Oxigénhiány és kánikula miatt pusztulnak el a tóban található halak

hirdetes

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

TK
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaphattunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Az első, hogy alkalmas-e még a terület fürdésre, valamint, hogy a kánikula végett tényleg képesek lennének megfulladni ezek a pikkelyes élőlények? Amennyiben igen, találhatunk rá valamilyen megoldást?

Velencei-tó

A napokban rendkívül nagy mennyiségű elpusztult halat szedtek ki a már említett Velencei-tóból – az első kérdésre mégis már meg is kaptuk a választ. Semmilyen korlátozásra nincs szükség, amennyiben ehhez az állóvízhez szeretnénk lemenni pihenni, minősége kiváló, tehát szabad fürdésre is tökéletes. De akkor miért is pusztult el ez az elképesztő mennyiségű élőlény?


Ez ügyben indított kutatást a Magyar Országos Horgász Szövetség, akik kimutatták, hogy bár a látvány sokkoló, különösebb okunk nincs aggodalomra. Ahogy tudták, az Állatorvosi Egyetem halegészségügyi laborjával kooperálva az ügy után jártak.

hirdetes


A vizsgálatok azt mutatták, hogy a halak zöméhez, mely nagyjából 200 kilogrammnyi tömeget tesz ki – szélhajtó küszök, balinok, illetve karika-, valamint dévérkeszegek tartoztak. Írásukban azt is elmondják, hogy halálukat egy lokálisan kialakult oxigénhiány okozhatta. A különböző mérgezések esetét kizárták, de azt is hangsúlyozták, hogy maguknak az halaknak az ívódása mindössze két hét alatt zajlott le, holott ez, amennyiben az időjárás megfelelő, átlagosan két napra tehető.


Tényleg oxigénhiány végzett volna a halakkal?


Mint már említettem, kizárják a különböző mérgezések esetét, illetve a tóban való fürdés továbbra sem tiltott. A halakkal valószínűleg a hirtelen felmelegedés miatt kialakult oxigénhiány végzett, melyben szintén közrejátszott a napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása, illetve az általános, szinte mindennapi szélcsend.

hirdetes


A halak tehát a kánikula, illetve a nem enyhülő meleg időjárás végett oxigénhiányban szenvednek, mely számukra, mint láthatjuk, végzetes lehet.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csalán (Urtica)

a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó gyökerű a nagy... Tovább

4/2007. (I. 18.) FVM-KvVM együttes rendelet

a védett õshonos mezõgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek