Így segítsd tavasszal a vadon élő állatokat a kertedben: tavaszi tippek a vadon élő állatok gondozásához!

hirdetes

Áprilisi állatbarát kerti tippek: így csalogasd a kertedbe a vadon élő állatokat!

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Áprilisban nyüzsögnek a vadon élő állatok! Sok poszméh és madár rak majd fészket, és rengeteg más faj, például lepkék és más rovarok már szaporodnak. A sün aktivitásának jeleit mostanra látni kell, jellemzően márciusban kezdenek kibújni a hibernációból, sokat kell enniük, hogy májusban hízzanak és jó kondícióba kerüljenek. A legtöbb béka és varangy a szaporodás után elhagyja a tavakat, és nyirkos menedéket keres a rönkök vagy téglahalmok alatt.

Vadon élő állatok gondozási

Íme egy lista azokról a kertészeti munkákról, amelyeket egész áprilisban végezhetsz a vadon élő álaltok érdekében:

A madarak szeretnek hernyókat enni

Nehéz helyzet, ha több vadon élő állatot szeretnél a kertedbe, de félsz attól is, hogy esetleges kártevők jelennek meg, akik tönkreteszik a kertedet. De ha azt szeretnéd, hogy a madarak megfelelő mennyiségű időt töltsenek a kertben, akkor el kell kezdeni szeretni a hernyókat.
A legjobb, ha békén hagyjuk a hernyókat, hiszen nélkülözhetetlen táplálékot jelentenek a fészkelő madarak számára, mint például a kékcinegék és széncinegék, amelyek a hernyókkal etetik fiókáikkal. Az is jó ötlet, hogy a madáretetőket ilyenkor is feltöltve tartjuk.

Komposztálj óvatosan

Ha valamilyen vadállat hibernált a komposztládában, annak már el kellett volna költöznie. Ez egy remek alkalom a szemetesed kiürítésére. De alaposan ellenőrizd, mielőtt kiüríted vagy villát szúrsz a kupacba, hátha rejtőznek benne még békák, sündisznók vagy egerek.

hirdetes

Mezei virágok a madarak és méhek csalogatásához

Itt az ideje a mezei virágok vetésének. Remekül néznek ki a szegélyeken, szóval szórd szét a magvakat minden résben. Ilyen virág lehet akár a mák vagy a búzavirág. Ezeket a virágokat szeretik a méhek és a madarak és sok más rovar is. Gazdagok virágporban és nektárban, és sok magot termelnek, hogy a madarak is élvezhessék. Minden mag, amelyet a madarak nem esznek meg, lecsapódik a növényről a talajra, jövőre kicsírázik és újra nő.

hirdetes

Sünök etetése

Én személy szerint jobban szeretem, ha a vadon élő állatok nem kapnak olyan élelmiszert, amelyet emberek termelnek/feldolgoznak. De tudom, hogy sokan szeretitek kisegíteni a sündisznókat, és bajban is vannak a kevés eleség miatt, ezért a legjobb, amit tehetsz és a sünök számára is elfogadható az a száraz macskaeledel. Természetesen adhatsz nekik kifejezetten sünök számára kialakított ételt. Ez elősegíti a hizlalást, de sajnos odavonzhatja a szomszéd macskákat is, akik szintén élvezni fogják a lakomát, ezért ne lepődj meg, ha valamelyik reggel kinyitod az ajtót, és több macskát találsz a reggelijére várva. Reggel mindig távolíts el minden el nem fogyasztott ételt.

Méh szállodák az udvarodban

A magányos méhek szeretik lerakni az egyes petéket a faüregekben és a régi, üreges növényi szárakban kialakított sejtekben. A tavalyi töveket békén hagyhatod, és nem kell levágnod egészen a földig, és ne húz ki őket (én a régi napraforgó töveket körülbelül középig szoktam levágni, és a helyükön hagyom).

Használhatsz egy öreg farönköt/ágat is, és eláshatod a virágágyásban, hogy egyenesen álljanak (mintha egy öreg fa elhalt volna), és lyukakat fúrhatnak bele.
Ha kézműves projektre vágysz, létrehozhatsz egyet úgy, hogy egy bambuszt kötsz össze zsinórral egy fadobozban vagy régi konzervdobozban, és felakasztod valahol a kertben. Ha van régi bambuszvessződ, újrahasznosíthatod ezeket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánytök (Cucurbíta maxima Duch.)

a tökfélék (Cucurbitaceae) család tagja. Erős gyökerei mélyen (2 m-ig is) lehatolnak. Szára... Tovább

foszfortrágyák

elsősorban foszfort szolgáltatnak a talajon keresztül a növénynek. Régen szerves eredetű... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok