lucerna (Medicago)
a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy 10 található meg. Legfontosabb a közönséges v. takarmánylucerna (M. sativa L.) gyűjtőfaj (conspecies). A sárkereplucerna már kiszorult a termesztésből. Kettejük hibridje, a tarkavirágú v. homoki lucerna (M. varia Martyn) vadon tenyészik. Előf. még az amerikai Grimlucerna, valamint a komlós lucerna is. Lucernát hazánkban több mint 300 ezer ha-on termesztenek. A lucerna hasznos tenyészideje 4-6 év (egyes típusai jóval tovább elélnek). Gyökere 3-6, olykor 10-20 m mélyre, egészen a talajvízig lehatol. A Rhizobiumok a gyökérgümőkben tetemes mennyiségű N-t kötnek (nitrogénkötés) meg. A gyökér és a szár közötti gyökértörzs (rizóma) rügyeiből törnek föl újból és újból a hajtások. 40-100 cm magasra növő szárán páratlanul szárnyaltán összetett, hármas, fogazott levelek ülnek. 5-30 kék v. lila virág alkot egy-egy laza, tojásdad fürtöt. A 10 porzó közül 9 a porzószálával összenőtt (kétfalkás). A cső felső oldalán a 10 porzószál szabad, a cső közepén pedig a termő helyezkedik el, felső részén a bibével. A virágszerkezet az oka annak, hogy a háziméh a lucernát csak üggyel-bajjal termékenyíti meg; ezt a feladatot főleg a lucernamegporzók látják el. A termés csavaros, csigaszerű hüvely, benne több világos- v. sötétbarna, vese, néha ovális v. szív alakú maggal. Emt.-e 1,6—2,4 g, hl-tömege 67—80 kg. A lucerna igényes a talajra, legjobban a termékeny cser-nozjomon díszlik, de réti agyagon v. lepelhomokon is megterem. A mészhiányt, a lábvizet egyaránt megsínyli. Gyommentes táblába, aprómorzsás magágyba kell telepíteni v. március—április folyamán, v. augusztus derekán 1,5-2,5 cm mélyre, 15-20 kg/ha maggal, 12x0,7-1 cm-es kötésben. Utána hengerrel célszerű a felszínt tömöríteni. Helyenként borsó takarónövénnyel vetik, ilyenkor a kis testű borsóból fél magmennyiséget számítanak. Szokás pázsitfüvekkel is keverni. Az öntözést mindenképpen meghálálja. Az első kaszálásra fő virágzáskor, a későbbiekre bimbózáskor v. a virágzás kezdetén kerül sor. Az utolsó kaszálást úgy kell időzíteni, hogy a lucerna mintegy tenyérnyi növedékkel menjen a télbe. A 2-3. évben terem a legtöbbet, ilyenkor 3-4 kaszálás 20-25 t/ha zöldtömeget adhat. A szénatermésátlag nálunk az utóbbi időben rendszeresen meghaladta az 5 t/ha-t. Magtermesztésre alkalmas már az elsőéves lucerna; ilyenkor még nem fejlődött ki a gyökértörzs, még nem buja az állomány, megdőléstől tehát nem kell tartani. Többnyire az első (néha a második) sarjút hagyják meg magnak; ilyenkor az előző kaszálás(oka)t előbbre kell hozni, hogy a fővirágzás augusztus 10-ig befejeződjék. Magfogásra megfelel az idősebb, ritkább, de gyommentes állomány is. Ha a hüvelyek megbarnultak, a mag viaszérett (gabonák érési fokozatai), aratható. A várható magtermés 0,15 - 0,35 t/ha. Régebben, a veszélyes kártevők nagymérvű elszaporodása előtt, az ennél jóval nagyobb termések sem mentek ritkaságba (lucerna növényvédelmi technológiája). Többnyire egy menetben, szerelvényes arató-cséplő géppel takarítják be. A veszélyes gyomoktól (lucerna vegyszeres gyomirtása) - főleg az arankától - megtisztított, nagy használati értékű mag keresett cikk. A lucerna zölden, szénává szárítva egyaránt kitűnő takarmány. Frissen, főleg ha nedvesen-harmatosan kerül a szm. elé, túl nagy (35-40 kg-os) adagban, puffasztó hatású. Ezért tanácsos egyéb zöldtakarmánnyal (csalamádé) v. szalmával (rázott) keverve etetni. Ha korszerű módon készítenek szénát a lucernából, az egységnyi területen termeszthető fehérje és karotin mennyisége szempontjából semmilyen takarmánynövényünk sem versenyezhet vele. A 18-24% fehérjetartalmú szénaliszt, ill. -pogácsa előállítása az energiaköltségektől függően lehet gazdaságos. A 1. tápanyagai -^silózással is tartósíthatok. Különösen a füves 1. silózható előnyösen, mert kedvezőbb a C/N aránya.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...