Már árulják a Vegetáriánus szalonnát - tudd meg Te is miből készül, és miért ilyen egészséges

hirdetes

Vegetáriánus szalonna?! – Igen, létezik!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Én nem igazán nevezném szalonnának, mert nálam teljesen más értelmet nyer az a szó, hogy szalonna…De igen, megérkezett és sokan örülnek neki, bemutatom a vegetáriánus szalonnát! 

Megérkezett a vegetáriánusoknak készült szalonna

Mi a véleményed a vegetáriánus szalonnáról?

Az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhelyben található agráregyetem diákjainak köszönhetjük a vegetáriánus szalonnát, ami növényi olajokból illetve zselatinból áll. Érdekes, hogy az ukránoknál is nemzeti eledelnek számít a szalonna, mégis képesek voltak ilyen tettre. A műszalonnát fogyaszthatják vegetáriánusok, ugyanis nem kell hozzá semmi más, csak növényi olaj és zselatin, az elkészítése pedig pofonegyszerű. 

 

Az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára, Dmitro Bigyuk elmondta, hogy a szalonna vegetáriánus változata tökéletes alternatívája az igazinak, ráadásul egészséges, legfőképpen azért, mert nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat.

 

A diákok többféle zsírtartalmú és többféle ízesítésű műszalonnát képesek előállítani, sósat, paprikásat, vagy egyéb fűszerekkel ízesítettet, de még savanyú illetve édes ízűt is…Elképzelni sem tudom, milyen lehet, de professzor azt mondta, hogy megfelelő fűszerezéssel meg sem lehet különböztetni az ízét a valódi szalonnáétól. Én köszönöm szépen, de maradok az eredeti szalonnánál, amit a házi sertés feldolgozásánál készül. Nincs is jobb a sertészsírnál, a pörcnél, vagy éppen a töpörtyűnél, imádom! Persze, ha valaki vegetáriánus, örülhet ennek a fura újításnak, egészségükre! 

hirdetes

 

Az igazi szalonna

A szalonnát füstöléssel tartósítják. Ebben az esetben a szalonnán rajta hagyják a sertés bőrét és vastagon besózzák finomra őrölt konyhasóval, majd felfüstölik. Híres a debreceni, szegedi és a kolozsvári húsos szalonna. Régebben csak sózták a szalonnát, amit fehér szalonnának hívtak. A szalonna füstölésének szokása csak a 20. században terjedt el Magyarországon.

hirdetes

 

Készíthetnek belőle abált szalonnát is, ebben az esetben a kifőzés után őrölt fűszerpaprikával hintik meg. Az abálás forráspont alatt történő (85-95 fok), többnyire ízesített lében való hosszú ideig tartó főzési eljárás, amely eljárással elérhető, hogy a szalonna porhanyós és emészthetőbb legyen. A szalonna a disznótoros ételek elengedhetetlen alapanyaga, felhasználják a kolbász és hurka készítéséhez is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek