Oxigénhiány és kánikula miatt pusztulnak el a tóban található halak

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

TK
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaphattunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Az első, hogy alkalmas-e még a terület fürdésre, valamint, hogy a kánikula végett tényleg képesek lennének megfulladni ezek a pikkelyes élőlények? Amennyiben igen, találhatunk rá valamilyen megoldást?

Velencei-tó

A napokban rendkívül nagy mennyiségű elpusztult halat szedtek ki a már említett Velencei-tóból – az első kérdésre mégis már meg is kaptuk a választ. Semmilyen korlátozásra nincs szükség, amennyiben ehhez az állóvízhez szeretnénk lemenni pihenni, minősége kiváló, tehát szabad fürdésre is tökéletes. De akkor miért is pusztult el ez az elképesztő mennyiségű élőlény?


Ez ügyben indított kutatást a Magyar Országos Horgász Szövetség, akik kimutatták, hogy bár a látvány sokkoló, különösebb okunk nincs aggodalomra. Ahogy tudták, az Állatorvosi Egyetem halegészségügyi laborjával kooperálva az ügy után jártak.


A vizsgálatok azt mutatták, hogy a halak zöméhez, mely nagyjából 200 kilogrammnyi tömeget tesz ki – szélhajtó küszök, balinok, illetve karika-, valamint dévérkeszegek tartoztak. Írásukban azt is elmondják, hogy halálukat egy lokálisan kialakult oxigénhiány okozhatta. A különböző mérgezések esetét kizárták, de azt is hangsúlyozták, hogy maguknak az halaknak az ívódása mindössze két hét alatt zajlott le, holott ez, amennyiben az időjárás megfelelő, átlagosan két napra tehető.


Tényleg oxigénhiány végzett volna a halakkal?


Mint már említettem, kizárják a különböző mérgezések esetét, illetve a tóban való fürdés továbbra sem tiltott. A halakkal valószínűleg a hirtelen felmelegedés miatt kialakult oxigénhiány végzett, melyben szintén közrejátszott a napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, illetve az általános, szinte mindennapi szélcsend.


A halak tehát a kánikula, illetve a nem enyhülő meleg időjárás végett oxigénhiányban szenvednek, mely számukra, mint láthatjuk, végzetes lehet.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biobeton

nád- és szalmatörmelékből, valamint egyéb hasonló ->melléktermékekből készült... Tovább

Mv Hombár (Mv 06—02)

Õszi búza Cél: egyéb hasznosítású búza Leírás:Felálló-félig felálló növekedési... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek