Oxigénhiány és kánikula miatt pusztulnak el a tóban található halak

hirdetes

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

TK
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaphattunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Az első, hogy alkalmas-e még a terület fürdésre, valamint, hogy a kánikula végett tényleg képesek lennének megfulladni ezek a pikkelyes élőlények? Amennyiben igen, találhatunk rá valamilyen megoldást?

Velencei-tó

A napokban rendkívül nagy mennyiségű elpusztult halat szedtek ki a már említett Velencei-tóból – az első kérdésre mégis már meg is kaptuk a választ. Semmilyen korlátozásra nincs szükség, amennyiben ehhez az állóvízhez szeretnénk lemenni pihenni, minősége kiváló, tehát szabad fürdésre is tökéletes. De akkor miért is pusztult el ez az elképesztő mennyiségű élőlény?


Ez ügyben indított kutatást a Magyar Országos Horgász Szövetség, akik kimutatták, hogy bár a látvány sokkoló, különösebb okunk nincs aggodalomra. Ahogy tudták, az Állatorvosi Egyetem halegészségügyi laborjával kooperálva az ügy után jártak.

hirdetes


A vizsgálatok azt mutatták, hogy a halak zöméhez, mely nagyjából 200 kilogrammnyi tömeget tesz ki – szélhajtó küszök, balinok, illetve karika-, valamint dévérkeszegek tartoztak. Írásukban azt is elmondják, hogy halálukat egy lokálisan kialakult oxigénhiány okozhatta. A különböző mérgezések esetét kizárták, de azt is hangsúlyozták, hogy maguknak az halaknak az ívódása mindössze két hét alatt zajlott le, holott ez, amennyiben az időjárás megfelelő, átlagosan két napra tehető.


Tényleg oxigénhiány végzett volna a halakkal?


Mint már említettem, kizárják a különböző mérgezések esetét, illetve a tóban való fürdés továbbra sem tiltott. A halakkal valószínűleg a hirtelen felmelegedés miatt kialakult oxigénhiány végzett, melyben szintén közrejátszott a napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, illetve az általános, szinte mindennapi szélcsend.

hirdetes


A halak tehát a kánikula, illetve a nem enyhülő meleg időjárás végett oxigénhiányban szenvednek, mely számukra, mint láthatjuk, végzetes lehet.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Az ősz a gombák szezonja: készítsd el te is ezt a fenséges gombás rizottót!

Nekem a kedvenc évszakom az ősz és imádok minden őszi ételt, elhoztam most a kedvenc gombás rizottó receptemet, gyere, próbáld ki te is, nem fogod megbánni!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Legfinomabb őszi sütemény recept, amit még sütni se kell: almás-diós pite

Ebben a cikkben megosztjuk veled a legfinomabb őszi sütemény titkát, ami ráadásul egyetlen sütőhöz sem szükséges: almás-diós őszi sütemény recept, sütés nélkül!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-10-02

Így nevelhetsz hidegtűrő banánfákat egy trópusi kertben, még hűvösebb éghajlaton is

A banánfa általában a trópusi és szubtrópusi klímákat kedveli, és a meleg időjárásban rendkívül jól nő. Azonban hidegebb éghajlaton is nevelhetünk banánfát!

2023-10-02

Hogyan kell metszeni a petrezselymet a bokrosabb növényhez – egyszerű tippek petrezselyem termesztéshez

A petrezselymet sokan termesztik saját kertjükben vagy otthoni konyhakertben, mivel frissen szedve a legjobb ízélményt nyújtja. Petrezselyem metszésével dúsabb bokrot kapunk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sebgyógyulás

a ->sebzéskor keletkező szövetsérülést, ill. -hiányt a szervezet regenerációval... Tovább

agyalapi mirigy (agyfüggelék, hipofízis)

a gerincesek egyik —>belső elválasztásit mirigye, a hipotalamuszhoz (->agyvelő) egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek