Az üvegbeton magyar találmány, mindenki megőrül érte

hirdetes

Az üvegbeton bemutatása, jellemzői

Egy szenzációs magyar találmány, ami Losonczi Áron nevéhez fűződik. Az utóbbi időben sokan megpróbálták ellopni az üvegbeton szabadalmát, szerencsére nem sikerült, így maradt a magyar fiatalember kezében. A most következő cikkben megtudhatjátok, miért is olyan különleges az üvegbeton.

Bemutatjuk a zseniális magyar találmányt, az üvegbetont

Rengetegen próbálták ellopni a szabadalmat, nem sikerült szerencsére, nem olyan régen pedig kiderült az is, hogy Losonczi Áron megnyerte a pert, így magyar kézben maradt az üveg beton szabadalma. A per részleteiről itt olvashatsz!

Na de miért is olyan különleges az üvegbeton? Mi is igazából az üvegbeton?

Az évszázad építőanyagának kiáltották ki az üvegbetont, nem is véletlen ez, hiszen soha nem láttunk még ehhez fogható anyagot, átlátszó, mégis szilárd, mutatós a fényáteresztő beton. Nagyon sokan próbálkoztak már a megvalósításával, de mint minden mással, ezzel is úgy van, hogy az ötlet nagyon egyszerűnek tűnik, a kivitelezés viszont más sokkal bonyolultabb. Az az ötlet, hogy a betont és az üveget együtt lehessen használni, már régre nyúlik vissza. Losonczi Áron viszont újított, az üveget lecserélte optikai szálakra, ezzel elérte azt, hogy az építőanyag továbbra is homogén maradjon, emellett transzparenssé vált, a végeredmény pedig magáért beszél, szürreális esztétikai hatása forradalmi. Ugye, mindenki látott már szürke betontömböket, unalmasak, zordak, olyan szürkeséget sugároznak, most pedig képzeld el, amikor a betontömböket felváltja ez az anyag, csodálatos fényjáték tárul elénk.

hirdetes

Már korábban is született néhány megoldás arra, hogy a betonon fényt bocsássanak át, azonban mindig az volt az alapelv, hogy üvegből vagy műanyagból készült lapok, tömbök vitték át a fényt a betonon. A gond az volt, hogy ezek a világító szemek nagy felületűek egyenként, vizuálisan teljesen elválnak a befogadó anyagtól. Megpróbálták másképpen is megoldani, mégpedig úgy, hogy újraértelmezték a beton összetevőjét. Kavics és homok helyett üvegtörmeléket, cement és víz helyett áttetsző műanyag ragasztót alkalmaztak. Ez a kísérlet működött is, ugyanakkor a kérdés megmaradt: ez a beton nem inkább műanyag? Ezután viszont jött Losonczi Áron és az ő találmánya, amit a következő oldalon megismerhetsz jobban te is!

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


magvak sürűsége

a térfogategység tömegét (kg/m3) jelenti. (A gyak.-ban a kg/dm3 v. a g/cm3 használatos.)... Tovább

Rovarölo Force 1,5 G

Piretroid tipusú rovarölő talafertőtlenítő granulátum.Hatóanyag: 15 g/kg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek