vakond elűzése; vakond elriasztása; vakond megszabadulás; mit eszik a vakond; mekkora a vakond

hirdetes

Hogyan lehet megszabadulni a vakondtól a kertben?

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha egy sor 10-12 cm-es, lekerekített kiemelkedést látsz végigfutni a pázsitodon, amelyeket itt-ott kis talajvulkánok kísérnek, akkor tudd, hogy van egy vakondod. Ezek a kis emlősök igen nagy károkat okozhatnak rövid idő alatt, mert alagútjuk tönkreteszi az útjukba kerülő növényeket. Pozitívum, hogy a vakondok segítik a talaj levegőztetését, és felfalják a pusztító rovarokat, amíg ott vannak nálad. De ha meg kell szabadulnod az udvaron lévő problémás állatoktól, mielőtt azok jelentős károkat okoznának, nézd át a következőket.

hogyan szabadulhatunk meg a vakondtól?

A közönséges vakond ismertetői

A vakondok körülbelül 12-16 cm hosszúak, szürke vagy fekete bársonyos szőrzetük van, karcsú, szőrtelen ormányuk, valamint kicsi szemeik és füleik. A vakond nagy mellső lábának hosszú karmai vannak, amelyek úgy ásnak, mint egy kapa. A kora tavaszi szaporodási időszakot leszámítva a vakondok általában egyedül élnek, így az udvaron lévő több alagút valószínűleg csak egy vakondnak ad otthont.

Mielőtt megtanulnád, hogyan lehet megszabadulni a vakondtól, meg kell tanulni, hogyan élnek . A vakondok folyamatosan új etetőalagutakat építenek, és előfordulhat, hogy nem használják kétszer ugyanazt. Találhatunk be- és kijárati halmokat, amelyek általában kerekek és szimmetrikusak. A lyukban általában van szennyeződés, de jól látható marad. A halmok fő kifutópályákhoz csatlakoznak, amelyeket a vakondok többször használnak. A kifutópályák 30-45 centivel a föld alatt vannak, és általában nem láthatók.
A vakondok rovarokkal és rovarlárvákkal táplálkoznak, de különösen kedvelik a csigákat, amelyek gyakori gyepkártevők. A vakondok nedves, homokos vályogtalajt választanak a száraz, nehéz agyagos talajok helyett. A meleg, nedves hónapokban a legaktívabbak, bár egész évben a föld alatt élnek.

hirdetes

Így ismerd fel a vakondtúrást

A kerttulajdonosok időnként összetévesztik a vakondalagutakat azokkal az alagutakkal, amelyeket a kisméretű rágcsálók készítettek, amelyek szintén a föld alatt húzódnak. A különféle rágcsálók azonban nem hoznak létre magas hegygerinceket menet közben. Megeszik a fű és más növények gyökereit, föld alatti odúkba húzzák őket, ami hajlamos a talajt oldalra tolni. Alagútjaik laposabbnak tűnnek, legyező alakúak vagy félkör alakú halmok. Minden halom tartalmazhat egy látható lyukat, bár a földcsomók álcázhatják a lyukat. Hálós korlátok, csapdák és méregcsalik használhatók a patkányok, pockok eltávolítására. 

Hogyan lehet megszabadulni a vakondtól?

hirdetes

A vakondot nehéz kiűzni, mert a föld alatt él. Azt pedig ne feledjük, hogy a vakond védett állat, így tilos elpusztítani, csak elűzni szabad. 

Hogyan tartsuk távol a vakondot?

Egyes helyeken nagyobb valószínűséggel látogatnak meg kerteket a vakondok, általában egy vidéki vagy külvárosi udvaron, ahol nagy nyílt terület vagy pázsit található. Ha gyakran vannak körülötted vakondok, és nem bánod néhány alagút kialakítását a pázsit körül, akkor érdemes kipróbálni a sorompó módszert a kisebb terek védelmére, például egy zöldséges kertben vagy egy színes virágágyásban az előkertben. Földalatti kerítést úgy hozhatsz létre, hogy legalább 30 centivel a felszín alá temetsz egy 60 centis fém- vagy szövetakadályt. Ha egy vakond szembe találkozik ezzel, általában úgy dönt, hogy inkább máshol ás.

Mivel a vakondok szívesebben élnek olyan területeken, ahol a talaj nedves marad, megpróbálhatod javítani az ingatlanod vízelvezetését, hogy elriaszd őket. Ha a probléma nem súlyos, egyszerűen kivárhatod, hogy megnézd, nem költözik-e magától a vakond másik helyre. Ha azonban úgy tűnik, hogy a pázsit vagy a kert károsodása csak súlyosbodik, a legjobb, ha intézkedünk a vakondtól való megszabadulás érdekében.

Ezekkel a tippekkel megszabadulhatsz a vakondoktól, és megbirkózhatsz azokkal, akik megpróbálnak alagúttal bejutni a pázsitod alá, és remélhetőleg az akadályok hozzáadásával vagy a talaj vízelvezetésének javításával eltántoríthatod őket az érkezéstől.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

átalakulás (metabólia, metamorfózis)

minden állattörzsben (—>állatrendszer) előf. posztembrionális fejl.-i... Tovább

Gazdit Keresõ Érdi Kutyák és Macskák

Állatvédõ szervezet Menhelyünk sajnos nincsen, ideiglenes befogadóként próbálunk segíteni... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok