Vakond elleni védekezési módok - bevált módszert mutatunk

Vakond ellen hatásosan

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Számos kérdés érkezett hozzánk mostanában arra vonatkozóan, hogy mit tehetnek vakond ellen. Mi is azt tapasztaltuk, hogy az utóbbi időben egyre jobban elszaporodtak ezek a kis állatok, és rengeteg bosszúságot okoznak a kis kertekben. Összegyűjtöttünk pár dolgot, tudd meg te is, hogy mit tehetsz a vakond probléma ellen.

így küzdhetsz te is a vakond ellen. Olvasd el a legjobb módszereket te is

Ugye mindenki ismeri a Kisvakond című rajzfilmet. Ebből a kis animációból mindenki úgy ismerte meg a vakondot, mint egy aranyos és kedves állatka. Főleg azok az emberek gondolnak így rájuk, akiknek nincsen kertjük, vagy éppen még nem találkoztak velük. Aki viszont már találkozott velük, bizony nem így gondol rájuk, ugyanis rendkívül sok bosszúságot tud okozni. Vegyük csak s hosszas munkával létrehozott gyepet.

Reggel felébredsz, kimész meginni a szokásos reggeli kávédat és azt látod, hogy a szép gyep már annyira nem is szép, mivel mindent vakondtúrás borít. Nem kellemes látvány. Mi is rengeteg kertet építettünk, terveztünk meg, és az utóbbi időben már bizony előre gondoltunk a vakond problémára.

Pár szóban a vakondról

Elsősorban amit tudni kell róla, hogy MAGYARORSZÁGON TÖRVÉNYILEG VÉDETT állatról van szó. Egyre jobban terjednek el az országban, főleg tavasszal és ősszel okoznak bosszúságot a kertekben, mivel ebben az időszakban nagy a talajban lévő élet. Azokat a területeket szereti a legjobban, ami tele van tápanyaggal, így minél szebb a virágoskerted, vagy a gyepet, annál nagyobb az esélye, hogy vakonddal is találkozni fogsz.

A vakond könnyen ás, kezei erős karmokkal vannak ellátva, ezek segítségével halad előre.  A vakondtúrások akkor keletkeznek, amikor már a kiásott föld felhalmozódott a föld, ekkor ugyanis a földfelszín felé kezd el haladni a kis állat. A vakond nem tart téli álmot, mint némely más rovarevő, hanem éjjel-nappal örökös mozgásban van, követi a gilisztákat és a rovarokat. Az állat mozgása sokkal gyorsabb, mint azt sokan gondolnák, ezért is olyan nehéz elkapni.

A vakond haszna és kára

Sokan csak úgy gondolnak a vakondra, mint kártékony élőlény, ez azonban egyáltalán nem így van, ugyanis a vakond nagyon hasznos a kerti kártevők elleni harcban. Tudni kell róluk, hogy saját súlyának a másfélszeresét képes megenni egy nap alatt, ezért egy területen nem számíthatunk túl sok vakondra. Gyümölcsösökből nem érdemes elűzni, mivel a fák gyökereit pusztító pajorokat előszeretettel fogyasztja.

Azt kell mondani, hogy a haszna nagyobb, mint a kára, ugyanis, ha a talajélet nem aktív, és elfogy a táplálék, akkor továbbáll, már ha megteheti és meg tudja tenni. A legnagyobb kárt a fiatal ültetvényekben okozza, az értékes növényeket ugyanis könnyedén tönkreteheti, mivel ásás közben a gyökereket meglazítja, és azok elszáradnak. Az üde zöld, gondozott gyepben sem szép látvány a vakondtúrás, de itt „csak” esztétikai kárt okoz. Nézzük, mit tehetünk ellene, lapozz a következő oldalra!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antibiotikum hatóanyagú gombaölő szerek

avégett, hogy növényvédő szer maradékaként antibiotikumok a takarmányokba és... Tovább

facélia (méhvirág, mézontófű, Phacelia tanacetifolia L.)

a méhvirágfélek (Hydrophyllaceae) családhoz tartozó, sugaras szimmetriájú, forrt szirmú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok