Gyümölcs- és zöldségimport - válság sújtja a kereskedőket

A válság agráradatokban

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szomorúak a nagykereskedők, visszafogottabbak a fogyasztók – 2009 első kilenc hónapjában 12%-kal csökkent az Európai Unió zöldség- és gyümölcsimportja. Pénzben kifejezve a csökkenés 12%-os volt, az import összesen 7 900 millió euró értékre rúgott – közölte a FEPEX.
Gyümölcs- és zöldségimport - válság sújtja a kereskedőket
Az előző év, azaz 2008 hasonló időszakához képest az unióba irányuló gyümölcs- és zöldségbehozatal jelentősen csökkent. Pénzben kifejezve a csökkenés 12%-os volt, az import összesen 7 900 millió euró értékre rúgott – közölte a FEPEX. A behozatal volumenét tekintve – 10 millió tonna –valamivel kisebb, 11%-os volt a csökkenés.

Kétségkívül a gyümölcskereskedők érezték leginkább a bőrükön a válság hatását. Az EU gyümölcsimportja a 2009. január–szeptember időszakban volumenben 8,1 millió tonnára (13%-kal), értékben 6 473 millió euróra (14%-kal) csökkent. Az unión kívülről behozott két legfontosabb gyümölcsféleség, az alma és a banán importja egyformán 14-14%-kal csökkent. A harmadik legjelentősebb importgyümölcsnek számító narancs behozatala 25%-os, a szőlőé pedig 6%-os csökkenést produkált. Némi növekedéssel csak a körte büszkélkedhet, a behozatala 5%-kal, összesen 360 740 tonnára emelkedett.

Összességében nézve kevésbé érintette az ágazati import csökkenése a zöldségek külkereskedelmét: a zöldségfélék importja 1,9 millió tonna volt (2%-os csökkenés), aminek összértéke 1 493 millió euró (1%-os csökkenés). Bár köztük is akad, amellyel mostohán bánt a sors. Például a vizsgált időszakban az unióba legnagyobb mennyiségben behozott zöldség, a krumpli a maga 447 443 tonnájával 13%-os csökkenést regisztrált. Ennél sokkal jobban romlott a vöröshagyma importja: a 260 855 tonnás volumen 29%-kal kevesebb, mint a referencia-időszakban.

Ezzel szemben az EU paradicsomimportja egyre növekszik – 22%-kal emelkedett a vizsgált időszakban, összesen 374 650 tonnára, értéke pedig 30%-kal nőtt, 295 millió eurót tett ki. A paradicsom fő szállítója az EU-ba Marokkó; második helyen, jelentős különbséggel, követi Törökország. A vizsgált időszakban az EU-ba importált marokkói paradicsom mennyisége 242 745 tonna (+34%), a Törökországból származóé pedig 82 603 tonna volt. Hasonlóan alakult a paprika behozatala is, amely 12%-kal, összesen 173 036 tonnára nőtt – ez a termék elsősorban Izraelből és Marokkóból került az unióba.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Mecomorn 750 SL

Gyomirtó permetező szer kalászosok, szőlő, gyümölcs, len, római kamilla és rét-legelő... Tovább

funkcionális géprendszer

gyűjtőfogalom, amely azokat a gépeket foglalja össze, amelyek üzeme nem kötődik valamely... Tovább

Tovább a lexikonra