Vadon termő ételek növényekből

hirdetes

Vadon termő növények, amik ráadásul egészségesek is

Szélesi Ferenc - Főkertész

Megéri nyitva tartani a szemünket, amikor sétára indulunk a szabadban, hiszen ekkor érdekesebbnél érdekesebb növényekkel találkozhatunk, amik közül rengeteg kifejezetten egészséges is, és olyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyek minimális mennyiségben vannak csak jelen egy hétköznapi étrendben.

Ezeket a növényeket nyugodtan megeheted

A gyűjtögetés őseink számára élet-halál kérdése volt, és habár manapság már nincs szükségünk ilyesmire, a legegészségesebb növényeket még mindig a vadonból szerezhetjük be, ahol a legkevesebb vegyszerrel találkozhatnak. Minden további nélkül íme néhány jótékony hatású növény, amikre rálelhetsz otthonod környékén (vagy egy közeli, kevésbé városias területen)!

Kövér porcsin

A kövér porcsin egy talajközeli gyógynövény, ami mellett a legtöbben egyszerűen elsétálnak. Csak akkor találhat rá az ember, ha konkrétan keresi is. Szerencsére ez nem lesz nehéz feladat, ugyanis szinte mindenhol képes megmaradni, még olyan helyeken is, ahol más növények be sem teszik a „lábukat”. Apró méretű pozsgás leveleik, sárga virágaik és rózsaszín, tömör száraik mind ehetők. Ízük kissé savanyú, de egyáltalán nem kellemetlen. A kövér porcsin a gasztronómiában is felhasználható. Nem csak nyersen, hanem kifőzve is el lehet fogyasztani – a száraikból kifőzött lé sűrűbbé teszi a szószokat és a leveseket. De miért is érdemes fogyasztani? A kövér porcsin A, C és E-vitaminokat tartalmaz, illetve egy jó adag ásványi anyag és omega-3 zsírsav is található benne.

Kerti zsázsa

A kerti zsázsa árulkodó neve egyértelműen arra enged következtetni, hogy ez a növény a általában a kertekben és az udvarokban található meg. Sok helyen gyomként kezelik, máshol pedig szándékosan termesztik. Fűszeres, borsos íze miatt a saláták kedvelt hozzávalója. Karotin- és C-vitamin-tartalma miatt különösen egészséges, de nem elhanyagolandó a benne található K-vitamin sem.

Orvosi vízitorma

Az orvosi vízitorma kerti zsázsa rokona, és a világ szinte minden sarkában találkozhatunk vele. Szintén rokonához hasonlóan beszédes neve van – ezt a gyógynövényt tavak közelében érdemes keresni. Ha pedig rátalálsz, akkor valószínűleg egy egész kis kertnyi vízitormából szedheted meg kosaradat. Az orvosi vízitorma A, C és B-komplex vitaminokat (például folsavat) tartalmaz. Ezt a tormát nyersen salátákban vagy akár sütve is lehet fogyasztani. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Ezeket a növényeket nyugodtan megeheted

Fehér libatop

A fehér libatopot már rég óta termesztik magvaiért. Mind bevetett kertekben, mind pedig vadon is találkozhatunk velük. A fiatalabb levelek szőrösek és néha kissé rózsaszínűek is. Fogyaszthatók nyersen (a zsenge szárakkal együtt), de erősen ajánlott a spenóthoz hasonlóan elkészíteni őket. A, K és C-vitaminban gazdagok, és Indiában hagyományos gyógyszerként használták őket. Érdemes észben tartani, hogy hashajtó hatású! A levelekből készített pasztát napégés és égett sebek gyógyítására is lehet használni.

hirdetes

Medvehagyma

A medvehagyma egy vadon termő hagymafajta. Széles körben elterjedt 4-9 USDA zónákon belül, méghozzá annyira, hogy sok helyen kifejezetten problémásnak tartják terjeszkedését. Azonban ne számíts rá, hogy a hagymáktól megszokott termést találod alattuk, mikor felásod őket – igazából első sorban széles leveleik és zsenge bimbóik miatt érdemes keresésükre indulni. Áprilistól júniusig szép számban fellelhetők. A leveleket spenót módjára vagy pestoként is el lehet készíteni. A bimbók levesekbe, salátákba és rántottákhoz kiválók. A kivirágzást követően a bimbókról le kell mondanod, de a levelek továbbra is ehetők maradnak (habár ekkorra már valamivel keserűbbé válnak). Fokhagymaszerű illatukról könnyedén feismerhetők.

Vöröslõ sásliliom

A vöröslő sásliliommal nyirkos talajban, utak és sínek mentén találkozhatsz. Méretes, látványos virágai és bimbói hasonlóképpen főzhetők meg és fogyaszthatók, mint bármely más zöldség. Szárított bimbóit a kínai konyhákban „aranytűkként” emlegetik. Vastag, húsos gyökereik főzve fogyaszthatók, de nagyon gyenge, vizes ízük van.

Ezeket a növényeket nyugodtan megeheted

Közönséges spárga

A közönséges spárga lándzsaszerű szárait nem feltétlenül egyszerű észrevenni, hacsak az ember nem tudja pontosan, hogy hol keresse őket. Az előző év elhalt szárai új, friss spárgák jelenlétére hívhatják fel a figyelmet. Ha eléggé nyitva tartod a szemed, akkor talán rábukkanhatsz az új növekményekre, amik sokkal vékonyabbak, mint kertben termesztett rokonaik. Ha sikerül találnod egy bőségesen termő lelőhelyet, akkor a későbbiekben évről-évre visszatérhetsz majd ide egy nagy adag spárgáért. A vadon termő közönséges spárgát ugyan úgy kell elkészíteni, mint a kertben termesztett változatokat. Vízhajtó hatása miatt kiváló a vizeletelválasztó rendszer fertőzései ellen. Emellett szervezettisztító és méregtelenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, és hatékony a székrekedés és reumás fájdalmak enyhítésére.

Nagy útifű

A nagy útifüvet méretes levelei miatt könnyű észrevenni, ráadásul szinte mindenhol találkozhatsz vele a ház körül. Sokan gyomoknak tartják őket, pedig holott gyógyhatásuk miatt kifejezetten hasznosak. Leveleik kissé kemények, de rövid forró vízben való áztatás után kisütheted őket, ha puhábban szeretnéd fogyasztani. A nagy útifüvet különböző emésztőrendszeri és légúti problémák enyhítésére alkalmazták a történelem során – különösen a köhögés enyhítésére hatékony.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek