Így riaszd el a vakondot a kertedből!

Hogyan lehet megszabadulni a vakondtól a kertben?

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha a pázsiton 10-12 cm-es, lekerekített kiemelkedéseket, és itt-ott kis talajvulkánokat észlelünk, valószínűleg vakond költözött a kertünkbe. Ezek a kis emlősök rövid idő alatt jelentős károkat okozhatnak, alagútjaikkal tönkretéve a növényeket. Nézzük meg, hogyan lehet tőlük állatbarát módon megszabadulni!

hogyan szabadulhatunk meg a vakondtól?

A közönséges vakond ismertetői

A vakondok körülbelül 12-16 cm hosszúak, szürke vagy fekete bársonyos szőrzetük van, karcsú, szőrtelen ormányuk, valamint kicsi szemeik és füleik. A vakond nagy mellső lábának hosszú karmai vannak, amelyek úgy ásnak, mint egy kapa. A kora tavaszi szaporodási időszakot leszámítva a vakondok általában egyedül élnek, így az udvaron lévő több alagút valószínűleg csak egy vakondnak ad otthont.

Mielőtt megtanulnád, hogyan lehet megszabadulni a vakondtól, meg kell tanulni, hogyan élnek . A vakondok folyamatosan új etetőalagutakat építenek, és előfordulhat, hogy nem használják kétszer ugyanazt. Találhatunk be- és kijárati halmokat, amelyek általában kerekek és szimmetrikusak. A lyukban általában van szennyeződés, de jól látható marad. A halmok fő kifutópályákhoz csatlakoznak, amelyeket a vakondok többször használnak. A kifutópályák 30-45 centivel a föld alatt vannak, és általában nem láthatók.

A vakondok rovarokkal és rovarlárvákkal táplálkoznak, de különösen kedvelik a csigákat, amelyek gyakori gyepkártevők. A vakondok nedves, homokos vályogtalajt választanak a száraz, nehéz agyagos talajok helyett. A meleg, nedves hónapokban a legaktívabbak, bár egész évben a föld alatt élnek.

Így ismerd fel a vakondtúrást

A kerttulajdonosok időnként összetévesztik a vakondalagutakat azokkal az alagutakkal, amelyeket a kisméretű rágcsálók készítettek, amelyek szintén a föld alatt húzódnak. A különféle rágcsálók azonban nem hoznak létre magas hegygerinceket menet közben. Megeszik a fű és más növények gyökereit, föld alatti odúkba húzzák őket, ami hajlamos a talajt oldalra tolni. Alagútjaik laposabbnak tűnnek, legyező alakúak vagy félkör alakú halmok. Minden halom tartalmazhat egy látható lyukat, bár a földcsomók álcázhatják a lyukat. Hálós korlátok, csapdák és méregcsalik használhatók a patkányok, pockok eltávolítására. 

Hogyan lehet megszabadulni a vakondtól?

A vakondot nehéz kiűzni, mert a föld alatt él. Azt pedig ne feledjük, hogy a vakond védett állat, így tilos elpusztítani, csak elűzni szabad. 

Hogyan tartsuk távol a vakondot?

1. A vakondok kedvenc élőhelyei:

A vakondok gyakrabban látogatnak olyan kertekbe, amelyek vidéki vagy külvárosi környezetben találhatók, és nagy nyílt területtel vagy pázsittal rendelkeznek. Ha a környéken sok a vakond, és nem bánod, ha néhány alagút keletkezik a pázsiton, akkor érdemes kipróbálni a sorompózást a kisebb területek, mint a veteményeskert vagy a virágágyás védelmére.

2. Földalatti kerítés:

Földalatti kerítést hozhatsz létre úgy, hogy legalább 30 cm mélyre ásol egy 60 cm-es fém- vagy szövethálót. Ha a vakond beleütközik, valószínűleg máshol fog ásni.

3. Vízelvezetés javítása:

Mivel a vakondok a nedves talajt kedvelik, a vízelvezetés javítása segíthet elriasztani őket.

4. Válassz türelmet:

Ha a probléma nem súlyos, kivárhatod, hogy a vakond magától elköltözik-e.

5. Szakember bevonása:

Ha a vakondok jelentős károkat okoznak a pázsiton vagy a kertben, a legjobb, ha szakembert hívsz a vakondok eltávolítására.

Ezekkel a tippekkel megszabadulhatsz a vakondoktól, és megbirkózhatsz azokkal, akik megpróbálnak alagúttal bejutni a pázsitod alá, és remélhetőleg az akadályok hozzáadásával vagy a talaj vízelvezetésének javításával eltántoríthatod őket az érkezéstől.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Kobak Állatbarát és Állatvédelmi Egyesület

Állatvédõ szervezet Az egyesület céljai: állat- és természetbarátok, állatvédõk baráti... Tovább

árpatörmelék

a söriparban a sörárpa (->árpa) tisztításakor keletkező ->melléktermék; elsősorban tört... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok