Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.

hirdetes

Védekezés a monília ellen

GE.
Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.

Védekezés a monília ellen - fekete alma


A fekete almát szerencsére kevesen ismerik, de ez is moniliniák működésének köszönhető. A tárolás közben a furán rothadó gyümölcs nem barna, hanem fekete lesz. Húsa rugalmas, héja fényes, bőrszerű. Azok a nem csak ép gyümölcsöt tartalmazó ládák almái fertőződhetnek, amelyek nem azonnal kerültek a tárolóba.

Védekezés a monília ellen - Moniliana Saga

A Moniliana Saga tavasszal fertőzéssel indul, a megtelepedést követően a kórokozó micéliuma továbbterjed a sziromlevelekre és a porzókra, majd 48 órán belül átjut a csészelevelekre is. A sziromlevélen, porzón, bibén apró barna foltok jelennek meg. Később az egész virág megbarnul, majd megpuhul, a későbbi melegben elszárad. A kórokozó micéliuma nem áll meg, a kocsányon át a hajtásba és a fás részekbe hatol, a levelek és a hajtások hervadnak, elhalnak. A fertőzött részeken gyakori a szaporítóanyag képzés és a mézgaképződés is.

hirdetes


A csonthéjasok fás részeinek rákos sebeiért a M. laxa és M. fructicola a felelős. A kórokozók képesek itt áttelelni, és már kora tavasszal, párás, nedves időben a sebek, ahogy a fákra aszalódott gyümölcsök is fertőzési forrást jelentenek.
hirdetes


A barna rothadást okozó gombák elleni harcban résen kell lenni, nagyon fontos a rügypattanáshoz számítva legutolsó pillanatban elvégzett rezes lemosó permetezés. A finom rezekkel még a csonthéjasok és a fogékony dísznövények fehérbimbós állapotában is meg lehet kísérelni egy-egy gombapusztítást. Ezzel együtt a virágzásban legalább háromszor kellene permetezni.


Ha elkezdődik a virágzás, akkor jöhetnek az igazi moniliana-szerek. Az időjárás kegyétől függően kell a kontakt és a felszívódó szereket váltogatni.

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Karen (KX 1552)

Kukorica Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon gyengén... Tovább

ancilosztomózis (ancylostomosis)

horgasfejűek okozta bélférgesség. Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem