Oxigénhiány és kánikula miatt pusztulnak el a tóban található halak

hirdetes

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

TK

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaphattunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Az első, hogy alkalmas-e még a terület fürdésre, valamint, hogy a kánikula végett tényleg képesek lennének megfulladni ezek a pikkelyes élőlények? Amennyiben igen, találhatunk rá valamilyen megoldást?

Velencei-tó

A napokban rendkívül nagy mennyiségű elpusztult halat szedtek ki a már említett Velencei-tóból – az első kérdésre mégis már meg is kaptuk a választ. Semmilyen korlátozásra nincs szükség, amennyiben ehhez az állóvízhez szeretnénk lemenni pihenni, minősége kiváló, tehát szabad fürdésre is tökéletes. De akkor miért is pusztult el ez az elképesztő mennyiségű élőlény?


Ez ügyben indított kutatást a Magyar Országos Horgász Szövetség, akik kimutatták, hogy bár a látvány sokkoló, különösebb okunk nincs aggodalomra. Ahogy tudták, az Állatorvosi Egyetem halegészségügyi laborjával kooperálva az ügy után jártak.

hirdetes


A vizsgálatok azt mutatták, hogy a halak zöméhez, mely nagyjából 200 kilogrammnyi tömeget tesz ki – szélhajtó küszök, balinok, illetve karika-, valamint dévérkeszegek tartoztak. Írásukban azt is elmondják, hogy halálukat egy lokálisan kialakult oxigénhiány okozhatta. A különböző mérgezések esetét kizárták, de azt is hangsúlyozták, hogy maguknak az halaknak az ívódása mindössze két hét alatt zajlott le, holott ez, amennyiben az időjárás megfelelő, átlagosan két napra tehető.


Tényleg oxigénhiány végzett volna a halakkal?


Mint már említettem, kizárják a különböző mérgezések esetét, illetve a tóban való fürdés továbbra sem tiltott. A halakkal valószínűleg a hirtelen felmelegedés miatt kialakult oxigénhiány végzett, melyben szintén közrejátszott a napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, illetve az általános, szinte mindennapi szélcsend.

hirdetes


A halak tehát a kánikula, illetve a nem enyhülő meleg időjárás végett oxigénhiányban szenvednek, mely számukra, mint láthatjuk, végzetes lehet.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-07-05

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Nézzük, miért!

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Eclair

Gombaölő permetezőszer, szőlőben szőlőlisztharmat, szőlőperonoszpóra, szőlőorbánc,... Tovább

vizelet

a veseműködés (->kivélasztás) terméke. A ->vérplazma egy része a vesetestecske... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek