő elterjedéséhez. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a sauvignon blanc rejtelmeibe, és megvizsgáljuk, hogy mi teszi ezt a bort olyan különlegessé és népszerűvé az itthoni és a globális borfogyasztók körében.
Az itthoni borfogyasztók körében egyre népszerűbbé válik a sauvignon blanc, és szinte már nem találunk olyan magyar borvidéket, ahol ne készítenének ebből a fajtából bort. Azonban a sauvignon blanc népszerűsége nem csak Magyarországon nő, hanem világszerte is. Ez a fehérbor nem véletlenül hódít, hiszen sokféle ételhez passzol, és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken egyaránt. Az íz- és illatvilága pedig különösen vonzó a fiatal borfogyasztók számára.
Az izgalmas Sauvignon Blanc
Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza szerint a sauvignon blanc iránti érdeklődés soha nem volt ilyen magas Magyarországon. A fajta izgalmas, mivel különféle stílusú borok készülhetnek belőle. Lehet friss, illatos, gyümölcsös, de ugyanakkor nagyon karakteres és testes fehérbor is.
Eredetileg a szőlőfajta Franciaországból, a Loire-völgyéből származik, de azóta az egész világon elterjedt. Új-Zélandról indult világuralmi útjára, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették. Azóta már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t Új-Zélandon. Emellett szinte minden nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, beleértve Chilét, a Dél-afrikai Köztársaságot, az Egyesült Államokat (például a kaliforniai Napa-völgyet), és természetesen Magyarországot is. Hazánkban is legalább ezer hektáron termesztik a sauvignon blanc-t.
A Sauvignon Blanc világsztárrá vált idén
Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, és rajongói május 6-án ünneplik a "nemzetközi sauvignon blanc-napot." Az Egyesült Államokban is folyamatosan nő az eladási számok, miközben az összes borfogyasztás csökken.
A sauvignon blanc sikerének kulcsa részben abban rejlik, hogy sokféle ételhez remekül passzol. Az üdesége és frissessége miatt ideális választás a meleg nyári napokon és a kellemes őszi estéken is. Az ízvilága pedig a fiatalabb borfogyasztókhoz közelebb áll, akiket a borászatok világszerte igyekeznek megszólítani.
A Francia és Új-Zélandi stílus különbségei
A sauvignon blanc készítésének módja is eltérhet a régi és az új világban. Franciaországban gyakran érlelik fahordókban, így mély, telt ízű borokat kapunk, amelyek az egres és a csalán illatát idézik. Új-Zélandon viszont a könnyű, gyümölcsös stílusú sauvignon blanc dominál.
Benesch Antal, aki az egyetemi tanulmányai után Új-Zélandon tanult a szőlészeti és borkészítési folyamatokat, hangsúlyozza, hogy az "óvilági" és az "újvilági" sauvignon blanc különböző technológiával készül. A Loire-völgyben például fahordókban érlelik, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak. A két stílus közötti különbségek gazdag választékot kínálnak a borrajongóknak.