Végeztünk a betakarítással

Végeztünk a betakarítással és az őszi vetéssel

Kiszner Klaudia
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

 A hét elejére az összterület 99 százalékát betakarították hazánkban. Ez körülbelül 1838 ezer hektárnyi betakarítandó területet jelent.  A területeken sor került a napraforgó, szója, kukorica, burgonya és a cukorrépa betakarítására.

őszi betakarítás

Betkarítások adatai 

A szója összesen 36 ezer hektár betakarítandó területet jelentet, aminek mostanra 100 százalékával végeztek. Ami összesen 64 ezer tonna szóját jelent, 1,7 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Tavaly mindez 39 ezer hektárnyi területen történt 2, 4 tonna hektáronkénti termésátlaggal

 

A napraforgónak szintén betakarították a teljes mennyiségét, ami 617 ezer hektáron 1 285 ezer tonnát jelent 2,08 termésátlaggal. A 2011 –es évben mindez 574 ezer hektáron történt, 2,4 tonna hektáronkénti termésátlaggal.

 

99 százalékos betakarításnál járunk a kukoricánál, ez azt jelenti hogy 1. 145 hektárból közel 1.135 hektárnyi területtel végeztek már. A mostani állás szerint 4 537 tonna gyűlt össze aminek 4 tonna a hektáronkénti termésátlaga. Tavaly mindez 75 ezer hektárral több területen történt és másfélszer nagyobb volt a termésátlag is.

a burgonya mintegy 22 ezer hektáron teremett, ami 20, 9 tonna hektáronkénti termésátlagot hozott és 460 ezer tonna gyűlt belőle össze. 2011-ben mintegy 2 ezer hektárral kevesebb területen majd 5,8 –el több volt a termésátlag.


A cukorrépa területének 70 százalékát takarították be eddig, ami 12 ezer hektárt jelent. Ezen a területen 468 ezer tonnányi cukorrépát takarítottak be, ez termésátlagot nézve 41 tonna hektáronkénti mennyiséget jelent. a betakarított mennyiség egy része már elért a cukorgyárakba is , a többi várat még magára a cukorrépa táblákon prizmák formájában.


Az őszi vetés megvalósítása

 

Először is az őszi árpa kerül sorra, amiből 195 ezer hektárt sikerült bevetni, a tervezetnél is többet.
Az őszi búza sem maradt el a tervezettől( 1099 ezer hektárnyi terület) , mintegy 1 062 ezer területet vettetek be és a munkálatok még folytatódnak az időjárástól függően még növekedhet a vetési terület.

A rozs és a tritikálé vetésének területe is felülmúlta a tervezett mennyiséget,  mindkét területen 102 százalékban teljesült a vetési szándék. A rozs 36 ezer a tritikálé pedig 120 ezer hektáron valósult meg.


„A tervezett 231 ezer hektár őszi káposztarepce vetés az augusztusi és szeptemberi hónap csapadékmentes időjárása miatt 85 %-ban, 197 ezer hektár területen valósult meg.”- Közölte az MTI.

Forrás: Figyelo.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

afrikai sertéspestis

a sertés rendkívül veszélyes, fertőzött sertéstermékekkel messze elhurcolható, hevenyen v.... Tovább

lúdfű (Arabidopsis thaliana [L.] Heynh.)

a keresztesvirágúak családjába tartozó, száraz gyepeken, gyomtársulásokban élő faj.... Tovább

Tovább a lexikonra