A Kövérszőlő és a Leányka nászának gyümölcse:Királyleányka

hirdetes

A Kövérszőlő és a Leányka nászának gyümölcse:Királyleányka

Október utolsó csütörtökén három hungarikum fajtával ismerkedhetnek az érdeklődő borbarátok: a Királyleánykával, a Kövérszőlővel és a Leánykával. A fajtákról, boraikról, termesztési értékeiről Tarsoly József, egri hegybíró mond szakértő véleményt.
A Királyleányka erdélyi származású szőlőfajta,  a Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje, Kedvező esetben már virágillatával (jázmin, petúnia, kökörcsin) lenyűgözi a fogyasztót

A Királyleányka erdélyi származású szőlőfajta,  a Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje. Évjárat- és szüretérzékeny fajta. Kedvező esetben már virágillatával (jázmin, petúnia, kökörcsin) lenyűgözi a fogyasztót. Ezt az élményt fokozza a játékosság élvezetét növelő, nem túl bonyolult, de roppant ízletes savakkal méltóképp lezárt könnyed ízegyüttes. Szülőhelyén úgy tartják nem a pincemesterek, hanem a vincellérek bora, nem az ínyencek, hanem a jóitalúak bora. Kései szüretben, félédes változatok készíthetők, amelyeknek  sokkal szebb zamata van, mint a szárazaknak. Magyarországon egyre kedveltebb fajta, főként illatos reduktív változatai kóstolhatók.
 
A "mama", a Kövérszőlő ősi Tokaji szőlőfajta, amely a filoxéra vészben szinte teljesen kipusztult. Ősi pontuszi eredetű fajta, valamikor Tokaj szőlőhegyeit is bőven díszítette, de a filoxéravészben szinte teljesen kipusztult. Ma a romániai Cotnari borvidék fő fajtája. Sok és jó minőségű aszút terem. Bora behízelkedő, savtartalma finom összetétellel rendelkezik.  Akár a szépasszonyok, az elvénüléssel szemben igen ellenálló, hosszú életű és csodálatos palackbukéval ajándékoz meg. Gyorsan aszúsodik, óborának olykor dióbél íze van, az aszús évjáratok mazsolásak.

hirdetes

A "papa", a Leányka szőlőfajta Erdélyből büszkesége.  A jól beérett Leányka  színe sárgászöld vagy aranyló, szép illata a szőlővirágéra, nektárra vagy mézre emlékeztet, zamata szelíd, íze selymes. Nálunk egyik fő termőterülete az egri borvidék.
A borlapon a különböző borvidékeinkről származó borok mellet erdélyi különlegességek is szerepelnek majd.

hirdetes
  • Időpont: 2007. október 25. (csütörtök) 18 óra
  • Helyszín: Magyar Borok Háza Dionüszosz nagyterme
    (Budapest, Szentháromság tér 6.)
  • Előadó: Tarsoly József egri hegybíró

Forrás: Boraszportalok.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


vízkészlet

Az ált. köbméterben kifejezett vízmennyiség, amely a vizsgált időpontban meghatározott... Tovább

báb

számos, teljes ->átalakulással fejlődő ->rovarfajra jellemző stádium, amelyben a ->lárva... Tovább

Tovább a lexikonra