Egy vasaló, ami többet ér, mint a havi fizetésed!

hirdetes

Mindenki ilyen vasalót akar magának Kanadában!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy régi vasaló, ami Kanadában sokkal többet ér, mint Magyarországon a havi fizetés, egy hihetetlenül érdekes történetet osztok meg veletek. A főszereplő egy fiú, aki Kanadába utazott, majd egy véletlen folytán szinte milliomos lett!

Nagy a kereslet a vasaló iránt!

 

Először is nézzük meg ennek a vasalónak a történetét!

 

A vasaló történetéről az első adat 2000 évvel ezelőttre vezethető vissza. Feltalálásának pontos időpontja nem ismert, de a máig legrégibb egy serpenyő alakú vasaló a kínai Han-dinasztia korából (ie. 206-220) való, melyet homokkal és parázsló szénnel megtöltve használtak, és nyele végét sárkánnyal díszítették. A Vasaló több földrajzi területen egymástól függetlenül fejlődött ki, változó anyaggal és alakkal. Magyarország területén a vasaló használatáról az első írásbeli dokumentum a17. századból maradt fenn, I. Rákóczi György egy levelében, amelyben "az vasalt fejér selyem"re hivatkozik. Ebből a századból, 1696-ból maradt fenn a vasaló első magyarországi ábrázolása is, a németlipcsei (Partizánska Ľupča) szabócéh pecsétjén.

 

A vasalásra használt eszközökben a 17. század végéig nem használtak hőt, azokat közvetlenül a tűzhelyen melegítették fel. Ezek nyele gyakran különböző módon díszített elefántcsontból készült. Az igazi áttörés e téren a 19. század végén következett be, amikor az elektromos vasalót feltalálták. Mivel azonban elektromos hálózat még nem volt mindenhol, és a költségek is jelentősek voltak, az új elektromos vasalók eleinte nem voltak igazán sikeresek.

hirdetes

 

A húszas és harmincas években aztán az elektromos vasaló is egyre elterjedtebbé vált, az egyedi gyártást felváltotta a gépi tömeggyártás. 1939-re az amerikai háztartások 52 százalékában már használták a vasalót. Az 1920-as évektől kezdve a teához és a borotválkozáshoz vizet is melegítő elektromos úti vasalók is elterjedtek. A harmincas évek közepére pedig a termosztát feltalálása az elektromos vasalók túlmelegedésének problémáját is megoldotta. Az Egyesült Államokban a negyvenes években feltalálták a gőzölős vasalót is, ami további lépést jelentett a könnyű vasalás felé: a vasalóba töltött vízgőzzé válva a talp nyílásain áramlott ki.

 

Vasalónak nevezik még a háztartásban használt vasalón kívül a népi építészetben használt főzőkarámot, vagy más néven vasalót is: azt a nádfalú, fedetlen építményt, amely a legelőn tartózkodó pásztor számára szolgált főzőhelyül. Manapság már szinte sehol nem lehet kapni faszenes vasalót, Amerikában viszont mindenki ilyet keres, lapozz és elmondom, miért!

 

Nagy a kereslet a vasaló iránt!

 

Nem akartam elhinni ezt a történetet, de mivel utána jártunk, így már száz százalékig biztos vagyok benne, hogy igaz. Történt egyszer, hogy egy magyar fiú úgy gondolta, hogy elmegy Kanadába szerencsét próbálni. Az elején ő is csak segédmunkásként kapott állást, építkezéseken és kertépítő cégeknél dolgozott. Egészen addig, amíg fel nem figyelt arra, hogy a legtöbb házat és kertet antik dolgokkal díszítenek. Mindenhol lehetett látni régi fatalicskát, öntött vas vasalót, amiket virágtartóként vagy szimplán díszítő elemként használnak.

hirdetes

 

A fiú tudta, hogy Magyarországon ezeket a termékeket nagyon olcsón meg lehet szerezni a bolhapiacon, ezért rákérdezett, hogy mennyibe kerül Kanadában mondjuk egy vasaló. A válasz meglepte eléggé, ugyanis a legtöbben azt mondták, hogy többe kerül, mint amennyit ő egy nap alatt keres.

 

Nem is kellett több neki, azonnal szólt a szüleinek, hogy vegyenek egy pár vasalót és küldjék el neki. Hamarosan olyan nagy lett a kereslet, és olyan jó áron tudta eladni ezeket a régiségeket, hogy híre ment a fiúnak a kertépítő cégek és lakberendezők között. Nem sok idő telt el, és már alig győzte a megrendeléseket, ezért alapított egy céget, segítséget vett maga mellé, kibővített kínálatát bútorokkal és más hasonló régiséggel. Mára a cége teljesen kinőtte magát, a fiú milliókat keres, meglátta a lehetőséget, megragadta és kihasználta azt, milyen jól tette! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Egész évben forró vízben fürödhetünk a dzsungel közepén az Azori-szigeteken – Tudj meg többet az Azori-szigeteki gejzírekről

Az Azori-szigetek egy vulkanikus eredetű szigetcsoport, számos geológiai csodának, köztük gejzíreknek és vulkánoknak adnak otthont, így egész évben fürödhetünk

2022-12-19

5 szerencsehozó növény az újévre, ami pénzt hoz számodra

Szeretnél szép növényeket csempészni az otthonodba, miközben nem csak az esztétikumot, komfortosságot emeled, hanem még egy kis jó szerencsére is szert tehetsz?

2023-02-10

5 titkos tipp a tulipánok hosszantartó virágzásához

Megosztunk veletek néhány trükköt, amik segítenek majd a tulipánok hosszantartó virágzásába, így te is sokáig gyönyörködhetsz majd kerted legszebb ékeiben idén!

2023-01-12

1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban

2022-ben egyetlen orrszarvú sem veszett el orvvadászat miatt a Kaziranga Nemzeti Parkban, ami 1977 óta ez az első a védett természetvédelmi területen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallás

a levegő részecskéinek periodikusan ismétlődő nyomásváltozásai (hanghullámok) által... Tovább

télállóság

A szélsőséges,zord téli időjárással szembeni ellenálló képesség. (fagyállóság) Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek