üvegház takarítása; üvegházi tavaszi tisztítása; üvegház fertőtlenítése; tavaszi kerti takarítás; tavaszi kerti teendők

Itt az ideje az üvegházad tavaszi takarításának – így fogj neki!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tavasz nem csak a madárcsicsergésről és a rügyező virágokról szól, hanem a kertészek számára a nagytakarítás időszaka is. Az üvegházak, ereszcsatornák tavaszi tisztítása nem a legizgalmasabb feladat, de elengedhetetlen a növények egészséges fejlődéséhez. Kövesd ezeket a tippeket! 

Tavaszi takarítás a kertben

1. Vizsgáld meg üvegházat

Sétálj át az üvegházadon éles szemmel. Lakoltasd ki azt, ami nem tartozik oda, hogy tiszta lappal indulhass. Távolíts el minden törött üveget vagy műanyagot, javítsd ki a szerkezeti problémákat, és ellenőrizd az öntözőrendszert. A téli szakadást, szivárgást vagy sérülést a lehető leghamarabb meg kell javítani. És ne felejtsd el keresni a potenciális kártevők búvóhelyeit (erről később is beszélünk).

2. Tisztítsd meg üvegházat kívül-belül

Dobd ki az elhalt növényeket, és vidd ki az összes cserepet, ültetőgépet és eldobott tárgyat az üvegházból. Vegyél egy vödröt, és töltsd meg meleg vízzel, szappannal és kerti fertőtlenítővel (a legtöbb helyi kertészeti központban megtalálható). Használj törülközőt a cserepek és ültetvények külsejének mosásához és fertőtlenítéséhez. A padlót is fel kell seperni és tisztára mosni. Ha van néhány üres cserepünk vagy virágosládánk, ültetés előtt fertőtlenítsd a belsejét. Fújd le üvegházadnak külsejét nagy nyomású tisztítóval. Ezt követően feltétlenül ellenőrizd, hogy nincs-e szivárgás.

3. Csíráztassuk azokat a magokat, amelyeknek hosszabb időre van szükségük

Március a tökéletes időszak a magok elvetésére olyan növények számára, amelyeknek a betakarításig hosszabb időre van szükségük. Az olyan növények, mint a muskátli, a begónia, a paprika, a padlizsán szívesebben kezdik a korán az évet. 

4. Végezz megelőző kártevő-seprést

A közhiedelemmel ellentétben az első fagy nem gondoskodik a kártevők problémáiról. A kártevők, például a meztelen csigák és levéltetvek gyakran telelnek át a tavalyi cserepekben és ágyásokban vagy az évelő növények koronájában. A zsizsik lárvái szeretnek komposzthalmokba ásni, és növényi gyökerekkel táplálkoznak. Idén semmisítsd meg a találtakat, és használj élősködő fonálférgeket vagy vegyszereket, hogy kezeld üvegházad a kártevők ellen. Ez még egy okot ad annak biztosítására, hogy a tavaszi takarítás alapos és kimerítő legyen a következő szezon kezdete előtt. 

5. Javítsd meg az ágyásokat, kapukat és rácsokat

Távolítsd el a nehéz emelést, mielőtt beköszönt a nyári meleg. A leromlott szerkezeteket vagy szerszámokat a legjobb most megjavítani, hogy a meleg idő beköszöntével minden a kertről szóljon. Egy másik nagyszerű tipp, hogy az üvegházadban lévő faszerkezeteket tartós aszályos időszakok esetén favédőszerrel kezeld.

6. Tisztítsd meg és élezd meg kerti szerszámaidat

Ha ez eddig nem volt egyértelmű, feltétlenül fertőtleníts mindent, ami érintkezésbe kerül a növényekkel vagy azok közvetlen közelében. A piszkos szerszámok terjeszthetik a fertőzést, és baktériumokat és gombákat juttathatnak a friss metszésnyomokba a növényeken. Ezen túlmenően a szerszámok élezésével időt és pénzt is megtakaríthatsz. A szerszámok élezése javítja azok teljesítményét. Könnyebb lesz velük dolgozni, és tisztább metszési vágásokat eredményeznek.

7. Állítsd be a komposztot

Ha nincs komposzt terület a kertben, itt az ideje, hogy legyen. Egy kész komposztláda vagy egy komposztláda, amelyet saját magad építhetsz meg tartalék fadarabokból, remekül működik. Ez két dolgot valósít meg: van hova elhelyezni a kerti hulladékot, és a növényeid profitálni fognak a tápanyagban gazdag komposztból, amely akkor keletkezik, amikor minden lebomlik! Próbáld meg megtalálni a levágott fű, a zöldséghéj, a faforgács tökéletes keverékét is. A komposzt megőrzése érdekében minden hónapban fordítsd meg a kupacot egy kerti villával, hogy levegős maradjon.

8. Győződj meg arról, hogy a szellőzés ideális

A gombás betegségek gyakran az üvegházi elégtelen szellőzés következményei. A növények katasztrofális fertőzésének elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy az üvegházban legyen elegendő nyílás, és hogy azok megfelelően legyenek elhelyezve az optimális légáramlás érdekében. Ideális esetben ez két rácsos szellőzőnyílást jelent, amelyek alacsonyan helyezkednek el az üvegház ellentétes oldalán, és két tetőszellőzőt a tetején.

Az egyik ilyen lehetőség az, hogy beruházol egy automata szellőző nyitóba. Amikor a hőmérséklet emelkedik, és az üvegház túlmelegszik, ez megmentheti a teljes betakarítást. Ha bármilyen okból elfelejtenéd kinyitni a szellőzőnyílásokat, az automatikus szellőző gondoskodik arról, hogy a forró levegő továbbra is távozhasson, megakadályozva a növények elsorvadását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csonttörés

a csontok folytonosságának megszakadása, amely lehet teljes (két v. több darabra törik a... Tovább

sejtalkotók (sejtorganellumok, sejtszervecskék)

a ->sejtben végbemenő biokém. reakciók színterei. Szerkezeti felépítésük leremti meg a... Tovább

Tovább a lexikonra