Az unió agrárágazatot érintő reformjai közül a miniszter kiemelte a gabonatermesztést és az intervenciót

Növekvő versenyképesség az agráriumban

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette az tárca jelenlegi helyzetét, és a közeljövő terveit.
A magyar mezőgazdaság exportja meghaladta a 4 milliárd eurót, míg az import 3 milliárd euró körül mozgott, az ágazat teljesítménye egymilliárd eurós többletet mutat

A 2007-es év eredményei:a magyar mezőgazdaság exportja meghaladta a 4 milliárd eurót, míg az import 3 milliárd euró körül mozgott, az ágazat teljesítménye egymilliárd eurós többletet mutat

sikerült a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tevékenységét konszolidálni, amelyre megelőzően sok panasz érkezett.
 
az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programban (AVOP) 7.100 nyertes pályázat volt, mely által a nyertesek 121 milliárd forint támogatáshoz jutottak. 
 
a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) keretében 34 ezer gazdálkodó részesült támogatásban a mintegy 200 milliárd forintos keretből. Az NVT-re jutó forrás 2005-ben 55 milliárd forint volt, 2006-ban 62 milliárd forint, 2007-ben pedig 53 milliárd forint.

Uniós reformok


Az unió agrárágazatot érintő reformjai közül a miniszter kiemelte a gabonatermesztést és az intervenciót. Ezen a területen Magyarország sikeresen védte meg saját pozícióját, ugyanis az intervenció nem szűnt meg, és pert is nyert Magyarország a minőségi paraméterek menet közbeni megváltoztatása ellen benyújtott kifogása nyomán.

A zöldség és gyümölcs ágazat helyzete


A reform befejeződött, jelenleg a végrehajtási rendelet előkészítésén dolgoznak a szakértők. A reform során sikerült több száz millió forinttal megnövelni a magyar zöldség-gyümölcs ágazatnak jutó éves támogatást.
 

Szőlő és bor ágazat


Ezen a területen is reform zajlott, melynek során Magyarország ugyancsak sikeresen védte és javította pozícióit. Ezt mutatja a miniszter szerint, hogy 2009-ben a magyar szőlő- és borágazat 12,4 millió euró helyett 16,8 millió eurós támogatáshoz jut a nemzeti borítékon keresztül. A támogatás összege 2015-ben 29,1 millió euró lesz az ágazatban, szemben a korábban tervezett 16,4 millió euróval.
 

Agrárstratégia


A magyar agrárstratégia alapja, hogy a magyar gazdálkodók körülményei az uniós támogatások nyomán hasonlóak legyenek, mint a fejlett ipari országokban. Ezért az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében rendelkezésre álló 1.300 milliárd forint nagyságú  forrás 47 százalékát a mezőgazdasági és erdészeti ágazat versenyképességének javítására, a technikai, technológiai eszközök korszerűsítésére lehet fordítani.
 

Környezet és vidékfejlesztés


A környezet- és vidékfejlesztés kapcsolatának megerősítését, összehangolását a források 32 százaléka szolgálja. A vidéki életminőség javítását és a vidéki gazdálkodás diverzifikálását, több lábon állásának megteremtését 11,5 százalékos forrásnagyságból lehet megvalósítani. A Leader program megvalósítását a források 5,5 százaléka támogatja. A technikai segítségnyújtásra pedig 4 százalék jut az 1.300 milliárd forintból.
 

A támogatási rendszer prioritásai


A támogatási rendszer prioritásai közé tartozik az állattenyésztés fejlesztése, a versenyképes termeléshez szükséges birtokméret kialakítása, a mezőgazdasági termelés korszerűsítését szolgáló beruházások ösztönzése, az élelmiszerbiztonság erősítése, továbbá az agrármarketing fokozása.

Több pénz fog jutni a marketingre


Az élelmiszerbiztonság területén a miniszter eredményként értékelte, hogy a teljes folyamat ellenőrzése az agrártárcához került. Jelezte azt is, hogy a marketingtevékenységre a következő években több jut, mint eddig. Példaként említette a borágazatot és a magyar pálinka tervezett nagyobb népszerűsítését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

koplaltatás

gyógykezelés céljából az állatoktól a létfenntartáshoz szükséges táplálékmennyiség... Tovább

Tovább a lexikonra