Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.

Védekezés a monília ellen

GE., NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás. Ők a felelősek az elrothadó termésért, kunkorodó levelekért, a kopaszodó és elhaló ágakért, sőt fapusztulásért. Tulajdonképpen csodás trükkjeiknek köszönhetően sikeres életet élnek, mert sok egyedük célba érve elrothasztja a gyümölcsöt és feléli a gazdanövényt.

Talán csak a párjukat kereső békák érzik olyan jól magukat a hűvös, havas, csapadékos áprilisban, mint a gyümölcsösben kárt tevő gombák. Közöttük is a legfontosabbak: a monília, tafrina és a varasodás.

Védekezés a monília ellen - vegyszerek

A modern vegyszerekkel sikerülhet a károkozást csökkenteni, és ami ennél is fontosabb, a hasznos növények, ha jól tartják őket, képesek a kártételt túlélni, kinőni. Főleg gombaölő szerekkel lehet távol tartani őket, de mostanában egyre többet kísérleteznek növényi olajokkal, teákkal és más biológiailag aktív anyagokkal. Bizonyára rövidesen versenytársai lehetnek a szintetikusan előállított vegyszereknek.

A gondos kertészeknek a legnagyobb tavaszi kihívás e kártevők távol tartása. A munkálkodásban szűk keresztmetszetet a tudás jelenti és a persze az anyagiak, mert nem olcsók a korszerű vegyszerek sem. A 2013-as tavaszon a gombák állnak nyerésre, mert egyedfejlődésük során azok maradtak fenn, akik a hűvös, ködös, nedves időben képesek szaporodni, terjeszkedni. Ráadásul ilyenkor, amikor hetek óta alig van permetezésre alkalmas idő:

Védekezés a monília ellen - leggyakoribb betegségIlyenkor a moniliniás vagy moníliás betegséget emlegetik legtöbben. Nem tévedés a két elnevezés, nagyjából ugyanazt takarja. A gazdaboltban ki lehet próbálni, az eladó tudja-e, mi a kettő között a különbség; a vegyszerpult előtt álló másként beszél, ha az érdeklődő tisztában van a fogalmakkal, pontosabban a nevek mögötti különbséggel, hasonlósággal. Akit érdekel, olvashatja, hogy az efféle tömlős (aszkuszos) gombáknak ivaros és ivartalan alakjuk van. (A két, időben és térben elkülönülő alaknak más a funkciója. A tudományos elnevezés általában az ivaros alak alapján történik.) A Monilinia nemzetség a gomba ivaros alakját, a Monilia pedig az ivartalan alakját takarja, de mindkét társaság ugyanaz a kórokozó.

 

Itt még nincs vége a cikknek! Lapozz tovább, hogy meg tudd, hogyan védekezz ellene!

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bács-Kiskun Megyei Földhivatal

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv; Altípus: Központi közigazgatási szervek területi... Tovább

Magyar Agrártudományi Egyesület

FVM Intézet A legnagyobb és legrégebbi magyar agrár civil szervezet a Magyar Agrártudományi... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem