Egy vasaló, ami többet ér, mint a havi fizetésed!

hirdetes

Mindenki ilyen vasalót akar magának Kanadában!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy régi vasaló, ami Kanadában sokkal többet ér, mint Magyarországon a havi fizetés, egy hihetetlenül érdekes történetet osztok meg veletek. A főszereplő egy fiú, aki Kanadába utazott, majd egy véletlen folytán szinte milliomos lett!

Nagy a kereslet a vasaló iránt!

 

Először is nézzük meg ennek a vasalónak a történetét!

 

A vasaló történetéről az első adat 2000 évvel ezelőttre vezethető vissza. Feltalálásának pontos időpontja nem ismert, de a máig legrégibb egy serpenyő alakú vasaló a kínai Han-dinasztia korából (ie. 206-220) való, melyet homokkal és parázsló szénnel megtöltve használtak, és nyele végét sárkánnyal díszítették. A Vasaló több földrajzi területen egymástól függetlenül fejlődött ki, változó anyaggal és alakkal. Magyarország területén a vasaló használatáról az első írásbeli dokumentum a17. századból maradt fenn, I. Rákóczi György egy levelében, amelyben "az vasalt fejér selyem"re hivatkozik. Ebből a századból, 1696-ból maradt fenn a vasaló első magyarországi ábrázolása is, a németlipcsei (Partizánska Ľupča) szabócéh pecsétjén.

 

A vasalásra használt eszközökben a 17. század végéig nem használtak hőt, azokat közvetlenül a tűzhelyen melegítették fel. Ezek nyele gyakran különböző módon díszített elefántcsontból készült. Az igazi áttörés e téren a 19. század végén következett be, amikor az elektromos vasalót feltalálták. Mivel azonban elektromos hálózat még nem volt mindenhol, és a költségek is jelentősek voltak, az új elektromos vasalók eleinte nem voltak igazán sikeresek.

hirdetes

 

A húszas és harmincas években aztán az elektromos vasaló is egyre elterjedtebbé vált, az egyedi gyártást felváltotta a gépi tömeggyártás. 1939-re az amerikai háztartások 52 százalékában már használták a vasalót. Az 1920-as évektől kezdve a teához és a borotválkozáshoz vizet is melegítő elektromos úti vasalók is elterjedtek. A harmincas évek közepére pedig a termosztát feltalálása az elektromos vasalók túlmelegedésének problémáját is megoldotta. Az Egyesült Államokban a negyvenes években feltalálták a gőzölős vasalót is, ami további lépést jelentett a könnyű vasalás felé: a vasalóba töltött vízgőzzé válva a talp nyílásain áramlott ki.

 

Vasalónak nevezik még a háztartásban használt vasalón kívül a népi építészetben használt főzőkarámot, vagy más néven vasalót is: azt a nádfalú, fedetlen építményt, amely a legelőn tartózkodó pásztor számára szolgált főzőhelyül. Manapság már szinte sehol nem lehet kapni faszenes vasalót, Amerikában viszont mindenki ilyet keres, lapozz és elmondom, miért!

 

Nagy a kereslet a vasaló iránt!

 

Nem akartam elhinni ezt a történetet, de mivel utána jártunk, így már száz százalékig biztos vagyok benne, hogy igaz. Történt egyszer, hogy egy magyar fiú úgy gondolta, hogy elmegy Kanadába szerencsét próbálni. Az elején ő is csak segédmunkásként kapott állást, építkezéseken és kertépítő cégeknél dolgozott. Egészen addig, amíg fel nem figyelt arra, hogy a legtöbb házat és kertet antik dolgokkal díszítenek. Mindenhol lehetett látni régi fatalicskát, öntött vas vasalót, amiket virágtartóként vagy szimplán díszítő elemként használnak.

hirdetes

 

A fiú tudta, hogy Magyarországon ezeket a termékeket nagyon olcsón meg lehet szerezni a bolhapiacon, ezért rákérdezett, hogy mennyibe kerül Kanadában mondjuk egy vasaló. A válasz meglepte eléggé, ugyanis a legtöbben azt mondták, hogy többe kerül, mint amennyit ő egy nap alatt keres.

 

Nem is kellett több neki, azonnal szólt a szüleinek, hogy vegyenek egy pár vasalót és küldjék el neki. Hamarosan olyan nagy lett a kereslet, és olyan jó áron tudta eladni ezeket a régiségeket, hogy híre ment a fiúnak a kertépítő cégek és lakberendezők között. Nem sok idő telt el, és már alig győzte a megrendeléseket, ezért alapított egy céget, segítséget vett maga mellé, kibővített kínálatát bútorokkal és más hasonló régiséggel. Mára a cége teljesen kinőtte magát, a fiú milliókat keres, meglátta a lehetőséget, megragadta és kihasználta azt, milyen jól tette! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Ez a legfinomabb sós muffin, ami medvehagymával készül

A medvehagyma hamarosan kapható a boltokban, hiszen itt a tavasz, így hát süssünk belőle valami finomat, például egy medvehagymás muffint, ami isteni lesz!

2024-02-26

8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened

Kertészkedés közben gyakran vannak olyan "tudások", amelyeket generációkon átöröklünk vagy az interneten találunk, vajon mennyiben felelnek meg a valóságnak?

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-02-26

Márciusban megjelennek a kertünkben a csigák, így védekezz ellenük

Így harcolj a márciusi csigák megjelenése ellen a kertedbe, ez egy környezetbarát módszer a csigák ellen, amivel nem árthatsz senkinek és a kerted is véded!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hajós esőztető öntözőberendezés

a —>felületi öntözés és az —>esőszerű öntözés egyik módja. Jellegzetessége,... Tovább

árvakelés

a betakarítás folyamán kipergett magokból kelt növényállomány. Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek