A Kövérszőlő és a Leányka nászának gyümölcse: Királyleányka

A Kövérszőlő és a Leányka nászának gyümölcse: A Királyleányka

xy, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Októberben három hungarikum fajtával ismerkedhetnek az érdeklődő borbarátok: a Királyleánykával, a Kövérszőlővel és a Leánykával. A fajtákról, boraikról, termesztési értékeiről Tarsoly József, egri hegybíró mond szakértő véleményt.

A Királyleányka

Ismerd meg a Királyleánykát! – magyar borfajták

A hungarikumok sorába tartozik ez a régi magyar fajta. Feltehetően a Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből jött létre. Az 1970-es évektől telepítik Magyarországon, először a Balatonboglár-környéki területeken terjedt el. Jelenleg megtalálható emellett az Etyek-Budai, a Móri, a Pannonhalma-Sokoróaljai, valamint a Tolnai borvidéken.

A Királyleányka erdélyi származású szőlőfajta,  a Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje. Évjárat- és szüretérzékeny fajta. Kedvező esetben már virágillatával (jázmin, petúnia, kökörcsin) lenyűgözi a fogyasztót. Ezt az élményt fokozza a játékosság élvezetét növelő, nem túl bonyolult, de roppant ízletes savakkal méltóképp lezárt könnyed ízegyüttes. Szülőhelyén úgy tartják nem a pincemesterek, hanem a vincellérek bora, nem az ínyencek, hanem a jóitalúak bora. Kései szüretben, félédes változatok készíthetők, amelyeknek  sokkal szebb zamata van, mint a szárazaknak. Magyarországon egyre kedveltebb fajta, főként illatos reduktív változatai kóstolhatók.

Középkésői érésű (szeptember vége), bőtermő, magas mustfokú fehér borszőlőfajta. Fürtje kicsi (100g átlagtömegű), rövid, tömött, kúpos és vállas. Bogyója kicsi, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, olvadó közömbös ízű. Bora visszafogott illatvilágú, sokszor szőlőcukorra emlékeztető kellemesen savas, üde. Házasításokhoz gyakran használják kellemes neutrális íz világa és határozott savai miatt. Ideális társa illatos fajtáknak. Fiatalon célszerű elfogyasztani, ez a bor nem évtizedekre szól. A könnyű nyári bor kedvelt alapanyaga.

A Királyleányka létrejötte


 
A "mama", a Kövérszőlő ősi Tokaji szőlőfajta, amely a filoxéra vészben szinte teljesen kipusztult. Ősi pontuszi eredetű fajta, valamikor Tokaj szőlőhegyeit is bőven díszítette, de a filoxéravészben szinte teljesen kipusztult. Ma a romániai Cotnari borvidék fő fajtája. Sok és jó minőségű aszút terem. Bora behízelkedő, savtartalma finom összetétellel rendelkezik.  Akár a szépasszonyok, az elvénüléssel szemben igen ellenálló, hosszú életű és csodálatos palackbukéval ajándékoz meg. Gyorsan aszúsodik, óborának olykor dióbél íze van, az aszús évjáratok mazsolásak.

A "papa", a Leányka szőlőfajta Erdélyből büszkesége.  A jól beérett Leányka  színe sárgászöld vagy aranyló, szép illata a szőlővirágéra, nektárra vagy mézre emlékeztet, zamata szelíd, íze selymes. Nálunk egyik fő termőterülete az egri borvidék.
A borlapon a különböző borvidékeinkről származó borok mellet erdélyi különlegességek is szerepelnek majd.

Forrás: Boraszportalok.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

adóreform

a gazd.-irányítási rendszer továbbfejlesztésének eszköze, a gazd.-politikai törekvésekkel... Tovább

vízrendezés

olyan->vízgazdálkodási tevékenység, amely a víz kártételeinek megszüntetését,... Tovább

Tovább a lexikonra