notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Somogyban van az ország vadkárának egyharmada

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minden eddiginél nagyobb veszteséggel zárhatja Somogy a tavalyi vadászidényt. Nagy a vadkár és a külföldi vendégek is elmaradtak. Hiányoznak a kapitális vadak. Minden eddiginél nagyobb veszteséggel zárhatja Somogy a tavalyi vadászidényt. Ez derül ki a most zajló összesítésekből. A kiadások nagy részét ugyanis vadkár kifizetésére és elhárításra kellett fordítaniuk.
Mérhetőek a vadak által okozott súlyos károk

Van olyan terület a megyében, amit teljesen letaroltak a vadak. Hasonlóan járt egy nagybajomi termelő is, ahol tavaly a kukorica felét szétrágták a vadak. Pedig a megyében évente növelik a kilövési számot. A hetvenes évekhez képest tavaly a gím hétszerese, a vaddisznó tizenkétszerese, a dám százszorosa volt a teríték - mondja a vadászati felügyelő. A kár ennek ellenére még mindig nagy.

- Az ágazat legnagyobb problémáját továbbra is a mezőgazdasági és az erdészeti károk nagyságrendje adja - magyarázta Bognár Tamás, a Somogy megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vadászati felügyelője. - Ez a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is 400 millió forint körül mozog. Ez gyakorlatilag azt jelenti, az ország vadkárainak egyharmada Somogyban képződik.

Az ágazat bevételei csökkennek.

Ráadásul a szezonban nemzetközi bírálatra érdemes vad nem került puskavégre. Tíz év alatt elfiatalodott az állomány. Kevesebb a kapitális bika. Ez érződik az eredményeken is. A végső számok ugyan még hiányoznak, de az már látszik: növelte veszteségét az ágazat. Míg a megyei vadásztársaságok 10 éve 111 millió forintos pozitív eredménnyel zártak, addig tavaly csaknem 77 millió forint volt a veszteség. Most pedig ennek a dupláját, akár a 140 millió forintot is elérheti. A vadkár összege 10 év alatt pedig csaknem a duplájára emelkedett.


Az ország legnagyobb vadászati területét kezelő Sefag Zrt. is érzi a válság miatti visszaesést. Dr. Varga Gyula, a Sefag Zrt. vadászati osztályvezetője azt mondja: törzsvendégeikben és a nagyvad szezonban bíznak. Egyre kevesebb külföldi vendégvadász érkezik.

Elsősorban a vaddisznó, társas nagyterítékű és nagy értéket képviselő vaddisznó vadászatok maradtak el - fogalmazott. - Ezek főleg a spanyol és portugál vendégkörre alapozott vadászatok voltak. Idén sem várható ebben további előrelépés, úgyhogy jelentős árbevétel kiesést szenved a társaság.

Az idei vadász szezonra tíz százalékkal kevesebb vendég jelentkezett be, mint tavaly. Ez több 10 milliós veszteséget okozhat. Ráadásul miközben a társaságok kiadásai nőnek, csökken a vadhús felvásárlási ára.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
308 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 434 465
Közösség

légzési mérgek

olyan rovarölő szerek, amelyek a légzőkészüléken át a szervezetbe jutva fejtik ki... Tovább

veseelégtelenség (urémia, uraemia)

A vese (->kiválasztószervek) működésének felborulásával járó súlyos állapot, melynek oka... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 5.0